Историја Тур д'Франса: Прва титула за Јужну Америку!

Историја на Тур д'Франсу – Бернал први Колумбијац и најмлађи шампион! Еган Бернал постаће први Колумбијац који је освојио најпрестижнију бициклистичку трку Тур д'Франс.  

Остали спортови 27.07.2019 | 18:27
Историја Тур д'Франса: Прва титула за Јужну Америку!
Бернал је профитирао од скраћивања последње две етапе и у претпоследњој 20, финалној такмичарској дугој само 59 километара (уместо 130 км) је четвртим местом задржао "жуту" мајицу.

У суботу је на последњој етапи на Алпима славио Винченцо Нибали, шампион Тура из 2014, али је Бернал успео да након победе у петак задржи вођство у генералном поретку.

На Туру је остала још једна етапа, али она традиционално има ревијални карактер са спринтом на улицама Париза, па ће у недељу да служи само за коначно крунисање Бернала на Јелисејским пољима.

Бернал ће тако да наследи на трону Британца Геранта Томаса и са 22 године старости постати најмлађи шампон у 110 година дугој историји Тура.

Управо је Томас први честитао тимском колеги Берналу и симболично предао титулу, јер су заједно прошли кроз циљ, у загрљају. Британац је Тур завршио на другом месту.

Алафилип је највећи губитник Тура, био је у "жутом" до петка, када је због олује са градом скраћена етапа па је изгубио драгоцену предност, а на крају је трку завршио као тек пети у генералном поретку.



Иако "Тур д Франс" још није готов, већ сада можемо да најавимо историјски резултат:

Еган Бернал је дан пре париског краја трке практично "оверио" победу на највећем бициклистичком спектаклу на свету!

Носилац жуте мајице је безбедно извозао суботњу, претпоследњу фазу трке од Албертвила до Вал Тораса и сачувао прво место, које ће му омогућити да у недељу постане први Колумбијац и Јужноамериканац победника "Тура".

Он је спектакуларно преузео прво место у петак, трком кроз олују, коју је почео је са 90 секунди заостатка за домаћим бициклистом, Жулијаном Алафилипом, двонедељним лидером "Тура".

Међутим, када су организатори прекинули такмичење због временских непогода, Колумбијац је био чак два минута у предности у односу на Француза и тако је најавио да долазе његов викенд и његов тријумф.

Пред новим шампионом је сада једноставан задатак - само да заврши недељну трку (која традиционално има ревијални карактер) и да у "Граду светлости" дефинитивно постане највећи бициклиста своје земље и континента.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар