Spektakl na otvaranju sezone, Ajaks - PSV!

Fudbalska sezona u Holandiji počinje spektaklom, velikim derbijem između Ajaksa i PSV.  Kako posle njih? Ajaks prvi put bez Matijsa de Lihta i Frenkija de Jonga. . .

Fudbal 27.07.2019 | 14:58
Spektakl na otvaranju sezone, Ajaks - PSV!
Dva velikana holandskog fudbala sastaće se u subotu u Amsterdamu u Superkupu koji nosi ime po Johanu Krojfu.

Biće to sigurno uvod u novu bespoštednu borbu za prevlast u Holandiji, u kojoj je prošle sezone Ajaks izvojevao dvostruku pobedu, osvojivši i titulu i Kup.

Iako su Ajaks proteklog leta napustile najveće mlade zvezde Matijs de Liht i Frenk de Jong, navijači "kopljanika" očekuju da njihov tim opet bude na vrhunskom nivou.

Svesni toga čelnici kluba nisu zarađeni novac samo spremili u banku, već su ga odmah investirali. 

Pre svega, čvrsto je "vezan" najbolji igrač tima prošle sezone Dušan Tadić, a za skoro 60 miliona evra stigli su Kvinsi Promes, Edson Alvares, Razvan Marin, Lisandro Martines i Kik Pieri.

Spektakularni rezultati Ajaksa u Ligi šampiona zasenili su nimalo lošu sezonu PSV, koji je ovog leta poslao jasnu poruku da želi da vrati titulu u Ajndhoven.

I "Filipsovci" su ostali bez nekoliko bitnih igrača, pre svega otišao je stub odbrane Luk de Jong, ali je Mark van Bomel tu "rupu" začepio odličnim štoperom iz Nemačke Timom Baumbartlom, a stigao je i levi bek Bruma.

Videćemo kako će PSV nadoknaditi odlazak krilnog napadača Anhelinja, asistenta 10 golova prošle sezone, u Mančester siti.

Ako je verovati istoriji, favorit je Ajaks je je svaki od poslednja četiri međusobna susreta dva velika rivala dobijao domaći tim, a iako je u pitanju Superkup čiji je organizator FS Holandije, meč se ipak igra na terenu "kopljanika".

Ajaks je prethodna dva duela u Amsterdamu dobio sa 3:0 i 3:1, ali je u Anjdhovenu gubio dva puta po 3:0 pa je jasno da PSV ima kvalitet da parira polufinalisti LŠ.

Ljubitelji fudbala nisu mogli da požele lepši početak sezone u Holandiji: na Johan Krojf Areni u Amsterdamu u meču Superkupa sastaće se osvajač duple krune Ajaks i vicešampion i jedan od najvećih gubitnika u najjačim evropskim ligama PSV.

Filipsovci su lani bili lideri Eredivizije od 3. do 29. kola u kojem su odigrali 3:3 sa Viteseom i prepustili vodeću poziciju Kopljanicima, a ovi je nisu ispustili do kraja. Sunovrat ekipe iz Ajndhovena nagoveštaj je dobio poslednjeg dana marta kada je na istom ovom stadionu poražena sa 3:1 iako je od 57. minuta imala igrača više, a od narednog 1:1 i pet bodova prednosti nad izabranicima Erika ten Haga.

Interesantno je da je njegov kolega Mark van Bomel „preživeo” sve te lomove i dobio novu priliku da titulu vrati u Severni Brabant, a sudeći prema prvoj zvaničnoj utakmici koju je PSV u utorak odigrao s Bazelom u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona, nada njegovih navijača da bi sredinom narednog maja mogli da se raduju „salatari” nije nerealna. Crveno-beli su u poslednjih nekoliko minuta ušli sa golom minusa, ali su uspeli da preokrenu i slave sa 3:2, što je pokazatelj da je Van Bomel u velikoj meri uspeo da povrati samopouzdanje igračima.

Činjenica je da su odlasci štopera i kapitena Matijsa de Lihta u Juventus, te centralnog veziste Frenkija de Jonga u Barselonu prilično oslabili amsterdamskog giganta. Međutim, Ajaks i dalje ima kvalitetniji sastav od velikog rivala i velike su šanse da će trofej podići novi kapiten Dušan Tadić.

U svakom slučaju, golovi su garantovani. Utakmica počinje u 18 časova.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar