У Источном Сарајеву креће српски "Тур"!

Представљањем екипа, вечерас од 19 часова у Источном Сарајеву званично ће почети 59. бициклистичка "Трка кроз Србију".

Остали спортови 29.07.2019 | 17:11
У Источном Сарајеву креће српски "Тур"!
Овај град у два наврата је био домаћин једне од етапа, али је први пут домаћин старта трке.

"Драго ми је што је баш наш град добио могућност да угости караван. Велико хвала представницима бициклистичких савеза РС и Србије што су нам дали ту могућност, а вјерујем да ћемо на најљепши могући начин испратити бициклисте на дуг пут. Позивам и све грађане да у понедјељак навече, те уторак у подне поздраве бициклисте", рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Трка кроз Србију, њено 59. издање почиње сутра кружном трком у Источном Сарајеву (12 часова), а ово је први пут да најстарије бициклистичко такмичење у региону стартује из Републике Српске.

Организатори поручују да је све спремно за почетак и да ће сви градови бити добри домаћини каравану који броји више од 300 људи, од којих је око 150 такмичара. А они долазе из свих крајева Европе и свијета, почевши од земаља окружења, преко Аустрије, Њемачке, Бјелорусије, Словачке, Велике Британије, а биће и возача из Азије и Јужне Америке.

Овогодишње издање возиће се под слоганом "бициклизам и туризам заједно". Сам поглед на градове домаћине открива јасну намјеру да, уз такмичарски дио који није занемарив јер бициклисти из свих крајева свијета скупљају бодове за одлазак на Олимпијске игре у Токију, уједно промовишу туристичке потенцијале Републике Српске и Србије.

Тако ће друга етапа кренути са олимпијске љепотице Јахорине, а завршиће у Прибоју (142 километра), док ће трећег дана (1. август) домаћин каравана бити вјероватно најпопуларнија туристичка дестинација у Србији - Златибор.

После јутарње полуетапе на Златибору и Чајетини (63), биће извршен трансфер каравана до Мионице гдје ће истог дана бити вожена друга полуетапа (96 км). И коначно, 2. августа на програму је етапа од Мионице до Пожаревца (155,5 километара) послије које ће бити познат укупни побједник.

"Очекујемо велику борбу посебно у другој етапи од Јахорине преко Пала до Прибоја која због конфигурације има статус краљевске. Осим жуте мајице, симбола побједика у бициклизму, додијелићемо и бијелу за најбољег младог возача, плава ће припасти најбољем брдском возачу, а црвена најбољем спринтеру. Учествоваће и репрезентација Србије, па се надамо да ће неко од наших возача бити у конкуренцији за укупну побједу или бар етапну", рекао је директор трке Владимир Куваља.

Како је прва трка одржана 1939. године, ове се слави и 80 година такмичарског бициклизма у Србији која је кроз историју имала одличних возача. Побједник првог издања је Аугуст Просеник, а највише тријумфа има прослављени Микош Рњаковић који је славио четири пута.

Посљедњи Србин који је славио је олимпијац Иван Стевић 2011. године, а прошле је најбољи био Аргентинац Николас Херман Перес.

Велику помоћ при организацији дали су министарства спорта Србије и Републике Српске, као и сви градови и општине домаћини.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар