Kožne infekcije mnogo češće ljeti

Pregibna mesta, kao što su vrat, pazuh i prepone, treba da budu suva da bi se izbeglo prisustvo patogenih mikroorganizama. Poremećena kiselost kože usled znojenja zbog vrućina i njena oštećenost najčešći su razlog za aktivnost bakterija.
 

Zdravlje 27.07.2019 | 09:13
Kožne infekcije mnogo češće ljeti
U toku letnjih meseci koža često strada jer je izložena brojnim štetnim uticajima. Osim sunčevog zračenja koje može da dovede do ozbiljnih problema na ovom najvećem ljudskom organu ukoliko se ne vodi dovoljno računa, tu su i različite bakterije, virusi i gljivice. One, naprosto, vrebaju pogodnu priliku da bi se aktivirale, izazvale infekcije i pokvarile letnje uživanje.

Do kakvih sve promena ovi mikroorganizmi mogu da dovedu na koži, objašnjava dermatovenerolog profesor dr Đorđije Karadaglić iz istoimene ordinacije:

- Iako se o bakterijama mnogo priča, nisu sve patogene. Pojedine to postaju u posebnim uslovima. Veliki broj ovih mikroorganizama čini normalnu floru kože. Međutim, ni broj niti vrsta ovih bakterija nisu statični. Menjaju se u zavisnosti od godina, ali i od godišnjeg doba, kao što je leto. Mnoge bakterije koje čine deo normalne flore u određenim uslovima mogu da postanu patogene.

* Koje i kada?

- Primera radi, takva je bakterija staphylococcus epidermidis koja može postati patogena ako se nađe na neuobičajenim mestima, najčešće na oštećenoj koži. Kao takva aktivira se i kod osoba sa poremećenim imunitetom, što se obično dešava kod operacija u bolničkim uslovima. S druge strane, staphylococcus aureus nije deo normalne flore kože, ali može da se nađe blizu genitalija ili u nosu kliconoše. Da se pod uticajem klime leti povećava broj gnojnih oboljenja na koži izazvanih bakterijskom infekcijom pokazale su svojevremeno detaljno urađene studije, u kojima je obuhvaćeno stanovništvo Mostara, Podgorice i Skoplja. Primećeno je da su ljudi u ovim krajevima znatno češće obolevali od čireva na koži, upala pazušne regije i korena dlake. Razlog za to je poremećena kiselost kože, odnosno pe-ha, usled znojenja zbog velikih vrućina.

* Na koje još bakterijske infekcije leti treba obratiti pažnju?

- Leti se kod dece, primera radi, često javlja takozvani impetigo contagiosa, površinska bakterijska infekcija kojoj naročito pogoduje oštećena koža, opekotine, postojanje ekcema ili ujed insekta. Veoma je zarazan jer se lako prenosi kontaktom. Manifestuje se žućkastim krastama, a počinje sa pojavom sitnih mehurića bilo gde na koži, mada najčešće na licu. Ovo oboljenje je značajno jer u daljem toku bolesti može da napadne i bubrege. Međutim, pravilnim higijenskim merama koje podrazumevaju nežno pranje kože toplom vodom i neutralnim sapunom radi sprečavanja daljeg širenja infekcije i lečenje antibiotskim mastima, bolest se povlači za nedelju dana.

* Šta se u ovom periodu još javlja češće?

- U narodu poznati čirevi čiji nastanak uzrokuje stafilokok, takođe su učestaliji leti. Češće se javlja i obična upala pazušne jame, zbog intenzivnijeg znojenja. Antiperspiranti i redovna higijena u dobroj meri mogu da pomognu da se ova pojava ukloni. Znojenje vrlo često utiče i na pojavu crvenila, svraba i perutanja u predelu prepona. Za ove regije je zanimljivo da infekciju mogu da izazovu i bakterije i gljivice. Da bi se izbeglo njihovo prisustvo veoma je važno da se pregibna mesta kao što su vrat, pazuh i prepone oslobode vlažnosti, odnosno drže suvim. U suprotnom, ako se crvenilo ne povuče za nekoliko dana a pojavi se i peckanje, obavezno treba potražiti pomoć lekara.

* A kako deluju virusi?

- Kožne promene se često manifestuju i pod uticajem virusnih infekcija. Zahvaljujući svojoj slojevitosti i lučenju žlezdanog sekreta, odnosno loja, koji predstavlja prirodnu prepreku od nadiranja virusa, koža se uspešno brani od ove vrste infekcije sve dok može. Zapravo, virusi u organizam kroz kožu ulaze jedino na mestima sa sitnim ogrebotinama, kao što je, recimo, humani papilomavirus - HPV. On ulazi kroz oštećenu kožu, i tu, na ulazu u ćeliju kože, množi se. Leti su ove infekcije učestalije, jer se interaktivnost pojedinih virusa povećava u toploj i vlažnoj sredini i u prisustvu većeg broja ljudi, kao što je slučaj na bazenima. Promene se najčešće javljaju kod mladih osoba u vidu providnih čvorića na mestima gde je koža tanja, kao što je preponska regija, trbuh, vrat. Čvorići mogu biti beličasti, ružičasti ili u boji kože.

* Koje su virusne infekcije još karakteristične?

- Leti su češće i bradavice na stopalima koje se obično "zarade" na bazenu ili preko poda javnih kupatila. Grube površine ovih prostora vrše abraziju, odnosno dovode do oguljotina i oderotina na raskvašenim površinama kože, kroz koje virusi lako prolaze. Ove bradavice su tvrde, zrnaste izrasline, a javljaju se obično na područjima gde je najveći pritisak, zbog čega izazivaju nelagodu i bol. Da biste ih se oslobodili, najbolje je otići lekaru.

UPORNE GLjIVICE

Leto je pravo vreme za aktivnost gljivica, koje naročito obožavaju bazene i javna kupatila. Međutim, generalno zabrinjava podatak da su gljivična oboljenja u velikom porastu, čak i u zemljama sa visoko razvijenom zdravstvenom kulturom kao što su skandinavske, u kojima su deo tradicije saune. Gljivičnim infekcijama pogoduje toplota, vlažnost i znojenje, ali i bolest perifernih krvnih sudova, kao i oslabljen imunitet. Ispoljavaju se u vidu početnog crvenila, pojave mehurića ili gnojanica veličine glavice čiode, krasta, perutanja na zahvaćenim mestima. Prisutna je i nelagodnost zbog svraba i peckanja. Javljaju se najčešće među prstima na stopalima, u preponama, među gluteusima. Gljivice su najupornije, pa ih treba na vreme lečiti - naglašava dr Karadaglić, ističući da na bazenima treba na nogama uvek imati sopstvene papuče pre ulaska u vodu, a to važi i za javna kupatila.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar