Golić: Spriječiti odlaganje otpada

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je nastavak svih dozvoljenih aktivnosti kako bi se Hrvatska spriječila u namjeri da izgradi odlagalište nisko i srednjoradioaktivnog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Republika Srpska 29.07.2019 | 11:05
Golić: Spriječiti odlaganje otpada
Golić je rekla da očekuje da će Vlada Republike  Srpske krajem avgusta donijeti odluku o proglašenju Parka prirode Une, podsjetivši da je ta rijeka u cijelom toku kroz Federaciju BiH zaštićena u kategoriji nacionalni park.

Neće se, kaže, odustati od zaštite 230.000 stanovnika iz devet opština u slivu rijeke Une, u blizini lokacije gdje Hrvatska namjerava da skladišti opasni otpad.

"Da bi se zaštitio biser prirode, rijeka Una, u dijelu koji protiče kroz Republiku Srpsku, ali i da bi se ojačale pregovaračke pozicije, pokrenuta je procedura proglašenja Parka prirode Una", pojasnila je ona.

Napomenula je i da je Hrvatska dužna da uradi studiju uticaja na životnu sredinu Projekta izgradnje odlagališta i dužna je da BiH, kao pogođenu zemlju, obavještava o svim fazama izrade procjene uticaja, koja podrazumijeva i uključivanje javnosti (Aarhuska konvencija).

Golićeva, koja je predsjedavajuća Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u opštini Dvor, podsjetila je na sve dosad preduzete mjere, ali i upozorila da Hrvatska uporno ignoriše stavove, primjedbe i apele nadležnih institucija u Republici Srpskoj i BiH.

"Podsjećamo i da je Narodna skupština Republike Srpske, na petoj posebnoj sjednici 18. jula 2019. godine donijela zaključke u kojima se, između ostalog, od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH traži da insistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između Republike Srpske, i Bosne i Hercegovine sa jedne strane i Republike Hrvatske, sa druge strane, a posebno na pitanjima izmjene Odluke o donošenju nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada Vlade Republike Hrvatske na Trgovskoj gori na samoj granici sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom", rekla je Golić.

Imajući u vidu da je Hrvatska vlasnik polovine NE Krško u Sloveniji, do 2023. godine mora da preuzme polovinu otpada iz ove nuklearke, a Strategijom zbrinjavanja radiaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva prostor vojne kasarne (označena kao neperspektivna vojna imevina) u Čerkezovcu, na lokalitetu Trgovska gora, u opštini Dvor, određen je, između sedam potencijalnih lokacija, kao preferentna lokacija za izgradnju odlagališta.

Ta lokacija se nalazi na 800 metara udaljenosti od državne granice sa BiH, i nešto više od 1.000 metara vazdušne linije od centra Novog Grada.

Radi se o izrazito trusnom području koje obiluje podzemnim vodama, u neposrednoj blizini protiče rijeka Una u čijem slivu se nalazi devet opština koje broje oko 230 hiljada stanovnika te je opravdana zabrinutost da bi takav potez Hrvatske ugrozio egzistenciju tih ljudi, koji se na tom području bave poljoprivredom i održivim turizmom.

(Fena)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Gdje su sada vitalni interesi?

29.07.2019 09:10

I gdje je mesar iz Bakinaca da sada sazove posebnu sjednicu?

ODGOVORITE
Name

Jadranka

29.07.2019 09:59

Pije sa Kolindrom on je Hrvatski čovjek za njih radi.

Name

Re

29.07.2019 10:01

to nije njegov vitalni interes jer nema Integrala u priči.

Name

075

29.07.2019 10:29

Ne, ne, nije tako jer Milorad reče to je unutar Hrvatske i to je hrvatska stvar!! Podrška Hrvatskoj da na svom teritoriju gradi nuklearni otpad gdje god hoće jer tako je rekao Milorad!!

Name

Re

29.07.2019 10:37

Sada ce Mile pokrenuti vitalni nacionalni interes da Hrvatska nesmetano odlaze nuklearnu otpad kako nebih ugrozio dobre odnose sa Čovičem.

Name

Ре

29.07.2019 10:59

Какви 230, 000 људи , само низводно рачунати , па неможе ту бити Бихаћ ,Крупа, само Нови , Костајница , Дубица, нема толико.

Name

Joja

29.07.2019 11:51

Integral dobio pos'o da kopa rupu.

Name

Pzd

29.07.2019 12:01

šta ova gospođa do sad radila taj otpad je odavno deponovan tu a izato što su srbi protjerani iz tih krajeva pa pusto I bačve odlagane 20 godina malo hrvatski zeleni progovarali a I oni utišali sve isto kao I piralen u Bl

Name

Re

29.07.2019 12:31

Ta otpad se skladište tako da uvek curi onoliko koliko se odvlači. Zato je tik uz reku

Name

Goran

29.07.2019 09:15

Ministrica Golic se cestito bori za interes RS .Medjutim i mi trebamo poceti aktivnosti na izgradnji skladista u zaledju Dubrovnika.Ako nije opasno sto i mi nebih uzeli pare.To je takozvana teorija ,, ravnoteza straha,, iz petlrioda hladnog rata.

ODGOVORITE
Name

Re

29.07.2019 11:20

Samo Šefu Rovinj ne dirati...ha ha ha.

Name

Херцеговац

29.07.2019 11:40

Носите је у Бања Луку, односно у Лакташе. Све опасно и што не ваља би у Херцеговину!

Name

Mile

29.07.2019 14:34

Znate li koliko Golicku to interesuje.... kao lanjski snijeg. bitno je da je ona sa Aragostom zakopala zgradu preko Vrbasa. na Mejdanu. j... se njoj o svemu ovom. he...he.. ona i Majkicka se uzrkivale prije 15 godina koja ce prije Mili uklizati.

Name

Dubrovnik

29.07.2019 09:16

Samo skladiste i u zaledju Dubrovnika

ODGOVORITE
Name

Lozica

29.07.2019 09:17

Nemojte molim vas da pravite skladiste nuklearnog otpada u zaledju Dubrovnika.Necemo ni mi na Trgovinskoj gori.

ODGOVORITE
Name

!!!

29.07.2019 13:40

Na prostoru RS NATO je pravio divlje deponije nuklearnog otpada, tacnije osiromasenog uranijuma bombardujuci nase polozaje i vojne objekte 1995. Neeksplodirani projektili velike razorne moci su po nauci ABHO nerazgradivi cak 1000 000 godina, a boze daj da su svi pronadjeni i unisteni. Neznam da li ministarka prati portal ili bar ono sto se govori na temu piralena i Trgovske Gore, pa se cudim da ako dobro vidim i ne pomislja na ostavku barem iz moralnih razloga. Ono sto sam juce procitao vezano za piralen da je iz zemalja EU uvezen 2005 kao hemijska otpad po cijeni od 200 maraka po toni bi trebalo podrobno ispitati i saopstiti javnost ima li tu istine? Hoce takve stvari da se desavaju u zemlji gdje imamo ministre za sve i svasta. Pod tim mislim Pericu Djokica, a pretpostavljam da ni Goliceva nije strucnjak od atomske, hemiske, bioloske ili nuklearne nauke, ako grijesim ispravite me.

Name

novi zeleni BL

29.07.2019 09:18

Vidi samo kako forsiraju Golićku od kako su je zeleni opravdano nagazili. Nećeš ti gospođo ništa više rješavati, što je moglo zbog tebe i takvih, sve je zagađeno i uništeno, od životne sredine, do prirodnih resursa. Nema te više Srebro, nema ni tebe, ni dosadašnjeg načina rada, the end.

ODGOVORITE
Name

ZA NOVI ZELENI

29.07.2019 11:25

SA OVOM UMIŠLJENOM, NEZNALICOM NITI KRST GUBI NI DIN DOBIVA. OVU TREBA SA SVIH FUNKCIJA OTJERATI NA ROBIJU I TAL SA TAJKUNIMA ODUZETI. 2005. GODINE DOBILA UPOZORENJE O PIRALENU PA SE IZGUBIO. NIJE JE SRAMOTA BJELA DANA GLEDATI. OVAKO STRUČNA MOŽDA JE PROJEKTOVA LA PRISTUPNICE PELJEŠKOM MOSTU I GRDELIČKU KLISURU. ONA NEZNA NIŠTA DOK NE OBJAVI RTRS I ATV A NJIHOVA OBJAVA JE KADA NOKTI GORE.OVAKVA JE SVA VLADA. TRBOVSKA GORA I SKLADIŠTE NUKLEARNOG OTPADA KOLIKO UNIŠTAVA KOSTAJNICU I NOVI GRAD TOLIKO I BIHAĆKU REGIJU KOJU NIKO NE POMINJE. ISKRENO SRAMOTA ČOVJEKA ŠTA ŠAKA KUPLJENIH DIPLOMA RADI OD OVOG NARODA.MI SVI IZGLEDAMO KAO NARKOMANI ĆUTIMO I GLASAMO ZA ISTU BAGRU KAO NARKOMANI KADA ZAPADNU U KRIZU. GOLIĆKI ZABRANITI SVE FUNKCIJE I RAČUE DA POLOŽI INSPEKCIJI OEBS I UN ZA HEMIJSKA UBOJNA SREDSTVA SA SJEDIŠTEM U HAGU. MNOGI ĆE SE SMIJATI OVOM TEKSTU ALI VIDJEĆE TE 40% B. LUKE ĆE BITI PORUŠENO ZBOG PIRALENA, LEGALNA ODLAGALIŠTA U POKUŠJU. KARCINOM NAS I OVAKO ODNESE A ŠTA NAS ČEKA JOŠ ZBOG BRIŽNE GOLIĆKE TEŠKO NAMA.

Name

Fed

29.07.2019 09:28

Bosnjaci neka povuku vitalni nacionalni interes to nema veze sa nama Hrvatska na svojoj teritoriji moze raditi sta zeli tako rece predsjednik Dodik pre neki dan

ODGOVORITE
Name

re Fred

29.07.2019 10:38

Ne treba padati na njihove grane onda ni mi nismo nista bolji od njih...

Name

Je li to iznenađenje

29.07.2019 09:36

Umjesto što je Dodik jednostavno blokirao akcije BiH protiv Hrvatske zbog Pelješačkog mosta, bolje je bilo da je pored tog pitanja u Predsjedništvu uvrstio i ovo pitanje i pitanje mosta kod Gradiške i dr. otvorena pitanja, mislim da bi imao suglasnost od preostalih članova da se o svim ovim pitanjima preduzmu akcije protiv Hrvatske. Tako bi zaštitio i RS i FBiH i BiH. Međutim, ja lično sumnjam da će Dodik išta preduzeti protiv Hrvatske, pa makar ona očigledno radila i na štetu RS.

ODGOVORITE
Name

Pozdrav Iz Rovinja

29.07.2019 12:11

kako ce protiv svojih?

Name

Osnivač

29.07.2019 09:45

Pije li ova piralen ili šta. Trovati narod i lijepo izgledati nije moguće. Jadna visoka svijest pa se uplašila da neće stići pojesti i popiti sve što je džabe. Rekao je Emerson: POLITIČARI IMAJU NAJNIŽI OBLIK SVIJESTI, ČAK NIŽI I OD POPOVA! kOME ONA GOVORI? kO JE DAO DOZVOLU ZA UVOZ PIRALENA, kAKO DAJE EKOLOŠKU DOZVOLU ZA UVOZ KANCEROGENOG GORIVA ZA BANJALUČKU "EKOLOŠKU" TOPLANU ZA KOJE IM PLAĆAJU EVROPLJANI 200 EURA U DŽEP ZA SVAKU TONU. zAŠTO JE DALA EKOLOŠKU DOZVOLU ZA NEPOSTOJEĆU FABRIKU DRVENE SJEČKE KOJA JE SMJEŠTENA NA ZEMLJIŠTU I U DVORIŠTU KOJE JE PUNO PIRALENA? i JOŠ STOTINE ZAŠTO, ALI TUŽIOCI SAMO ČUVAJU SVOJ POLOŽAJ KOJI SU DOBILI KUPLJENOM DIPLOMOM ILI DOKTORATOM. <<<<<treba neko da počne praviti red!!!!

ODGOVORITE
Name

Vuk

29.07.2019 09:49

Bolje ti je da vidite kako cete sprijeciti odlazak ovolikog stanovnistva i raspad rs koja puca po svim savovima!!!

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

29.07.2019 09:52

Sve je ova igra kao kad se mala djeca igraju rata ili skrivanja. Ministri se ne smiju kriti iz Narodne skupštine jer Narodno skupština donosi zaključke, odluke i zakone po predlogu ministara i vlade,. Bolje reći po zahtjevu jednog čovjeka u Republici Srpskoj. Problem je u tome što on ne odgovara nizašta, a iza svega stoji. Kao Narodna skupština može da obaveže Hrvatsku? Nikako, jer to znaju i oni koji nikad nisu učili međunarodno pravo. Pitanje se može rješavati samo biletarnim razgovorima, dogovorima i saradnjom između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

29.07.2019 09:57

Ako sam dobro primjetio vi radite na guranje.To znaci kada javnost , opozicija ili medije zatraze rjesenje problema onda vi pocnete nesto da radite.Takvi nam ne trebaju ali problem sto ima dosta koji to ne shvataju pa vas stalno biraju.

ODGOVORITE
Name

рибар

29.07.2019 10:10

Само да најавим да данас иде саопштење за јавност ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, саопштење у коме ћемо указати на ово срамотно стање по питању здраве животне средине у Српској, нерада, неспособности и незаконитог рада надлежних министарстава, посебно министарства за УРБАНИЗАМ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ, те званично затражити оставку министарке за екологију Сребренке Голић. Надам се да ће саопштење објавити и БНТВ портал.

ODGOVORITE
Name

Naprijed ekolozi i Nidžo

29.07.2019 10:48

To Nidžo jabuko,to ribaru moj! Naprijed ekolozi,naprijed zeleni, naprijed moji ribari, dosta je bilo zagađenih rijeka, dosta uništavanja rijeka minicentralama. Preko deset hiljada ribara u RS ima, svi ćemo u borbu sa ekolozima i našim ribarom Nidžom, dosta je ove bruke, rugla, uništavanja prelijepih kanjona Srpske, dosta je ljudi poniženja, dostaaaaaaaa!

Name

Nostradamus

29.07.2019 10:49

Ako smijenite Golicevu ko bi mogao iz Snsd da dodje na njeno mjesto.Mozda Sloba Stankovic mozda i onaj bokser Colic ili neko od familije Janjetovic.

Name

Re Nostradamus

29.07.2019 12:13

nepravedno se zanemaryje Zmaj od Šipova. Uvjeren sam da bi on bio bolji od polovine sadasnjih ministara.

Name

Nostradamus

29.07.2019 13:36

Pa ako je pobijedio na onom rijaliti ne znam kako se zove Brat-Farma itd posto to negledam ali cujem drugi sto pricaju mislim da ste u pravu ne vi me iznenadilo

Name

Boki

29.07.2019 11:12

To je tvoj posao da radis a ne da pricas sta treba raditi. Ti si bruka i sramota i ako nisi u stanju da radis posao podnesi ostavku.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

29.07.2019 11:32

Gospođo Golic što vam dodik za odlaganje otpada nije pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa RS-a. To je pitanje koje se tiče skoro pola RS-a, zbog mogućeg zagađenja, ali narusavali bi se dobri odnosi sa covicem. Vodeći ljudi u svim zemljama vode računa o svojim državama osim nas, mi vodimo brigu o drugim državama, a za nas nije važno. Koji apsurd? I narodu to svejedno, koji smo mi kreteni?

ODGOVORITE
Name

Memići

29.07.2019 17:22

Komšinice podnesi ostavku

ODGOVORITE
Name

E

29.07.2019 18:34

pa gospodjo vidi se hoces da pravis budale od gradjana rs. Sada bi trebalo da covic stane na put i glasa protiv odlaganja otpada ako ima logike u protivnom nas je dodo strpao u cernobil!

ODGOVORITE
Name

Ovde

29.07.2019 18:42

vise spasa nema to svi znaju i pozicija i opozicija oni koji nesto znaju i vrijede a ne mogu promjeniti nista po zakonu spojenih posuda odose u evropu i svijet a talog ostaje na dnu posude!

ODGOVORITE
Name

UH.!!!!

30.07.2019 07:43

Strucna osoba nema šta SVE čestitke za komentar To majka ne rađa.............

ODGOVORITE