Istorija Tur d'Fransa: Prva titula za Južnu Ameriku!

Istorija na Tur d'Fransu – Bernal prvi Kolumbijac i najmlađi šampion! Egan Bernal postaće prvi Kolumbijac koji je osvojio najprestižniju biciklističku trku Tur d'Frans.  

Ostali sportovi 27.07.2019 | 18:27
Istorija Tur d'Fransa: Prva titula za Južnu Ameriku!
Bernal je profitirao od skraćivanja poslednje dve etape i u pretposlednjoj 20, finalnoj takmičarskoj dugoj samo 59 kilometara (umesto 130 km) je četvrtim mestom zadržao "žutu" majicu.

U subotu je na poslednjoj etapi na Alpima slavio Vinčenco Nibali, šampion Tura iz 2014, ali je Bernal uspeo da nakon pobede u petak zadrži vođstvo u generalnom poretku.

Na Turu je ostala još jedna etapa, ali ona tradicionalno ima revijalni karakter sa sprintom na ulicama Pariza, pa će u nedelju da služi samo za konačno krunisanje Bernala na Jelisejskim poljima.

Bernal će tako da nasledi na tronu Britanca Geranta Tomasa i sa 22 godine starosti postati najmlađi šampon u 110 godina dugoj istoriji Tura.

Upravo je Tomas prvi čestitao timskom kolegi Bernalu i simbolično predao titulu, jer su zajedno prošli kroz cilj, u zagrljaju. Britanac je Tur završio na drugom mestu.

Alafilip je najveći gubitnik Tura, bio je u "žutom" do petka, kada je zbog oluje sa gradom skraćena etapa pa je izgubio dragocenu prednost, a na kraju je trku završio kao tek peti u generalnom poretku.Iako "Tur d Frans" još nije gotov, već sada možemo da najavimo istorijski rezultat:

Egan Bernal je dan pre pariskog kraja trke praktično "overio" pobedu na najvećem biciklističkom spektaklu na svetu!

Nosilac žute majice je bezbedno izvozao subotnju, pretposlednju fazu trke od Albertvila do Val Torasa i sačuvao prvo mesto, koje će mu omogućiti da u nedelju postane prvi Kolumbijac i Južnoamerikanac pobednika "Tura".

On je spektakularno preuzeo prvo mesto u petak, trkom kroz oluju, koju je počeo je sa 90 sekundi zaostatka za domaćim biciklistom, Žulijanom Alafilipom, dvonedeljnim liderom "Tura".

Međutim, kada su organizatori prekinuli takmičenje zbog vremenskih nepogoda, Kolumbijac je bio čak dva minuta u prednosti u odnosu na Francuza i tako je najavio da dolaze njegov vikend i njegov trijumf.

Pred novim šampionom je sada jednostavan zadatak - samo da završi nedeljnu trku (koja tradicionalno ima revijalni karakter) i da u "Gradu svetlosti" definitivno postane najveći biciklista svoje zemlje i kontinenta.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar