U Istočnom Sarajevu kreće srpski "Tur"!

Predstavljanjem ekipa, večeras od 19 časova u Istočnom Sarajevu zvanično će početi 59. biciklistička "Trka kroz Srbiju".

Ostali sportovi 29.07.2019 | 17:11
U Istočnom Sarajevu kreće srpski "Tur"!
Ovaj grad u dva navrata je bio domaćin jedne od etapa, ali je prvi put domaćin starta trke.

"Drago mi je što je baš naš grad dobio mogućnost da ugosti karavan. Veliko hvala predstavnicima biciklističkih saveza RS i Srbije što su nam dali tu mogućnost, a vjerujem da ćemo na najljepši mogući način ispratiti bicikliste na dug put. Pozivam i sve građane da u ponedjeljak naveče, te utorak u podne pozdrave bicikliste", rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Trka kroz Srbiju, njeno 59. izdanje počinje sutra kružnom trkom u Istočnom Sarajevu (12 časova), a ovo je prvi put da najstarije biciklističko takmičenje u regionu startuje iz Republike Srpske.

Organizatori poručuju da je sve spremno za početak i da će svi gradovi biti dobri domaćini karavanu koji broji više od 300 ljudi, od kojih je oko 150 takmičara. A oni dolaze iz svih krajeva Evrope i svijeta, počevši od zemalja okruženja, preko Austrije, Njemačke, Bjelorusije, Slovačke, Velike Britanije, a biće i vozača iz Azije i Južne Amerike.

Ovogodišnje izdanje voziće se pod sloganom "biciklizam i turizam zajedno". Sam pogled na gradove domaćine otkriva jasnu namjeru da, uz takmičarski dio koji nije zanemariv jer biciklisti iz svih krajeva svijeta skupljaju bodove za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju, ujedno promovišu turističke potencijale Republike Srpske i Srbije.

Tako će druga etapa krenuti sa olimpijske ljepotice Jahorine, a završiće u Priboju (142 kilometra), dok će trećeg dana (1. avgust) domaćin karavana biti vjerovatno najpopularnija turistička destinacija u Srbiji - Zlatibor.

Posle jutarnje poluetape na Zlatiboru i Čajetini (63), biće izvršen transfer karavana do Mionice gdje će istog dana biti vožena druga poluetapa (96 km). I konačno, 2. avgusta na programu je etapa od Mionice do Požarevca (155,5 kilometara) poslije koje će biti poznat ukupni pobjednik.

"Očekujemo veliku borbu posebno u drugoj etapi od Jahorine preko Pala do Priboja koja zbog konfiguracije ima status kraljevske. Osim žute majice, simbola pobjedika u biciklizmu, dodijelićemo i bijelu za najboljeg mladog vozača, plava će pripasti najboljem brdskom vozaču, a crvena najboljem sprinteru. Učestvovaće i reprezentacija Srbije, pa se nadamo da će neko od naših vozača biti u konkurenciji za ukupnu pobjedu ili bar etapnu", rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Kako je prva trka održana 1939. godine, ove se slavi i 80 godina takmičarskog biciklizma u Srbiji koja je kroz istoriju imala odličnih vozača. Pobjednik prvog izdanja je August Prosenik, a najviše trijumfa ima proslavljeni Mikoš Rnjaković koji je slavio četiri puta.

Posljednji Srbin koji je slavio je olimpijac Ivan Stević 2011. godine, a prošle je najbolji bio Argentinac Nikolas Herman Peres.

Veliku pomoć pri organizaciji dali su ministarstva sporta Srbije i Republike Srpske, kao i svi gradovi i opštine domaćini.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar