Dilovanje: ''Pala'' državljanka BiH

Državljanka BiH Nevenka Čuturić nalazi se među 16 dilera uhapšenih u velikoj akciji Evropola usmjerenoj na suzbijanje krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju, piše "Avaz".

Svijet 27.07.2019 | 17:33
Dilovanje: ''Pala'' državljanka BiH
Od 16 uhapšenih, 11 je privedeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švajcarskoj, a pet u Hong Kongu. Zaplijenjeno je 600 kilograma kokaina u Švajcarskoj i 421 u Hong Kongu. 

Naredba o provođenju istrage protiv Majkla Dokovića, državljanina Crne Gore, Dražena Letića, državljanina Srbije i Hrvatske, i Nevenke Čuturić donesena je 13. jula. 

Letić i Čuturić saslušani su u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, nakon čega im je određen pritvor, a Doković uhapšen u Švajcarskoj i sudija Kantona Bazel odredio mu je pritvor. 

U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švacarskoj zaplijenjeno je dva miliona evra u gotovini i skupocjeni predmeti vrijednosti veće od milion evra, među kojima i visoko kvalitetni satovi i vozila, navodi "Avaz". 

Evropska policijska agencija saopštila da je međunarodnom operacijom nazvanom "Familija" razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Južne Amerike u Evropu, a potom brodovima za Hong Kong i Makao. 

U akciji su uz Hrvatsku, koja je koordinisala akcijom, učestvovala policija Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hong Konga. 

Hrvatski MUP je naveo da je akcija počela krajem 2017. godine i da je bila dio šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela. 

Oni su za krijumčarenja angažovali i stjuardese, a i ispituje se da li su pojedini piloti učestvovali u švercu. 

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar