Пропусти у УКЦ: Покренута истрага

Министарство унутрашњих послова Републике Српске истражује бројне пропусте који су се десили приликом радова на изградњи и реконструкцији Универзитетско-клиничког центра Републике Српске.  Из надлежних институција ћуте о истрази.

Република Српска 28.07.2019 | 20:02
Пропусти у УКЦ: Покренута истрага
Стручњаци опомињу да се на ово раније упозоравало, али да није било разумијевања о могућим проблемима.

Универзитетско клинички центар РС под истрагом МУП-а. Разлога, према нашим сазнањима, више. Наиме, сумња се да је вршена препродаја грађевинског материјала, јер је према анализама утрошено много више материјала него што је било неопходно. Осим тога, МУП истажује и изградњу, односно неизградњу помоћног објекта у склопу УКЦ РС. Што је још баналније, тај неизграђени објекат је наплаћен.

Сазнајемо да се за малверзације сумњичи дио радника бањалучког Завода за изградњу (ЗИБЛ) и да је у досадашњем току истраге саслушано више особа. Из МУП-а РС ове наводе нису жељели коментарисати, нити износити детаље о самој истрази.

„Обавјештавамо вас да припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске поступају по налогу Републичког јавног тужилаштва, Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Бања Лука. За више информација обратите се надлежном тужилаштву.“ , поручено нам је из МУП-а РС.

У Републичком тужилаштву, за разлику од МУП РС, остали су нијеми на наша питања. Коментар смо потражили и од актуелног руководства Завода за изградњу Бањалука, али смо и у овом случају остали без одговора. Слично смо прошли и када је у питању став представника Универзитетско-клиничког центра РС.

„Иако се Ваша питања реферирају на догађаје из ранијег времена када су на челу ове установе били други руководиоци, нисмо у могућности да дамо било какав коментар у циљу неометања истраге.“ , наводи се у одговору из УКЦ РС.

БН сазнаје да припадници МУП РС истражују и уговоре који се односе на враћање кредита УКЦ. У овом случају, конкретно се сумња да је УКЦ РС почео враћати кредит раније него што је то било предвиђено.

Из Транспаренси интернешнела нису коментарисали истрагу у Универзитетско клиничком центру, али кажу да малверзације у јавним уговарањима у БиХ, нажалост нису никаква новина и да је праћење реализације уговора најслабија тачка у контроли провођења јавних набавки.

„Имали смо бројне ситуације, да су се вишеструко повећавали износи који су уложени у одређене радове, било да се ради о изградњу објеката, путева, било чега другог, кроз закључивање разлчитих анекса, кроз измјене самог уговора. Ревизори су у више наврата указивали на ове проблеме, међутим посљедица углавном нема.“, каже Ивана Корајлић.

За бившег министра здравља Слободана Станића не постоји дилема да је огроман дио посла око изградње УКЦ РС споран. Станић подсјећа да је Министарство здравља још 2014. године добило негативан ревизорски извјештај због давања незаконитих банковних гаранција током изградње Клиничком центра, али да се епилог истраге не зна ни након 5 година.

„Нажалост, кад се крене од темеља лоше, онда је и сва даља градња проблематична. Ја сам то указивао више пута, на измјене у пројекту, на то да је дошло до тога да извођач препројектује Клинички центар без надзорног органа и групе за провођење пројекта, што је упозорила и Свјетска банка, што је довело до свега овога.“, рекао је Станић.

У Републици Српској обичај је да истрага о одређеним малверазцијама стиже тек након што комплетан посао буде завршен. То је врло касно, тако да мали број криминалних радњи, који је уопште и откривен, у већини случајева никада није ни процесуриан.

„Имали сте ситуацију, највећих случајева као што је изградња зграде Владе или изградња аутопута или слично, који без обзира чак и на извјештаје агенција за провођење закона нису били процесуирани. Јер се једноставно ту најчешће ради о великим пројектима у које су укључене или фирме, или појединци који су блиски власти и једноставно нема воље да се то до краја доведе и да се заправо утврди одговорност.“, категорични су у Транспаренсију.

Из Транспаренсија већ уназад неколико година покушавају кроз мониторинге рада указати на ове проблеме, али не наилазе на жељену реакцију надлежних органа. Једно од могућих рјешења, могле би да буду Измјене закона о јавним набавкама, али питање је у којој мјери би оне одговарале актуелној власти.



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Марко

28.07.2019 18:19

На крају за висемилонску крадју це одговарати дио радника ЗИБЛа који су мозда несто смуљали за пиву !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.07.2019 19:42

Јесу ли ухапсли блазенка вуковица корумпираног љекара КБЦ БЛ који само тражи паре од пацијената?

Name

папак

29.07.2019 04:50

Војин Митровић зв."папак" је ових дана продао/изнајмио пословни простор за Геодетску управу-РУГИП, па је сада селе из тзв. "Мићине зграде" на крај града у индустријску зону, тако да ће грађани ходати од грунтовнице до катастра 2х40 минута. Ето шта раде папци у приватним институцијама, овде са Будином П.П. РГУ.

Name

РУГИПП

29.07.2019 04:54

Кад је Цвијан Миленко био диша у РУГИПП, купио је од тајкуна у индустријској зони у Инцели зграду за катастар у БЛ (уз добру провизију), па странке морају ићи аутобусом или таксијем по посједовни лист. Иначе, катастри требају бити уз опћинску зграду или у њој, али мафијаши за паре свашта раде, ма..у им!

Name

Далида Копито-Војовиц

29.07.2019 06:17

Свака истрага је бесмислена у земљи поткиваца.

Name

дусанцули

28.07.2019 18:35

Привид Републичког ја(д)ног тужилаштва да покуша показати да је у рангу ако ништа тужилаштва тузланског кантона које се охрабрило да приведе милијардеровог брата. Знате када ће се то десити у Републици Српској? Никада! Добро, можда Водја одлучи да жртвује неку будалу да би спасио себе и организацију "Наша Ствар" која ја га је учинила богатим и истовремено тако бахатим и осионим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

28.07.2019 19:25

Еј мој јадни и покрадени народе!!! Ово је матрица пљацке у сваком послу. Као прво, зна се ко склапа уговоре, ко изводи радове, ко то све контролисе, ко исплацује.!!!! Ста казете? Јел лазе ДРАСКО???. У овој земљи нико није одговоран ни за ста. Оваквим сметају ДРАСКО, ЈЕЛЕНА И ВУКАНОВИЦ!!!!! СВЕ ЈЕ ЈАСНО!!!!!

Name

Маџар

28.07.2019 19:41

Убацили се тужилаштво и МУП да се не би убацио неко други. Па ће они да истраже и случајеве закључе. Да поравнају што је за равнање, да попеглају што се попеглати мора, да пребришу и усјаје плочице. И рекну - ето то је то, нема основа за отварање неке велике истраге. Уосталом, као и код владиног комплекса и још којекаквих сличних подвига. Има наравно и неких нелогичности, али код грађевинског надзора, дневника и књига грађевинских и тако то, више за инспекције из струке. Чисто. Ипак је свијет пун гада, са правом повика онај јунак приповијетке недостижног И.Андрића, слава и част, оног што га у завршним призорима сустиже и умлати свјетина којој суда ни закона нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

29.07.2019 04:33

Од те истраге неће бити ништа јер су истражитељи дио система.

Name

Мањаца

28.07.2019 20:41

На крају це наци неког јадника који је муно 20000 и ту сва прица заврсава...ето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

28.07.2019 21:00

Сви путеви воде на једну адресу - Драган Богданиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еборат

28.07.2019 21:35

Свака цаст пофатали сте их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цонсиглиере

29.07.2019 08:26

Инвестиције и инвестициони циклуси се не смију прекидати. У великим инвестицијама је спас. Питање живота и неживота, питање опстанка. Преко великих инвестиција до пљачке велике. Има омача и мимо велике градње, али то је сићова. Није за велике апетите, за ову невиђену гладеж и грабеж што народ гледа скоро па 30 љета. Гледа и шути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.07.2019 23:44

Несмију и не могу, јер скоро да их и нема.