Голић: Спријечити одлагање отпада

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић најавила је наставак свих дозвољених активности како би се Хрватска спријечила у намјери да изгради одлагалиште ниско и средњорадиоактивног нуклеарног отпада на Трговској гори, на граници с Босном и Херцеговином.

Република Српска 29.07.2019 | 11:05
Голић: Спријечити одлагање отпада
Голић је рекла да очекује да ће Влада Републике  Српске крајем августа донијети одлуку о проглашењу Парка природе Уне, подсјетивши да је та ријека у цијелом току кроз Федерацију БиХ заштићена у категорији национални парк.

Неће се, каже, одустати од заштите 230.000 становника из девет општина у сливу ријеке Уне, у близини локације гдје Хрватска намјерава да складишти опасни отпад.

"Да би се заштитио бисер природе, ријека Уна, у дијелу који протиче кроз Републику Српску, али и да би се ојачале преговарачке позиције, покренута је процедура проглашења Парка природе Уна", појаснила је она.

Напоменула је и да је Хрватска дужна да уради студију утицаја на животну средину Пројекта изградње одлагалишта и дужна је да БиХ, као погођену земљу, обавјештава о свим фазама израде процјене утицаја, која подразумијева и укључивање јавности (Аархуска конвенција).

Голићева, која је предсједавајућа Радне групе за праћење стања и активности у вези с могућом изградњом одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора, у општини Двор, подсјетила је на све досад предузете мјере, али и упозорила да Хрватска упорно игнорише ставове, примједбе и апеле надлежних институција у Републици Српској и БиХ.

"Подсјећамо и да је Народна скупштина Републике Српске, на петој посебној сједници 18. јула 2019. године донијела закључке у којима се, између осталог, од свих представника Републике Српске у институцијама БиХ тражи да инсистирају на рјешавању свих отворених питања између Републике Српске, и Босне и Херцеговине са једне стране и Републике Хрватске, са друге стране, а посебно на питањима измјене Одлуке о доношењу националног програма провођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада Владе Републике Хрватске на Трговској гори на самој граници са Републиком Српском и Босном и Херцеговином", рекла је Голић.

Имајући у виду да је Хрватска власник половине НЕ Кршко у Словенији, до 2023. године мора да преузме половину отпада из ове нуклеарке, а Стратегијом збрињавања радиактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива простор војне касарне (означена као неперспективна војна имевина) у Черкезовцу, на локалитету Трговска гора, у општини Двор, одређен је, између седам потенцијалних локација, као преферентна локација за изградњу одлагалишта.

Та локација се налази на 800 метара удаљености од државне границе са БиХ, и нешто више од 1.000 метара ваздушне линије од центра Новог Града.

Ради се о изразито трусном подручју које обилује подземним водама, у непосредној близини протиче ријека Уна у чијем сливу се налази девет општина које броје око 230 хиљада становника те је оправдана забринутост да би такав потез Хрватске угрозио егзистенцију тих људи, који се на том подручју баве пољопривредом и одрживим туризмом.

(Фена)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Гдје су сада витални интереси?

29.07.2019 09:10

И гдје је месар из Бакинаца да сада сазове посебну сједницу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

29.07.2019 09:59

Пије са Колиндром он је Хрватски човјек за њих ради.

Name

Ре

29.07.2019 10:01

то није његов витални интерес јер нема Интеграла у причи.

Name

075

29.07.2019 10:29

Не, не, није тако јер Милорад рече то је унутар Хрватске и то је хрватска ствар!! Подршка Хрватској да на свом територију гради нуклеарни отпад гдје год хоће јер тако је рекао Милорад!!

Name

Ре

29.07.2019 10:37

Сада це Миле покренути витални национални интерес да Хрватска несметано одлазе нуклеарну отпад како небих угрозио добре односе са Човичем.

Name

Ре

29.07.2019 10:59

Какви 230, 000 људи , само низводно рачунати , па неможе ту бити Бихаћ ,Крупа, само Нови , Костајница , Дубица, нема толико.

Name

Јоја

29.07.2019 11:51

Интеграл добио пос'о да копа рупу.

Name

Пзд

29.07.2019 12:01

шта ова госпођа до сад радила тај отпад је одавно депонован ту а изато што су срби протјерани из тих крајева па пусто И бачве одлагане 20 година мало хрватски зелени проговарали а И они утишали све исто као И пирален у Бл

Name

Ре

29.07.2019 12:31

Та отпад се складиште тако да увек цури онолико колико се одвлачи. Зато је тик уз реку

Name

Горан

29.07.2019 09:15

Министрица Голиц се цестито бори за интерес РС .Медјутим и ми требамо поцети активности на изградњи складиста у заледју Дубровника.Ако није опасно сто и ми небих узели паре.То је такозвана теорија ,, равнотеза страха,, из петлриода хладног рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2019 11:20

Само Шефу Ровињ не дирати...ха ха ха.

Name

Херцеговац

29.07.2019 11:40

Носите је у Бања Луку, односно у Лакташе. Све опасно и што не ваља би у Херцеговину!

Name

Миле

29.07.2019 14:34

Знате ли колико Голицку то интересује.... као лањски снијег. битно је да је она са Арагостом закопала зграду преко Врбаса. на Мејдану. ј... се њој о свему овом. хе...хе.. она и Мајкицка се узркивале прије 15 година која це прије Мили уклизати.

Name

Дубровник

29.07.2019 09:16

Само складисте и у заледју Дубровника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лозица

29.07.2019 09:17

Немојте молим вас да правите складисте нуклеарног отпада у заледју Дубровника.Нецемо ни ми на Трговинској гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

29.07.2019 13:40

На простору РС НАТО је правио дивље депоније нуклеарног отпада, тацније осиромасеног уранијума бомбардујуци насе полозаје и војне објекте 1995. Неексплодирани пројектили велике разорне моци су по науци АБХО неразградиви цак 1000 000 година, а бозе дај да су сви пронадјени и унистени. Незнам да ли министарка прати портал или бар оно сто се говори на тему пиралена и Трговске Горе, па се цудим да ако добро видим и не помисља на оставку барем из моралних разлога. Оно сто сам јуце процитао везано за пирален да је из земаља ЕУ увезен 2005 као хемијска отпад по цијени од 200 марака по тони би требало подробно испитати и саопстити јавност има ли ту истине? Хоце такве ствари да се десавају у земљи гдје имамо министре за све и сваста. Под тим мислим Перицу Дјокица, а претпостављам да ни Голицева није струцњак од атомске, хемиске, биолоске или нуклеарне науке, ако гријесим исправите ме.

Name

нови зелени БЛ

29.07.2019 09:18

Види само како форсирају Голићку од како су је зелени оправдано нагазили. Нећеш ти госпођо ништа више рјешавати, што је могло због тебе и таквих, све је загађено и уништено, од животне средине, до природних ресурса. Нема те више Сребро, нема ни тебе, ни досадашњег начина рада, тхе енд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА НОВИ ЗЕЛЕНИ

29.07.2019 11:25

СА ОВОМ УМИШЉЕНОМ, НЕЗНАЛИЦОМ НИТИ КРСТ ГУБИ НИ ДИН ДОБИВА. ОВУ ТРЕБА СА СВИХ ФУНКЦИЈА ОТЈЕРАТИ НА РОБИЈУ И ТАЛ СА ТАЈКУНИМА ОДУЗЕТИ. 2005. ГОДИНЕ ДОБИЛА УПОЗОРЕЊЕ О ПИРАЛЕНУ ПА СЕ ИЗГУБИО. НИЈЕ ЈЕ СРАМОТА БЈЕЛА ДАНА ГЛЕДАТИ. ОВАКО СТРУЧНА МОЖДА ЈЕ ПРОЈЕКТОВА ЛА ПРИСТУПНИЦЕ ПЕЉЕШКОМ МОСТУ И ГРДЕЛИЧКУ КЛИСУРУ. ОНА НЕЗНА НИШТА ДОК НЕ ОБЈАВИ РТРС И АТВ А ЊИХОВА ОБЈАВА ЈЕ КАДА НОКТИ ГОРЕ.ОВАКВА ЈЕ СВА ВЛАДА. ТРБОВСКА ГОРА И СКЛАДИШТЕ НУКЛЕАРНОГ ОТПАДА КОЛИКО УНИШТАВА КОСТАЈНИЦУ И НОВИ ГРАД ТОЛИКО И БИХАЋКУ РЕГИЈУ КОЈУ НИКО НЕ ПОМИЊЕ. ИСКРЕНО СРАМОТА ЧОВЈЕКА ШТА ШАКА КУПЉЕНИХ ДИПЛОМА РАДИ ОД ОВОГ НАРОДА.МИ СВИ ИЗГЛЕДАМО КАО НАРКОМАНИ ЋУТИМО И ГЛАСАМО ЗА ИСТУ БАГРУ КАО НАРКОМАНИ КАДА ЗАПАДНУ У КРИЗУ. ГОЛИЋКИ ЗАБРАНИТИ СВЕ ФУНКЦИЈЕ И РАЧУЕ ДА ПОЛОЖИ ИНСПЕКЦИЈИ ОЕБС И УН ЗА ХЕМИЈСКА УБОЈНА СРЕДСТВА СА СЈЕДИШТЕМ У ХАГУ. МНОГИ ЋЕ СЕ СМИЈАТИ ОВОМ ТЕКСТУ АЛИ ВИДЈЕЋЕ ТЕ 40% Б. ЛУКЕ ЋЕ БИТИ ПОРУШЕНО ЗБОГ ПИРАЛЕНА, ЛЕГАЛНА ОДЛАГАЛИШТА У ПОКУШЈУ. КАРЦИНОМ НАС И ОВАКО ОДНЕСЕ А ШТА НАС ЧЕКА ЈОШ ЗБОГ БРИЖНЕ ГОЛИЋКЕ ТЕШКО НАМА.

Name

Фед

29.07.2019 09:28

Босњаци нека повуку витални национални интерес то нема везе са нама Хрватска на својој територији мозе радити ста зели тако реце предсједник Додик пре неки дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Фред

29.07.2019 10:38

Не треба падати на њихове гране онда ни ми нисмо ниста бољи од њих...

Name

Је ли то изненађење

29.07.2019 09:36

Умјесто што је Додик једноставно блокирао акције БиХ против Хрватске због Пељешачког моста, боље је било да је поред тог питања у Предсједништву уврстио и ово питање и питање моста код Градишке и др. отворена питања, мислим да би имао сугласност од преосталих чланова да се о свим овим питањима предузму акције против Хрватске. Тако би заштитио и РС и ФБиХ и БиХ. Међутим, ја лично сумњам да ће Додик ишта предузети против Хрватске, па макар она очигледно радила и на штету РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав Из Ровиња

29.07.2019 12:11

како це против својих?

Name

Оснивач

29.07.2019 09:45

Пије ли ова пирален или шта. Тровати народ и лијепо изгледати није могуће. Јадна висока свијест па се уплашила да неће стићи појести и попити све што је џабе. Рекао је Емерсон: ПОЛИТИЧАРИ ИМАЈУ НАЈНИЖИ ОБЛИК СВИЈЕСТИ, ЧАК НИЖИ И ОД ПОПОВА! кОМЕ ОНА ГОВОРИ? кО ЈЕ ДАО ДОЗВОЛУ ЗА УВОЗ ПИРАЛЕНА, кАКО ДАЈЕ ЕКОЛОШКУ ДОЗВОЛУ ЗА УВОЗ КАНЦЕРОГЕНОГ ГОРИВА ЗА БАЊАЛУЧКУ "ЕКОЛОШКУ" ТОПЛАНУ ЗА КОЈЕ ИМ ПЛАЋАЈУ ЕВРОПЉАНИ 200 ЕУРА У ЏЕП ЗА СВАКУ ТОНУ. зАШТО ЈЕ ДАЛА ЕКОЛОШКУ ДОЗВОЛУ ЗА НЕПОСТОЈЕЋУ ФАБРИКУ ДРВЕНЕ СЈЕЧКЕ КОЈА ЈЕ СМЈЕШТЕНА НА ЗЕМЉИШТУ И У ДВОРИШТУ КОЈЕ ЈЕ ПУНО ПИРАЛЕНА? и ЈОШ СТОТИНЕ ЗАШТО, АЛИ ТУЖИОЦИ САМО ЧУВАЈУ СВОЈ ПОЛОЖАЈ КОЈИ СУ ДОБИЛИ КУПЉЕНОМ ДИПЛОМОМ ИЛИ ДОКТОРАТОМ. <<<<<треба неко да почне правити ред!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

29.07.2019 09:49

Боље ти је да видите како цете спријецити одлазак оволиког становниства и распад рс која пуца по свим савовима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

29.07.2019 09:52

Све је ова игра као кад се мала дјеца играју рата или скривања. Министри се не смију крити из Народне скупштине јер Народно скупштина доноси закључке, одлуке и законе по предлогу министара и владе,. Боље рећи по захтјеву једног човјека у Републици Српској. Проблем је у томе што он не одговара низашта, а иза свега стоји. Као Народна скупштина може да обавеже Хрватску? Никако, јер то знају и они који никад нису учили међународно право. Питање се може рјешавати само билетарним разговорима, договорима и сарадњом између Босне и Херцеговине и Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.07.2019 09:57

Ако сам добро примјетио ви радите на гурање.То знаци када јавност , опозиција или медије затразе рјесење проблема онда ви поцнете несто да радите.Такви нам не требају али проблем сто има доста који то не схватају па вас стално бирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

29.07.2019 10:10

Само да најавим да данас иде саопштење за јавност ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, саопштење у коме ћемо указати на ово срамотно стање по питању здраве животне средине у Српској, нерада, неспособности и незаконитог рада надлежних министарстава, посебно министарства за УРБАНИЗАМ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ, те званично затражити оставку министарке за екологију Сребренке Голић. Надам се да ће саопштење објавити и БНТВ портал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напријед еколози и Ниџо

29.07.2019 10:48

То Ниџо јабуко,то рибару мој! Напријед еколози,напријед зелени, напријед моји рибари, доста је било загађених ријека, доста уништавања ријека миницентралама. Преко десет хиљада рибара у РС има, сви ћемо у борбу са еколозима и нашим рибаром Ниџом, доста је ове бруке, ругла, уништавања прелијепих кањона Српске, доста је људи понижења, достаааааааа!

Name

Нострадамус

29.07.2019 10:49

Ако смијените Голицеву ко би могао из Снсд да додје на њено мјесто.Мозда Слоба Станковиц мозда и онај боксер Цолиц или неко од фамилије Јањетовиц.

Name

Ре Нострадамус

29.07.2019 12:13

неправедно се занемарyје Змај од Шипова. Увјерен сам да би он био бољи од половине садасњих министара.

Name

Нострадамус

29.07.2019 13:36

Па ако је побиједио на оном ријалити не знам како се зове Брат-Фарма итд посто то негледам али цујем други сто прицају мислим да сте у праву не ви ме изненадило

Name

Боки

29.07.2019 11:12

То је твој посао да радис а не да прицас ста треба радити. Ти си брука и срамота и ако ниси у стању да радис посао поднеси оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

29.07.2019 11:32

Госпођо Голиц што вам додик за одлагање отпада није покренуо питање заштите виталног националног интереса РС-а. То је питање које се тиче скоро пола РС-а, због могућег загађења, али нарусавали би се добри односи са цовицем. Водећи људи у свим земљама воде рачуна о својим државама осим нас, ми водимо бригу о другим државама, а за нас није важно. Који апсурд? И народу то свеједно, који смо ми кретени?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мемићи

29.07.2019 17:22

Комшинице поднеси оставку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

29.07.2019 18:34

па господјо види се хоцес да правис будале од градјана рс. Сада би требало да цовиц стане на пут и гласа против одлагања отпада ако има логике у противном нас је додо стрпао у цернобил!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овде

29.07.2019 18:42

висе спаса нема то сви знају и позиција и опозиција они који несто знају и вриједе а не могу промјенити ниста по закону спојених посуда одосе у европу и свијет а талог остаје на дну посуде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УХ.!!!!

30.07.2019 07:43

Струцна особа нема шта СВЕ честитке за коментар То мајка не рађа.............

ОДГОВОРИТЕ