Синдикалци траже гранске уговоре

Представници десет привредних синдиката који дјелују у оквиру Савеза синдиката Републике Српске одржали су сједницу данас у Бањалуци. Од послодаваца траже хитне разговоре о усгавлашавању посебних гранских колективних уговора по дјелатностима.

Република Српска 29.07.2019 | 16:20
Синдикалци траже гранске уговоре
Након три године разговора, о Општем колективном уговору у Републици Српској се више неће разговарати, бар не у скорије вријеме. Зато су синдиклаци одлучили да крајем августа позову сва удружења послодаваца на преговоре о гранским колективним уговорима.

Десет синдиката привреде који представљају 75 хиљада радника кажу да радници у реалном сектору раде за социјалну помоћ, јер од своје плате не могу да преживе.

Највећа плата у реалном сектору је 780 марака, иако је постојало обећање да ће нето зарада бити 1.000 КМ. Просјечна плата у грађевинарству је око 550 марака.

У текстилној и кожарској индустрији данас је запослено око 12.000 радника. Просјечна плата прошле године износила је око 556 марака. Сидникат тражи да се хитно потпишу колективни грански уговори како би, колико–толико, била заштићена радничка права.

Из Уније удружења послодаваца поручују да преговоре неће одбити. Али, да ли ће и шта бити договорено, кажу, то је друга прича.

Сидникалци не оспоравају да је уочљив тренд повећања плата посљедњих неколико мјесеци. Међутим, кажу да је то недовољно, што показују и подаци о све већем одласку радника из Републике Српске.

(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нострадамус

29.07.2019 14:52

Колико це раднике да коста тај вас уговор.Ми имамо висе синдиката него фирми нама по овоме Синдикат није потребан јер он слузи самом себи.А у најповољнијем слуцају довољан би био један јер у Аустрији од 7-8 милиона становника има само један синдикат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИНДИКАТ

29.07.2019 15:57

У Републици Српској синдикати су најбројније невладине организације које се финансирају из сопственог извора (од радника) и којима управља Влада. На њиховом челу, као и на свим другим функцијама морају бити страначки одани и подобни.