Шта ће Урсула донијети Србији?

Први пут на чело Европске уније ове године дошла је једна жена - Немица Урсула Фон дер Лајен. И већ у првим изјавама након избора говорила је о проширењу Уније и Западном Балкану.

Свијет 29.07.2019 | 10:40
Шта ће Урсула донијети Србији?
Владавина права, реформе и прикључење по заслугама - ово су њене поруке земљама које теже да се у блиској будућности постану део европске породице. То би можда могао да буде знак охрабрења за Црну Гору и Србију које су, и према признању европских званичника, најдаље одмакле у приступрном процесу.

У суштини, нова председница Европске комисије није била искључива и затворила врата за ново проширење, напротив али је и сасвим је јасно поручила да се резултати морају испоручити.

Чини се да Фон дер Лајен, који називају и "мала Меркел" због блиске сарадња са немачком канцеларком, заправо није рекла ништа ново што већ кандидати за чланство не знају и што им је до сада небројано пута речено. Међутим, њен прави однос према проширењу знаће се оног тренутка када буде формирала свој тим, и да ли ће у њему имати комесара за проширење, што је био случај са претходном Европском комисијом.

Такође, питање је да ли је њен избор, ако се гледају земље појединачно, добар за Србију или баш и не? Када је реч о Северној Македонији и Албанији, Фон дер Лајен се експлицитно изјаснила да подржава ове две земље у отварању предприступних преговора. О Србији конкретно, за сада, није говорила.

Међутим, како за "Блиц" појашњава генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић, Србија би избором Урсуле Фон дер Лајен могла да буде задовољна.

- За Србију није лоша вест њено именовање, имајући у виду да је реч о блиској сарадници немачке канцеларке Ангеле Меркел, чије ставове добро познаје и када је реч о Западном Балкану и проширењу - каже Грубјешић.

Међутим, како појашњава, за сада нема никаквих новости и битнијих промена, јер све што је говорила и пре и после избора, заправо није ништа ново.

- Једноставно, константа је све оно што је она рекла: да се испуне критеријуми и да се дође до чланства. У том смислу, нисмо ништа ново чули. Ипак, оно што је посебно апострофирала је владавина права, без које ништа неће моћи да се уради - прича Грубјешић, истакавши да је проблем који Србија за разлику од других има косовско питање, али да за сада од нове шефице Европске комисије није било осврта на ту тему.

Грубјешић пјашњава да је следећи тест у вези са њеним ставовима о проширењу тај да ли ће имати комесара за проширење.

- Словенија се ангажовала око тога, лобирају за то место, што за нас може да буде добро јер Словенија овде има политичке и економске интересе, а једна је и од потписница иницијативе из јуна ове године о убрзању интеграција Западног Балкана - наводи Грубјешић.

 Председник Управног одбора Центра за европске политике Срђан Мајсторовић појашњава да Фон дер Лајен жели да отвори јавни простор за дијалог и сматра да је то шанса и за Западни Балкан.

Мајсторовић истиче три битне ствари кад је реч о Западном Балкану. Прво, наводи он, је то што је Фон дер Лајен врло експлицитно у припремама за избор и у расправама рекла да подржава Северну Македонију и Албанију у отварању приступних преговора.

- Друга важна порука јесте инсистирање на владавини права, око које неће бити компромиса. И то је порука која се шаље свим кандидатима, да су владавина права, борба против корупције, независно судство, слобода изражавања, слобода медија ствари око којих неће бити компромиса. Мислим да је то јако добро за грађане Србије односно региона - рекао је он за Н1.

Отворена врата и ум

Новоизабрана председница Европске комисије одмах након избора рекла је да је Западни Балкан врло важан за Европску унију.

- То је Европа. И зато ћу, што је више могуће, подржати снажне односе између Западног Балкана и ЕУ. Мислим да је у интересу свих да будемо отворени, конструктивни... Наравно, реформе се морају спровести. Врата и ум морају бити отворени за ове теме, за мене је то веома важно - казала је она.

Мајка, лекар, сарадник...

Нова шефица ЕК је по професији лекар. У ЦДУ, партији немачке канцеларке Ангеле Меркел је одавно, али у њено председништво улази 2004. године, да би 2010. постала и Меркелина заменица.

У кабинету канцеларке је од 2005. године, најпре као федерална министарка за породицу, затим за рад и социјална питања, а од 2013. године долази на место министра одбране Немачке и постаје прва жена на тој функцији.

Такође, занимљив је податак да је мајка чак седморо деце, а удата је за Хајка фон дер Лајена, професора медицине и првог човека компаније за медицински инжењеринг из утицајне племићке породице.

Такође, редован је гост самита у Давосу, чланица је управног одбора Еветског економског форума и припадница неформалне политичке групе Билдерберг.

Фон дер Лајен је 2014. године посетила Приштину где је, како су наводили медији, бранила мешање НАТО у сукоб на Косову 1999. године и објаснила је то уследило након извештаја о "озбиљном кршењу људских права и опасности од геноцида".

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Миле

29.07.2019 09:15

Па Србија унију немозе да смисли засто онда глуме засто неказу да је то само ради Пара..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.07.2019 10:06

Ја зивим у Унији и на поцетку сам мислио ради пара.Али сто је висе упознавам и сто се висе интегрисем схватам да су паре на другом мјесту.На првом мјесту је уредјен систем и основна људска права сто се постује знаци застицена су ти основна људска права.И овде нисам богат и мозе се реци немам ниста много али идес напријед док код нас цим кренес напријед један корак систем те врати три назад.Једноставно немас сигурност нити право да било ста мислис и казес ако ипак несто казес одмах добијас пријетње.

Name

Ре

29.07.2019 12:35

Па онда нас нема у ЕУ. Миле непостоје законе, владавину права а нити људска права тако да смо ти ми Режимима уређење.

Name

Само

29.07.2019 13:58

пуно услова: де ово, де оно, де у пм !

ОДГОВОРИТЕ