Допинг скандал који је осрамотио пливачку велесилу!

Лицемерни Аустралијанци. . . ! На Светском првенству у пливању оборени су бројни рекорди, изникли су неки нови хероји, али је све засенио скандал у којем је главну улогу имала Аустралија.

Остали спортови 30.07.2019 | 22:15
Допинг скандал који је осрамотио пливачку велесилу!
У центру пажње нашла се 20-годишња пливачица Шејна Џек која је оптужена за допинг, након чега је јавност прозвала Аустралијанце лицемерним.

Наиме, Џек је у недељу објавила да је била позитивна на анаболик "лигандрол", који је популаран у бодибилдингу.

Она је истакла да је невина и да не зна како је забрањена супстанца ушла у њен систем, иако је нагласила да се то можда догодило преко контаминираних суплемената.

Међутим, њена ситуација је добила на значају јер је обавештење о допингу стигло неколико дана након што је њен земљак Мек Хортон оптужио противника из Кине за допинг.

Хортон је добио да дели подијум са Суном Јангом након финала на 400м слободним стилом на СП у Јужној Кореји, назвавши га "допингованим преварантом".

Уследила је сурова реакција која се проширила попут пожара, анализира целу ситуацију колумниста британског ББЦ-а Фил Мерсер.



Кинески државни медији су оптужили Аустралију да су "грађани другог реда на Западу" и за "белу надмоћ". Хортон је описан као "кловн", а на друштвеним мрежама је малтретиран уз претње смрћу.

Признање Џек је само долило уље на ватру. Она је моментално "бомбардована" подругљивим коментарима Кинеза и Енглеза, који су Аустралију означили као "преварантску нацију".

"Нисам много спавала, осећам празнину. Морам да се суочим са осудом људи који ме не познају", пожалила се аустралијска пливачица на тешку ситуацију у којој се нашла.

Аустралија се тако други пут у годину дана нашла у центру скандала, након оптужби за варање у крикету.

Након што је првобитно одбио да одговара на питања јужнокорејског новинара, Хортон је прекинуо ћутање о ситуацији са својом земљакињом.

"Моја позиција је чврста, чист спорт мора бити приоритет свих спортиста, свих спортова, свих нација", рекао је Хортон аустралијским медијима.



Аустралијанци су славили Хортонов став против Кинеза, који је одбацио оптужбе за кршење допинг правила. Али је Хортон такође оптужен за двоструке стандарде, чак и пре него што се појавио случај са Џек.

"Хортон изгледа нема проблема са другим спортистима који крше допинг правила, као што је његов земљак Томас Фрејзер-Холмс који је један од двојице аустралијских пливача који служе 12-месечну суспензију због пропуштања три допинг теста у року од 12 месеци 2017", пише колумниста Сиднеј Морнинг Хералда Ендрју Ву.

Пливачки савез Аустралије је био упознат са допинг резултатима Шејне Џек када је Хортон одбио да дели подијум са ривалом из Кине.

Директор Савеза Ли Расел је рекао да је Хоротнов протест био "тежак" за гледање знајући да ће ускоро експлодирати допинг скандал.

"Гледао сам Мека, забринут због онога што ће задесити Шејну и њега у наредним данима и недељама", рекао је Расел.

Бивши директор Аустралијске спортске анти-допинг агенције Ричард Ингс верује да је Савез морао да реагује на позитиван тест своје пливачице много пре.

"Покривајући је и не говорећи истину, учинили су да ова прича буде већа и гласнија", каже Ингс.



Реакција из Кине долази у тренутку када расте задовољство у најмногољуднијој земљи света због спортских успеха и припрема за домаћинство Зимских олимпијских игара 2022. године.

Кинези су поклонили огромну пажњу целом случају уз патриотске коментаре јавности, а један до "актера" скандала пливач Сун Јанг је дао конкретну изјаву истакавши да Мек Хортон није показао непоштовање само према њему већ и према Кини.

"Мислим да је то додатно распламсало ствари", каже професор права на Националном универзитету Аустралије Доналд Ротвел.

Односи Аустралије и Кине су већ неко време лоши због оптужби за мешање у унутрашњу политику и забринутости за сајбер-шпијунажу.

Званична Канбера је релативно скоро изразила забринутост због односа кинеских власти према националној мањини Ујгурима и хапштењу писца из Аустралије.

Међутим, Аустралија неће дозволити да спортска тензија угрози односе са главним трговинским партнером, тврди Ротвел. Настрадаће појединци.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар