Кукић: 30 година уништавају земљу

Скоро десет пуних мјесеци прошло је од Општих избора, одржаних у октобру прошле године, али и даље није формирана власт како на федералном, тако и на државном нивоу.

Босна и Херцеговина 29.07.2019 | 09:02
Кукић: 30 година уништавају земљу
- Народски казано, тражили сте - гледајте. Или другим ријечима, за њих сте гласовали, сада убирите плодове онога што сте сами посијали - започео је разговор на ову тему за Вијести.ба политички аналитичар и угледни свеучилишни професор Славо Кукић.

Одговорне све три филозофије

Ти плодови, како је рекао, из позиције здрава разума - и више су него поражавајући.

- Јер, посљедице онога што сте учинили у октобру прошле године, али и све изборе прије њих, трпјет ћете сами - на начин да ће нас бити све мање, да ће нам дјеца и унуци, или и ми сами, све чешће паковати кофере и одлазити с картом у једном смјеру, да ће ова земља све мање бити и бошњачка и српска и хрватска, а постајати земља стараца који задње године свога живота не желе отићи, него у њој провести посљедње дане свога живота - каже Кукић.

Наводи да је од оних који, укључујући и вријеме рата, 30 година разграђују ову земљу, заиста неозбиљно било очекивати да би преко ноћи могли бити заинтересовани за будућност и те земље и њених грађана.

- И неозбиљно би било упирати прстом у било кога од њих понаособ. Јер, за стање које имамо - да, међу иним, немамо власт ни десет мјесеци након парламентарних избора - одговорне су подједнако све три доминантне етнонационалистичке филозофије, свака од њих на свој начин, дакако - говори Кукић.

Професор се осврнуо на изјаву лидера ХДЗ-а Драгана Човића да власт на оба споменута нивоа неће бити формирана барем до половине септембра, за кад је заказан Конгрес СДА. Овакве Човићеве прозивке одбацио је предсједник СДА Бакир Изетбеговић, који је рекао да се на тај начин СДА-у спочитава да је крива за кризу у формирању власти.

- Ма то су класичне флоскуле које се могу продавати само неупућенима или недовољно интелигентнима. Али, на руку им иде чињеница да овој земљи не недостаје и таквих. Напротив. Што се, пак, међусобног набацивања лоптица између Човића и Изетбеговића тиче - које се у јавном простору покушавају приказати као израз међусобног неслагања и оптужби за најновију кризу у формирању власти - мислим да та чињеница не брине ни једног ни другога - наводи Кукић.

Напротив, наставља, статус qуо одговара и једном и другом.

- Зашто би се, рецимо, Изетбеговићу журило да формира нову власт? Подсјетимо се, у постојећој структури он своју моћ дијели с Радончићем и његовом странком. У новој структури дио постојеће моћи ће морати уступити и Комшићу и његовом ДФ-у. Јасно је да то није сценариј којему је он специјално расположен аплаудирати. Додуше, може се поставити и питање зашто му је Комшић уопће био потребан? Објективно, због односа моћи у структурама власти - није. Али јесте због друга два детаља - прво, да ДФ и Комшића прикаже дијелом укупне бошњачке квоте, и друго - да његовим увлачењем створи перцепцију како му је од разине моћи важнија општебошњачка слога - потцртава Кукић.

Објективно, додаје, "и у једном и другом је успио, у јавном простору створио је перцепцију - успркос покушајима лидера ДФ-а да данас емитира поруке којима би такву перцепцију амортизирао - да Комшић и није тврд орах и да га се, слично као данас, увијек може стрпати у џеп".

Мучнине има искључиво Додик

- А ако је стање такво, зашто би наврат-нанос подузимао акције којима ће за своју партију и себе особно само произвести негативне учинке. Статус qуо је, хоћу рећи, за њега и СДА сценариј на чији што дужи живот вриједи играти - наглашава Кукић.

Таквом сценарију, истиче наш саговорник, заинтересован се специјално није супротставити ни лидер ХДЗ-а.

- У постојећој структури, наиме, он има контролу над свим битним процесима и на нивоу земље и на нивоу Федерације. Контролише и финансијску и правосудну вертикалу, своју моћ не дијели са чланицама ХНС-а - јер, присјетимо се, позиције које други посједују освојили су сами, изван ХНС-а. И статус qуо је и њему најприхватљивији сценариј. А одржава га причом како нове власти на разини Федерације нема без промјена Изборног закона и тиме, објективно, амортизира и незадовољство међу другим чланицама ХНС-а, посебно онима које очекују дио колача у новој расподјели моћи - говори професор Кукић.

Истина је једино, напомиње, да Додик инсистира да на позицији предсједавајућег Савјета министара буде бивши министар финансија у Влади РС.

- Зашто? То је друго питање и њиме се у овом моменту не бих бавио. Све остало је фингирање - и прича о поштивању Устава и закона, као увјету без којег нема ни Вијећа министара, и прича о Изборном закону, без којег нема Владе Федерације. Јер, о томе сам већ говорио, формирање нове власти није нешто што ремети сан ни Изетбеговићу ни Човићу. Ако ко због тога има мучнине, онда је то искључиво Додик. Јер, вријеме пролази а жетва, на коју је у државним институцијама рачунао, изостаје. Нема контроле ОСА-е, изван његова утјецаја би, будући је расписан конкурс за директора СИПА-е, дефинитивно током овог мандата могла остати и СИПА. Вријеме није на његовој страни ни што се тиче државног Суда и Тужилаштва, различитих агенција и јавних предузећа и слично. И будемо ли свједочили новим таласањима у вези с тим, она ће долазити искључиво из кабинета Милорада Додика и његова интересног круга - јасан је Кукић.

Прокоментарисао је и колико је реална нова парламентарна већина на нивоу БиХ, гдје би умјесто СНСД-а био СДС.

- Технички, таква могућност није искључена. Јер, Савјет министара се бира у Представничком дому државног Парламента. Истина, и тамо је, уз општу, потребно осигурати ентитетску већину - а она у овом моменту не постоји. Но, тко зна, у политици је могуће свашта - јер, сфера политике је, показало се то на стотине пута до сада, сфера најнеморалније трговине - рекао је Кукић.

Стварно, међутим, поручује, ако би се таква могућност и претпоставила, њоме се не би добило баш ништа.

- Јер, СНСД-у у том случају остаје могућност тоталне блокаде државнога Парламента преко Дома народа. А то, што се мене тиче - иако, нису ријетки ни они којима то није проблем јер, кажу, Парламент је блокиран и претходне четири године па смо преживјели - није сценариј који може бити рјешење - закључује Кукић у разговору за Вијести.ба.

(Вијести.ба)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

29.07.2019 07:22

ПОШТОВАНИ ПРОФЕСОРЕ! НАРОД ЈЕСТЕ ГЛАСАО АЛИ ВРЕЋЕ СУ СТИЗАЛЕ ШУМОВЛАКОМ У КОИМА СУ 100%ЗА ТРОИЦУ КОИ СЕБЕ СМАТРАЈУ "БОГОМ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

29.07.2019 07:40

Све је истина осим да земљу униставају 30 година. Униставају је ид 1941. године. Прво 4 године ратовањем, па национализацијом, цисткама, задузивањем, подјелом на 6 република, социјализмом, исељавањем које је било масовно и тада, и тако даље. Политика унистава овај народ вец 80 година а не само задњих 30.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУДО

29.07.2019 08:05

Овај годинама паметује! Оснуј странку и мијwај или нсе остави демагогије. БИХ неце никуда док се не окрене договорy без тразења помоци са стране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.07.2019 08:15

Господине Кукићу зна се да је искључиви кривац СДА јер се тамо сада води кампања ко ће да испане већи муслиман јер се приближава Конгрес СДА. Човић нема никакве везе са тим човјек тражи хрватску изборну јединицу за хрватског члана Предсједништва што је потпуно нормално. Чак се са тим слажу многи бошњаци у обичном разговору гдје кажу да није нормално да један народ бира представнике другом народу као што је случај са Комшићем. А што се тиче спочитавања Додику ту не стоји ни једна примједба јер је СНСД апсолутни побједник избора и има све претпоставке да удје у власт на нивоу БиХ. Видите и ви да је искључиви кривац СДА за неформирање власти на нивоу БиХ али пошто живите у Сарајеву не смијете то да кажете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

29.07.2019 08:36

САМ НАСЛОВ ВАМ СВЕ ГОВОРИ.ОВО ЈЕ ЈЕНО УЧМАЛО СТАЊЕ ДА МИ НИЈЕ ЈАСНО КО ТО ВОЛИ И КАКАВ СМО МИ ТО НАРОД.ПО МЕНИ НИКАД ГОРИ И НИКАД ЛУЂИ.ТРЧАТИ ЗА НЕКИМ И АПЛАДИРАТИ ЈЕ СМИЈЕШНО.СМИЈЕСНО ЈЕ И ДАВАТИ НАЗИВ СТРАНКЕ ПО ЈЕДНОМ ЧОВИЈЕКУ ПА ОНДА ОН СВАТИ ДА ЈЕ БОГ А ОКО ЊЕГА СВИ ГА ВЕЛИЧАЈУ.КАО СВИЈЕТ БИ НЕ СТАО ПОСЛИЈЕ ЊЕГА ИЛИ ПОСЛИЈЕ ЊИХ.СВАКА ПРОМЈЕНА У КУЋИ ТИ ДАЈЕ НЕКИ НОВИ ЖИВОТ А ПОГОТОВО У ДРЖАВИ.ЉУДИ ГЛЕДАЈУ СВОГА ПОСЛА ЗАТО ИМ ОВО ОДГОВАРА.СВАКО ЈЕ УЖАО У НЕКАКВЕ ПРИЦЕ МИСЛЕЋИ ДА ЈЕ ТО ДОБАР НАЧИН ЗА ОПСТАНАК.А ШТА ДА РАДЕ МЛАДЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ КОЈЕ НЕМАЈУ ИСКУСТВА И СРЉАЈУ БЕЗ ИМАЛО НАДЕ ЗА БОЉЕ СУТРА ЗАТО ШТО НИТИ ИМАЈУ ШТА ПАМЕТНО ВИДЈЕТИ НИТИ ЗНАЈУ ШТА ДА РАДЕ У ОВАКВОМ ЗАТРИОВАНОМ ДРУШТВУ.ПОЗДРАВ ПРОФЕСОРУ КУКИЋУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико никановиц

29.07.2019 08:45

Овај народ се унистава сам, нису ти људи досли са марса, они су родени и одрасли у БиХ, сва тројица су и данас у БиХ сто се а пуо коментатора политицких прилика у БиХ не би могло реци. Професор покусава на разумљив нацин објаснити народу да у ствари није тројка крива него народ, тразили сте (бирали сте) гледајте (трпите). Ако би се Професор и други Професори питали, за кога се мозе гласати у БиХ, ста би нам савјетовали? Прово би нам рекли за кога се не смије гласати: СДА, ХДЗ, СНСД, Радонциц. Прва три из у овом цланку наведених разлога, задњи због ратног профитерства. Ко онда остаје? СДП (њима це се прикљуцити дф, наса странка, ..) који це се онда опет завадити и распасти. СДС (њима це се опет придрузити ндп, пдп,..) па це онда завадити Мектиц и његова група против Саровица и његове групе. Један је радикалан у својим поступцима, други супротно). И на крају, послије догадјаја у сдс-у или сдп-у, јадан народ опет без оријентације и бира погресно. Онда доду професори и појасњавају како је народ за све крив. Логицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.07.2019 09:21

Овај професор је јос мрва разума сто је остало у овој земљи

Name

Ја

29.07.2019 09:33

Ви који коментарисете знате ли уопсте ко је тај цовјек