Sindikalci traže granske ugovore

Predstavnici deset privrednih sindikata koji djeluju u okviru Saveza sindikata Republike Srpske održali su sjednicu danas u Banjaluci. Od poslodavaca traže hitne razgovore o usgavlašavanju posebnih granskih kolektivnih ugovora po djelatnostima.

Republika Srpska 29.07.2019 | 16:20
Sindikalci traže granske ugovore
Nakon tri godine razgovora, o Opštem kolektivnom ugovoru u Republici Srpskoj se više neće razgovarati, bar ne u skorije vrijeme. Zato su sindiklaci odlučili da krajem avgusta pozovu sva udruženja poslodavaca na pregovore o granskim kolektivnim ugovorima.

Deset sindikata privrede koji predstavljaju 75 hiljada radnika kažu da radnici u realnom sektoru rade za socijalnu pomoć, jer od svoje plate ne mogu da prežive.

Najveća plata u realnom sektoru je 780 maraka, iako je postojalo obećanje da će neto zarada biti 1.000 KM. Prosječna plata u građevinarstvu je oko 550 maraka.

U tekstilnoj i kožarskoj industriji danas je zaposleno oko 12.000 radnika. Prosječna plata prošle godine iznosila je oko 556 maraka. Sidnikat traži da se hitno potpišu kolektivni granski ugovori kako bi, koliko–toliko, bila zaštićena radnička prava.

Iz Unije udruženja poslodavaca poručuju da pregovore neće odbiti. Ali, da li će i šta biti dogovoreno, kažu, to je druga priča.

Sidnikalci ne osporavaju da je uočljiv trend povećanja plata posljednjih nekoliko mjeseci. Međutim, kažu da je to nedovoljno, što pokazuju i podaci o sve većem odlasku radnika iz Republike Srpske.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

29.07.2019 14:52

Koliko ce radnike da kosta taj vas ugovor.Mi imamo vise sindikata nego firmi nama po ovome Sindikat nije potreban jer on sluzi samom sebi.A u najpovoljnijem slucaju dovoljan bi bio jedan jer u Austriji od 7-8 miliona stanovnika ima samo jedan sindikat.

ODGOVORITE
Name

SINDIKAT

29.07.2019 15:57

U Republici Srpskoj sindikati su najbrojnije nevladine organizacije koje se finansiraju iz sopstvenog izvora (od radnika) i kojima upravlja Vlada. Na njihovom čelu, kao i na svim drugim funkcijama moraju biti stranački odani i podobni.