Одлив кадра и у правосуђу

Иако потписивање Општег колективног уговора за све раднике у реалном сектору још није ни на видику, радници запослени у институцијама правосуђа добили су свој Посебни колективни уговор. Након вишеседмичних преговора, договорено је да ће сва досадашња права бити сачувана, а унапређење је стварање услова за систематске прегледе запослених.

Република Српска 29.07.2019 | 20:31
Одлив кадра и у правосуђу
Новим уговором је договорено да радници који путују више од 60 километара на посао добију накнаду за превоз. Новитет у односу на стари уговор је то да ће се радити на увођењу систематског прегледа за раднике у правосуђу. Влада Српске тек треба да размотри постоји ли могућност у буџету да се обезбиједе средства за систематске прегледе.

„Та средства ћемо настојати да обезбиједимо у Буџету за 2020. годину. Мислим да су то мала средства, ако на вријеме откријемо да неко од запослених има проблем. Једном човјеку да помогнемо да заштити своје здравље ниједно буџетско издвајање није превелико“, каже министар правде Антон Касиповић.

„Мислим да је важно то што смо увели систематски преглед за запослене у правосуђу, да бисмо направили обавезу за сваког човјека и радника да обави преглед због здравља“, каже предсједник Синдиката правосуђа Српске Синиша Петровић.

На састанку је разговарано и о повећању плата које стагнирају 11 година, а о чему се већ преговара готово годину и по дана. Из Синдиката правосуђа су поручили да је крајње вријеме за повећање, јер су трошкови живота све већи, а радници у правосудним институцијама имају и кривичну и материјалну одговорност за свој посао, што их издваја од других радника.

„Како у другим областима, тако ни правосуђе, бар што се тиче администрације, није имуно на одлив радне снаге. Одлази кадар из правосудних инситуција и поставља се питање ко ће остати да ради. Сматрамо да је крајње вријеме, не да се преговара, него да се реализује повећање плата за запослене у правосудним институцијама“, истиче Петровић.

Тренутни важећи колективни уговор истиче средином наредног мјесеца, а до 19. августа требало би да буде потписан нови документ који ће обухватити 2.521 радика у правосудним институцијама Српске.

(БН телевизија)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Скептик

29.07.2019 21:13

Ма нормални људи који држе до основних моралних начела наравно да бјеже из правосуђа. Па ко паметан може допустити себи да испуњава рудоњине наредбе преко оне ћелаве битанге ..Хеј добијеш наредбу да подигнеш или не подигнеш оптужницу против некога или га ослободиш или казниш. Немаш никакву самосталност у свом раду, само извршаваш нечије наредбе. Јест да је плата велика код тих судија и тужилаца али неможе то свако радити. Ово остало особље у прависуђу уопште није битно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.07.2019 23:33

у овој земљи има више правника него радника.

Name

рт

30.07.2019 12:20

У Немачкој незапосленост преко 50%, живе на социјали од 900 евра и не буне се, Немцима и ЕЦБ није никакав проблем да емитују колико год треба милијарди евра без покрића за све што треба тој држави. Пошто Немци више воле да седе за 900 евра него да раде прљаве и слабо плаћене послове отворило се тржиште за незапослене из околоних држава Европе да раде у Немачкој послове које они неће. Тако су овде напраили добру фору да је за срушену Хрватску, Словенију, БиХ и Србију Немачка обећана земља. То је нова религија коју политичари овде почињу да проповедају потлаченим, обеспраљеним, опљачканима и незапосленима.

Name

Фуј мен

29.07.2019 22:01

Правосудјрм влада мафија одавно нема ту ни П од правосуђа то име се само злоупотребљава и вређа се људска интелигенција...????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

29.07.2019 22:41

ОВАЈ МИНИСТАР ПРАВДЕ ДОБРО ЗНА КАКО ДА ПРОДАЈЕ "МАГЛУ" - А НИ РАДНКА У ПРАВОСУЂУ НЕМА МНОГО... А ЗАШТО НЕМА КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА ЗА ЗДРАВСТВО !!! ТАМО ЈЕ ГРАНУЛИЋ ДОГОВОРИО ДА ГА ТАЈНО ПРОДУЖИ НА ГОДИНУ ДАНА !!! БЋЕ ВЕЛИКЕ ФРКЕ У ЗДРАВСТВУ...

Name

ре

29.07.2019 22:01

дипломе правника и економиста у немачкој нису признате као дипломе лекара и инжењера, остали могу само радити као ђубретарска радна снага.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

29.07.2019 23:44

из правосуђа правици иду да раде ко њемачки ђубретари.

Name

Галеб

30.07.2019 00:27

Ко памети има бјези из гнијезда криминала Зна да одговорност цека И хапсења то није Правосудје него извор криминала и криминалаца

ОДГОВОРИТЕ