Кожне инфекције много чешће љети

Прегибна места, као што су врат, пазух и препоне, треба да буду сува да би се избегло присуство патогених микроорганизама. Поремећена киселост коже услед знојења због врућина и њена оштећеност најчешћи су разлог за активност бактерија.
 

Здравље 27.07.2019 | 09:13
Кожне инфекције много чешће љети
У току летњих месеци кожа често страда јер је изложена бројним штетним утицајима. Осим сунчевог зрачења које може да доведе до озбиљних проблема на овом највећем људском органу уколико се не води довољно рачуна, ту су и различите бактерије, вируси и гљивице. Оне, напросто, вребају погодну прилику да би се активирале, изазвале инфекције и поквариле летње уживање.

До каквих све промена ови микроорганизми могу да доведу на кожи, објашњава дерматовенеролог професор др Ђорђије Карадаглић из истоимене ординације:

- Иако се о бактеријама много прича, нису све патогене. Поједине то постају у посебним условима. Велики број ових микроорганизама чини нормалну флору коже. Међутим, ни број нити врста ових бактерија нису статични. Мењају се у зависности од година, али и од годишњег доба, као што је лето. Многе бактерије које чине део нормалне флоре у одређеним условима могу да постану патогене.

* Које и када?

- Примера ради, таква је бактерија стапхyлоцоццус епидермидис која може постати патогена ако се нађе на неуобичајеним местима, најчешће на оштећеној кожи. Као таква активира се и код особа са поремећеним имунитетом, што се обично дешава код операција у болничким условима. С друге стране, стапхyлоцоццус ауреус није део нормалне флоре коже, али може да се нађе близу гениталија или у носу клицоноше. Да се под утицајем климе лети повећава број гнојних обољења на кожи изазваних бактеријском инфекцијом показале су својевремено детаљно урађене студије, у којима је обухваћено становништво Мостара, Подгорице и Скопља. Примећено је да су људи у овим крајевима знатно чешће оболевали од чирева на кожи, упала пазушне регије и корена длаке. Разлог за то је поремећена киселост коже, односно пе-ха, услед знојења због великих врућина.

* На које још бактеријске инфекције лети треба обратити пажњу?

- Лети се код деце, примера ради, често јавља такозвани импетиго цонтагиоса, површинска бактеријска инфекција којој нарочито погодује оштећена кожа, опекотине, постојање екцема или ујед инсекта. Веома је заразан јер се лако преноси контактом. Манифестује се жућкастим крастама, а почиње са појавом ситних мехурића било где на кожи, мада најчешће на лицу. Ово обољење је значајно јер у даљем току болести може да нападне и бубреге. Међутим, правилним хигијенским мерама које подразумевају нежно прање коже топлом водом и неутралним сапуном ради спречавања даљег ширења инфекције и лечење антибиотским мастима, болест се повлачи за недељу дана.

* Шта се у овом периоду још јавља чешће?

- У народу познати чиреви чији настанак узрокује стафилокок, такође су учесталији лети. Чешће се јавља и обична упала пазушне јаме, због интензивнијег знојења. Антиперспиранти и редовна хигијена у доброј мери могу да помогну да се ова појава уклони. Знојење врло често утиче и на појаву црвенила, свраба и перутања у пределу препона. За ове регије је занимљиво да инфекцију могу да изазову и бактерије и гљивице. Да би се избегло њихово присуство веома је важно да се прегибна места као што су врат, пазух и препоне ослободе влажности, односно држе сувим. У супротном, ако се црвенило не повуче за неколико дана а појави се и пецкање, обавезно треба потражити помоћ лекара.

* А како делују вируси?

- Кожне промене се често манифестују и под утицајем вирусних инфекција. Захваљујући својој слојевитости и лучењу жлезданог секрета, односно лоја, који представља природну препреку од надирања вируса, кожа се успешно брани од ове врсте инфекције све док може. Заправо, вируси у организам кроз кожу улазе једино на местима са ситним огреботинама, као што је, рецимо, хумани папиломавирус - ХПВ. Он улази кроз оштећену кожу, и ту, на улазу у ћелију коже, множи се. Лети су ове инфекције учесталије, јер се интерактивност појединих вируса повећава у топлој и влажној средини и у присуству већег броја људи, као што је случај на базенима. Промене се најчешће јављају код младих особа у виду провидних чворића на местима где је кожа тања, као што је препонска регија, трбух, врат. Чворићи могу бити беличасти, ружичасти или у боји коже.

* Које су вирусне инфекције још карактеристичне?

- Лети су чешће и брадавице на стопалима које се обично "зараде" на базену или преко пода јавних купатила. Грубе површине ових простора врше абразију, односно доводе до огуљотина и одеротина на расквашеним површинама коже, кроз које вируси лако пролазе. Ове брадавице су тврде, зрнасте израслине, а јављају се обично на подручјима где је највећи притисак, због чега изазивају нелагоду и бол. Да бисте их се ослободили, најбоље је отићи лекару.

УПОРНЕ ГЉИВИЦЕ

Лето је право време за активност гљивица, које нарочито обожавају базене и јавна купатила. Међутим, генерално забрињава податак да су гљивична обољења у великом порасту, чак и у земљама са високо развијеном здравственом културом као што су скандинавске, у којима су део традиције сауне. Гљивичним инфекцијама погодује топлота, влажност и знојење, али и болест периферних крвних судова, као и ослабљен имунитет. Испољавају се у виду почетног црвенила, појаве мехурића или гнојаница величине главице чиоде, краста, перутања на захваћеним местима. Присутна је и нелагодност због свраба и пецкања. Јављају се најчешће међу прстима на стопалима, у препонама, међу глутеусима. Гљивице су најупорније, па их треба на време лечити - наглашава др Карадаглић, истичући да на базенима треба на ногама увек имати сопствене папуче пре уласка у воду, а то важи и за јавна купатила.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар