Спектакл на отварању сезоне, Ајакс - ПСВ!

Фудбалска сезона у Холандији почиње спектаклом, великим дербијем између Ајакса и ПСВ.  Како после њих? Ајакс први пут без Матијса де Лихта и Френкија де Јонга. . .

Фудбал 27.07.2019 | 14:58
Спектакл на отварању сезоне, Ајакс - ПСВ!
Два великана холандског фудбала састаће се у суботу у Амстердаму у Суперкупу који носи име по Јохану Кројфу.

Биће то сигурно увод у нову беспоштедну борбу за превласт у Холандији, у којој је прошле сезоне Ајакс извојевао двоструку победу, освојивши и титулу и Куп.

Иако су Ајакс протеклог лета напустиле највеће младе звезде Матијс де Лихт и Френк де Јонг, навијачи "копљаника" очекују да њихов тим опет буде на врхунском нивоу.

Свесни тога челници клуба нису зарађени новац само спремили у банку, већ су га одмах инвестирали. 

Пре свега, чврсто је "везан" најбољи играч тима прошле сезоне Душан Тадић, а за скоро 60 милиона евра стигли су Квинси Промес, Едсон Алварес, Разван Марин, Лисандро Мартинес и Кик Пиери.

Спектакуларни резултати Ајакса у Лиги шампиона засенили су нимало лошу сезону ПСВ, који је овог лета послао јасну поруку да жели да врати титулу у Ајндховен.

И "Филипсовци" су остали без неколико битних играча, пре свега отишао је стуб одбране Лук де Јонг, али је Марк ван Бомел ту "рупу" зачепио одличним штопером из Немачке Тимом Баумбартлом, а стигао је и леви бек Брума.

Видећемо како ће ПСВ надокнадити одлазак крилног нападача Анхелиња, асистента 10 голова прошле сезоне, у Манчестер сити.

Ако је веровати историји, фаворит је Ајакс је је сваки од последња четири међусобна сусрета два велика ривала добијао домаћи тим, а иако је у питању Суперкуп чији је организатор ФС Холандије, меч се ипак игра на терену "копљаника".

Ајакс је претходна два дуела у Амстердаму добио са 3:0 и 3:1, али је у Ањдховену губио два пута по 3:0 па је јасно да ПСВ има квалитет да парира полуфиналисти ЛШ.

Љубитељи фудбала нису могли да пожеле лепши почетак сезоне у Холандији: на Јохан Кројф Арени у Амстердаму у мечу Суперкупа састаће се освајач дупле круне Ајакс и вицешампион и један од највећих губитника у најјачим европским лигама ПСВ.

Филипсовци су лани били лидери Ередивизије од 3. до 29. кола у којем су одиграли 3:3 са Витесеом и препустили водећу позицију Копљаницима, а ови је нису испустили до краја. Суноврат екипе из Ајндховена наговештај је добио последњег дана марта када је на истом овом стадиону поражена са 3:1 иако је од 57. минута имала играча више, а од наредног 1:1 и пет бодова предности над изабраницима Ерика тен Хага.

Интересантно је да је његов колега Марк ван Бомел „преживео” све те ломове и добио нову прилику да титулу врати у Северни Брабант, а судећи према првој званичној утакмици коју је ПСВ у уторак одиграо с Базелом у оквиру квалификација за Лигу шампиона, нада његових навијача да би средином наредног маја могли да се радују „салатари” није нереална. Црвено-бели су у последњих неколико минута ушли са голом минуса, али су успели да преокрену и славе са 3:2, што је показатељ да је Ван Бомел у великој мери успео да поврати самопоуздање играчима.

Чињеница је да су одласци штопера и капитена Матијса де Лихта у Јувентус, те централног везисте Френкија де Јонга у Барселону прилично ослабили амстердамског гиганта. Међутим, Ајакс и даље има квалитетнији састав од великог ривала и велике су шансе да ће трофеј подићи нови капитен Душан Тадић.

У сваком случају, голови су гарантовани. Утакмица почиње у 18 часова.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар