Диловање: ''Пала'' држављанка БиХ

Држављанка БиХ Невенка Чутурић налази се међу 16 дилера ухапшених у великој акцији Европола усмјереној на сузбијање кријумчарења кокаина из Јужне Америке у Европу и Азију, пише "Аваз".

Свијет 27.07.2019 | 17:33
Диловање: ''Пала'' држављанка БиХ
Од 16 ухапшених, 11 је приведено у Хрватској, Србији, Чешкој и Швајцарској, а пет у Хонг Конгу. Заплијењено је 600 килограма кокаина у Швајцарској и 421 у Хонг Конгу. 

Наредба о провођењу истраге против Мајкла Доковића, држављанина Црне Горе, Дражена Летића, држављанина Србије и Хрватске, и Невенке Чутурић донесена је 13. јула. 

Летић и Чутурић саслушани су у Тужилаштву за организовани криминал у Београду, након чега им је одређен притвор, а Доковић ухапшен у Швајцарској и судија Кантона Базел одредио му је притвор. 

У Хрватској, Чешкој, Србији, Словенији и Швацарској заплијењено је два милиона евра у готовини и скупоцјени предмети вриједности веће од милион евра, међу којима и високо квалитетни сатови и возила, наводи "Аваз". 

Европска полицијска агенција саопштила да је међународном операцијом названом "Фамилија" разбијен балкански криминални ланац који је приватним авионима пребацивао кокаин из Јужне Америке у Европу, а потом бродовима за Хонг Конг и Макао. 

У акцији су уз Хрватску, која је координисала акцијом, учествовала полиција Србије, Чешке, Словеније, Француске, Италије и Хонг Конга. 

Хрватски МУП је навео да је акција почела крајем 2017. године и да је била дио шире европске стратегије против западно-балканске мреже организованог криминала, такозваног Балканског картела. 

Они су за кријумчарења ангажовали и стјуардесе, а и испитује се да ли су поједини пилоти учествовали у шверцу. 

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар