Гладне звијери силазе до кућа

Гладни медвједи, шакали, лисице, вукови и дивље свиње, тумарајући шумама у потрази за храном, спуштају се све чешће и до првих кућа, гдје нападају најчешће домаће животиње – од кокоши до стоке.

Босна и Херцеговина 29.07.2019 | 15:50
Гладне звијери силазе до кућа
Међутим, неријетко у нападима сусретну се с власницима очи у очи, што буде кобно.

Такав сусрет, који нико не би пожелио, у селу Селачка код Котор Вароша, имао је Ново Томић (48). Несрећног човјека напао је медвјед. Мушкарац је засијао зоб, те је примијетио да му дивљач једе љетину па је одлучио отићи у њиву и с пушком ријешити проблем с дивљачи.

У борби на живот и смрт мушкарац се успио извући и позвати помоћ. Претходно је усмртио медвједа, који му је откинуо лијево стопало и дио лијеве поткољенице.

Иако је јавност шокирана, овакви напади су се и раније дешавали.

Убио медвједа голим рукама

Блажо Грковић (48) из села Врба код Гацка (БиХ) може се такође похвалити да је преживио сусрет с дивљом животињом.

Грковић је, наиме, удавио медвједицу која га је напала док је чувао овце на ливади. У тешкој борби Грковић је задобио повреде по цијелом тијелу, а зуби крволочне животиње прошли су му кроз кости руку и ногу.

Он је испричао да је у том тренутку у џепу имао само малу сјекиру. Борбу је описао као “прса у прса”.

– У једном тренутку једна рука ми је била у медвједовим шапама, а другом сам га држао за гркљан док није пао – испричао је тада Блажо.

Бранио стадо па платио главом

У мјесту Равно 2009. годијне дивље свиње убиле су Смаила Наздрајића (69). Он је чуо вепрове око куће и изашао је ван како би их истјерао. Претпоставља се да је Смаил своје стадо хтио обранити од насилних животиња. Напад је пријавио Смајин син Зијо.

Дивља свиња усмртила ловца

Лов у селу Доњи Малован БиХ 2009. године завршио је трагично. Рањена дивља свиња напала је и убила ловца Стевана Калинића (50). Ловци су кренули у лов те су ранили дивљу свињу. Одлучили су пратити њезин траг крви што је испало као кобна грешка, јер се животиња окренула и усмртила несрећног Калинића.

Лисица напала граничног полицајца

Збуњена лисица залутала је прије неколико година на гранични прелаз Стара Градишка, између БиХ и Хрватске. Гранични полицајци остали су затечени када је испод заустављеног возила изашла лисица.

Не обазирући се на људе, кренула је према паркингу. Чудно се понашала па је полицајац кренуо за њом како би упозорио колеге. У том је тренутку лисица је кренула према полицајцу. Зарежала је на њега. Увјерен да је животиња бијесна, полицајац је извадио оружје и устријелио је, пише Аваз.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

РОМАНИЈА

29.07.2019 14:41

Кренуле дивље зивотиње за народом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАЦКО

29.07.2019 15:12

Један је Блажо!

Name

Бањалука

29.07.2019 16:48

У Дрвару нема дивљи зивотиња, пресле у Б.луку, пун град, за мјестанима досле , ловци из Дрвара казу да одавно нема ста да се улови.

Name

Будала као и ти

29.07.2019 15:54

А шта хоће?Ни за народа нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да откад људи краду зивотињама оно мало

29.07.2019 16:08

што имају није ни цудо...краду шуму,крше све од реда бацају смеце...Које мудар боље да полако се назад покрета па онда да бјези од Звјери... а не ко ове прзнице...

Name

Ј

29.07.2019 17:22

Мој пријетељ је заклао вука сви су медији писали о томе,ал мој пријетељ је мени рекао да је вук болестан био, сто знаци дивљац долази у насеље кад је болесна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

29.07.2019 17:26

Вукови, зечеви, лисице, срне, јежеви...углавном те животиње средње и ниже сорте су отишле у друге зеленије шуме. Остали су међеди и гладни створови да се обрачунају за људским земљацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

01.08.2019 06:40

Чуди ме како ова двојице 2009.год.не успјесе остати зиви..Па управо зато сто је то био случајан сусрет у коме је медо из страха бранио себе,а ова двојица,овај и онај гацанин су ударили у ранили га,запамтите,па их медо докацио у одласку

ОДГОВОРИТЕ