Propusti u UKC: Pokrenuta istraga

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske istražuje brojne propuste koji su se desili prilikom radova na izgradnji i rekonstrukciji Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.  Iz nadležnih institucija ćute o istrazi.

Republika Srpska 28.07.2019 | 20:02
Propusti u UKC: Pokrenuta istraga
Stručnjaci opominju da se na ovo ranije upozoravalo, ali da nije bilo razumijevanja o mogućim problemima.

Univerzitetsko klinički centar RS pod istragom MUP-a. Razloga, prema našim saznanjima, više. Naime, sumnja se da je vršena preprodaja građevinskog materijala, jer je prema analizama utrošeno mnogo više materijala nego što je bilo neophodno. Osim toga, MUP istažuje i izgradnju, odnosno neizgradnju pomoćnog objekta u sklopu UKC RS. Što je još banalnije, taj neizgrađeni objekat je naplaćen.

Saznajemo da se za malverzacije sumnjiči dio radnika banjalučkog Zavoda za izgradnju (ZIBL) i da je u dosadašnjem toku istrage saslušano više osoba. Iz MUP-a RS ove navode nisu željeli komentarisati, niti iznositi detalje o samoj istrazi.

„Obavještavamo vas da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske postupaju po nalogu Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Banja Luka. Za više informacija obratite se nadležnom tužilaštvu.“ , poručeno nam je iz MUP-a RS.

U Republičkom tužilaštvu, za razliku od MUP RS, ostali su nijemi na naša pitanja. Komentar smo potražili i od aktuelnog rukovodstva Zavoda za izgradnju Banjaluka, ali smo i u ovom slučaju ostali bez odgovora. Slično smo prošli i kada je u pitanju stav predstavnika Univerzitetsko-kliničkog centra RS.

„Iako se Vaša pitanja referiraju na događaje iz ranijeg vremena kada su na čelu ove ustanove bili drugi rukovodioci, nismo u mogućnosti da damo bilo kakav komentar u cilju neometanja istrage.“ , navodi se u odgovoru iz UKC RS.

BN saznaje da pripadnici MUP RS istražuju i ugovore koji se odnose na vraćanje kredita UKC. U ovom slučaju, konkretno se sumnja da je UKC RS počeo vraćati kredit ranije nego što je to bilo predviđeno.

Iz Transparensi internešnela nisu komentarisali istragu u Univerzitetsko kliničkom centru, ali kažu da malverzacije u javnim ugovaranjima u BiH, nažalost nisu nikakva novina i da je praćenje realizacije ugovora najslabija tačka u kontroli provođenja javnih nabavki.

„Imali smo brojne situacije, da su se višestruko povećavali iznosi koji su uloženi u određene radove, bilo da se radi o izgradnju objekata, puteva, bilo čega drugog, kroz zaključivanje razlčitih aneksa, kroz izmjene samog ugovora. Revizori su u više navrata ukazivali na ove probleme, međutim posljedica uglavnom nema.“, kaže Ivana Korajlić.

Za bivšeg ministra zdravlja Slobodana Stanića ne postoji dilema da je ogroman dio posla oko izgradnje UKC RS sporan. Stanić podsjeća da je Ministarstvo zdravlja još 2014. godine dobilo negativan revizorski izvještaj zbog davanja nezakonitih bankovnih garancija tokom izgradnje Kliničkom centra, ali da se epilog istrage ne zna ni nakon 5 godina.

„Nažalost, kad se krene od temelja loše, onda je i sva dalja gradnja problematična. Ja sam to ukazivao više puta, na izmjene u projektu, na to da je došlo do toga da izvođač preprojektuje Klinički centar bez nadzornog organa i grupe za provođenje projekta, što je upozorila i Svjetska banka, što je dovelo do svega ovoga.“, rekao je Stanić.

U Republici Srpskoj običaj je da istraga o određenim malverazcijama stiže tek nakon što kompletan posao bude završen. To je vrlo kasno, tako da mali broj kriminalnih radnji, koji je uopšte i otkriven, u većini slučajeva nikada nije ni procesurian.

„Imali ste situaciju, najvećih slučajeva kao što je izgradnja zgrade Vlade ili izgradnja autoputa ili slično, koji bez obzira čak i na izvještaje agencija za provođenje zakona nisu bili procesuirani. Jer se jednostavno tu najčešće radi o velikim projektima u koje su uključene ili firme, ili pojedinci koji su bliski vlasti i jednostavno nema volje da se to do kraja dovede i da se zapravo utvrdi odgovornost.“, kategorični su u Transparensiju.

Iz Transparensija već unazad nekoliko godina pokušavaju kroz monitoringe rada ukazati na ove probleme, ali ne nailaze na željenu reakciju nadležnih organa. Jedno od mogućih rješenja, mogle bi da budu Izmjene zakona o javnim nabavkama, ali pitanje je u kojoj mjeri bi one odgovarale aktuelnoj vlasti.



BN TV

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Marko

28.07.2019 18:19

Na kraju za visemilonsku kradju ce odgovarati dio radnika ZIBLa koji su mozda nesto smuljali za pivu !!!

ODGOVORITE
Name

re

28.07.2019 19:42

Jesu li uhapsli blazenka vukovica korumpiranog ljekara KBC BL koji samo traži pare od pacijenata?

Name

papak

29.07.2019 04:50

Vojin Mitrović zv."papak" je ovih dana prodao/iznajmio poslovni prostor za Geodetsku upravu-RUGIP, pa je sada sele iz tzv. "Mićine zgrade" na kraj grada u industrijsku zonu, tako da će građani hodati od gruntovnice do katastra 2х40 minuta. Eto šta rade papci u privatnim institucijama, ovde sa Budinom P.P. RGU.

Name

RUGIPP

29.07.2019 04:54

Kad je Cvijan Milenko bio diša u RUGIPP, kupio je od tajkuna u industrijskoj zoni u Inceli zgradu za katastar u BL (uz dobru proviziju), pa stranke moraju ići autobusom ili taksijem po posjedovni list. Inače, katastri trebaju biti uz općinsku zgradu ili u njoj, ali mafijaši za pare svašta rade, ma..u im!

Name

Dalida Kopito-Vojovic

29.07.2019 06:17

Svaka istraga je besmislena u zemlji potkivaca.

Name

dusanculi

28.07.2019 18:35

Privid Republičkog ja(d)nog tužilaštva da pokuša pokazati da je u rangu ako ništa tužilaštva tuzlanskog kantona koje se ohrabrilo da privede milijarderovog brata. Znate kada će se to desiti u Republici Srpskoj? Nikada! Dobro, možda Vodja odluči da žrtvuje neku budalu da bi spasio sebe i organizaciju "Naša Stvar" koja ja ga je učinila bogatim i istovremeno tako bahatim i osionim.

ODGOVORITE
Name

RE

28.07.2019 19:25

Ej moj jadni i pokradeni narode!!! Ovo je matrica pljacke u svakom poslu. Kao prvo, zna se ko sklapa ugovore, ko izvodi radove, ko to sve kontrolise, ko isplacuje.!!!! Sta kazete? Jel laze DRASKO???. U ovoj zemlji niko nije odgovoran ni za sta. Ovakvim smetaju DRASKO, JELENA I VUKANOVIC!!!!! SVE JE JASNO!!!!!

Name

Madžar

28.07.2019 19:41

Ubacili se tužilaštvo i MUP da se ne bi ubacio neko drugi. Pa će oni da istraže i slučajeve zaključe. Da poravnaju što je za ravnanje, da popeglaju što se popeglati mora, da prebrišu i usjaje pločice. I reknu - eto to je to, nema osnova za otvaranje neke velike istrage. Uostalom, kao i kod vladinog kompleksa i još kojekakvih sličnih podviga. Ima naravno i nekih nelogičnosti, ali kod građevinskog nadzora, dnevnika i knjiga građevinskih i tako to, više za inspekcije iz struke. Čisto. Ipak je svijet pun gada, sa pravom povika onaj junak pripovijetke nedostižnog I.Andrića, slava i čast, onog što ga u završnim prizorima sustiže i umlati svjetina kojoj suda ni zakona nema.

ODGOVORITE
Name

Janko

29.07.2019 04:33

Od te istrage neće biti ništa jer su istražitelji dio sistema.

Name

Manjaca

28.07.2019 20:41

Na kraju ce naci nekog jadnika koji je muno 20000 i tu sva prica zavrsava...eto.

ODGOVORITE
Name

Ma

28.07.2019 21:00

Svi putevi vode na jednu adresu - Dragan Bogdanic.

ODGOVORITE
Name

eborat

28.07.2019 21:35

Svaka cast pofatali ste ih.

ODGOVORITE
Name

Consigliere

29.07.2019 08:26

Investicije i investicioni ciklusi se ne smiju prekidati. U velikim investicijama je spas. Pitanje života i neživota, pitanje opstanka. Preko velikih investicija do pljačke velike. Ima omača i mimo velike gradnje, ali to je sićova. Nije za velike apetite, za ovu neviđenu gladež i grabež što narod gleda skoro pa 30 ljeta. Gleda i šuti.

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.07.2019 23:44

Nesmiju i ne mogu, jer skoro da ih i nema.