Odliv kadra i u pravosuđu

Iako potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora za sve radnike u realnom sektoru još nije ni na vidiku, radnici zaposleni u institucijama pravosuđa dobili su svoj Posebni kolektivni ugovor. Nakon višesedmičnih pregovora, dogovoreno je da će sva dosadašnja prava biti sačuvana, a unapređenje je stvaranje uslova za sistematske preglede zaposlenih.

Republika Srpska 29.07.2019 | 20:31
Odliv kadra i u pravosuđu
Novim ugovorom je dogovoreno da radnici koji putuju više od 60 kilometara na posao dobiju naknadu za prevoz. Novitet u odnosu na stari ugovor je to da će se raditi na uvođenju sistematskog pregleda za radnike u pravosuđu. Vlada Srpske tek treba da razmotri postoji li mogućnost u budžetu da se obezbijede sredstva za sistematske preglede.

„Ta sredstva ćemo nastojati da obezbijedimo u Budžetu za 2020. godinu. Mislim da su to mala sredstva, ako na vrijeme otkrijemo da neko od zaposlenih ima problem. Jednom čovjeku da pomognemo da zaštiti svoje zdravlje nijedno budžetsko izdvajanje nije preveliko“, kaže ministar pravde Anton Kasipović.

„Mislim da je važno to što smo uveli sistematski pregled za zaposlene u pravosuđu, da bismo napravili obavezu za svakog čovjeka i radnika da obavi pregled zbog zdravlja“, kaže predsjednik Sindikata pravosuđa Srpske Siniša Petrović.

Na sastanku je razgovarano i o povećanju plata koje stagniraju 11 godina, a o čemu se već pregovara gotovo godinu i po dana. Iz Sindikata pravosuđa su poručili da je krajnje vrijeme za povećanje, jer su troškovi života sve veći, a radnici u pravosudnim institucijama imaju i krivičnu i materijalnu odgovornost za svoj posao, što ih izdvaja od drugih radnika.

„Kako u drugim oblastima, tako ni pravosuđe, bar što se tiče administracije, nije imuno na odliv radne snage. Odlazi kadar iz pravosudnih insitucija i postavlja se pitanje ko će ostati da radi. Smatramo da je krajnje vrijeme, ne da se pregovara, nego da se realizuje povećanje plata za zaposlene u pravosudnim institucijama“, ističe Petrović.

Trenutni važeći kolektivni ugovor ističe sredinom narednog mjeseca, a do 19. avgusta trebalo bi da bude potpisan novi dokument koji će obuhvatiti 2.521 radika u pravosudnim institucijama Srpske.

(BN televizija)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Skeptik

29.07.2019 21:13

Ma normalni ljudi koji drže do osnovnih moralnih načela naravno da bježe iz pravosuđa. Pa ko pametan može dopustiti sebi da ispunjava rudonjine naredbe preko one ćelave bitange ..Hej dobiješ naredbu da podigneš ili ne podigneš optužnicu protiv nekoga ili ga oslobodiš ili kazniš. Nemaš nikakvu samostalnost u svom radu, samo izvršavaš nečije naredbe. Jest da je plata velika kod tih sudija i tužilaca ali nemože to svako raditi. Ovo ostalo osoblje u pravisuđu uopšte nije bitno.

ODGOVORITE
Name

re

29.07.2019 23:33

u ovoj zemlji ima više pravnika nego radnika.

Name

rt

30.07.2019 12:20

U Nemačkoj nezaposlenost preko 50%, žive na socijali od 900 evra i ne bune se, Nemcima i ECB nije nikakav problem da emituju koliko god treba milijardi evra bez pokrića za sve što treba toj državi. Pošto Nemci više vole da sede za 900 evra nego da rade prljave i slabo plaćene poslove otvorilo se tržište za nezaposlene iz okolonih država Evrope da rade u Nemačkoj poslove koje oni neće. Tako su ovde napraili dobru foru da je za srušenu Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Srbiju Nemačka obećana zemlja. To je nova religija koju političari ovde počinju da propovedaju potlačenim, obespraljenim, opljačkanima i nezaposlenima.

Name

Fuj men

29.07.2019 22:01

Pravosudjrm vlada mafija odavno nema tu ni P od pravosuđa to ime se samo zloupotrebljava i vređa se ljudska inteligencija...????

ODGOVORITE
Name

TORRO

29.07.2019 22:41

OVAJ MINISTAR PRAVDE DOBRO ZNA KAKO DA PRODAJE "MAGLU" - A NI RADNKA U PRAVOSUĐU NEMA MNOGO... A ZAŠTO NEMA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA ZDRAVSTVO !!! TAMO JE GRANULIĆ DOGOVORIO DA GA TAJNO PRODUŽI NA GODINU DANA !!! BĆE VELIKE FRKE U ZDRAVSTVU...

Name

re

29.07.2019 22:01

diplome pravnika i ekonomista u nemačkoj nisu priznate kao diplome lekara i inženjera, ostali mogu samo raditi kao đubretarska radna snaga.

ODGOVORITE
Name

tacno

29.07.2019 23:44

iz pravosuđa pravici idu da rade ko njemački đubretari.

Name

Galeb

30.07.2019 00:27

Ko pameti ima bjezi iz gnijezda kriminala Zna da odgovornost ceka I hapsenja to nije Pravosudje nego izvor kriminala i kriminalaca

ODGOVORITE