Још једна земља повукла признање

Централноафричка Република је 14 земља која је или повукла или суспендовала или прецизирала свог став да не признаје Косово, изјавио је јутрос министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Србија 27.07.2019 | 09:12
Још једна земља повукла признање
Гостујући на РТС, Дачић је показао званичну ноту коју је синоћ добио од те земље, а коју је посјетио прошле године гдје је разговарао са тамошњим предсједником.

Дачић је указао да Приштина тврди да је Централноафричка Република признала Косово, а да је током његове посјете тој земљи прошле године њен предсједник изразио чуђење због тога.

– Послије мог захтјева они су направили малу истрагу да ли постоји одлука или не у Централноафричкој Републици и кажу да не постоји никакав став којим Централноафричка Република признаје Косово. Да они не могу да заступају различиту позицију од међунродног права да се залажу за дијалог и да подржавају основне вриједности и суверенитет за све земље а за републику Србију посебно – рекао је Дачић. 

– Централноафричка Република је 14 земља која се на такав начин изјаснила. Косово је тврдило да има 116 земаља које признају, сад могу да кажем да је тај број пао испод 100. Циљ нам је да то буде испод половине чланица УН – рекао је министар.

Ово је 14. земља која је повукла свој став о признавању Косова, односно прецизирала га, рекао је Дачић.

То су до сада учинили и Република Палау, Мадагаскар, Соломонска острва, Лесото, Суринам, Гранада, Унија Комора, Бурунди, Комонвелт Доминика, Сао Томе и Принципе, Либерија, Гвинеја Бисао, Папуа Нова Гвинеја.

Дачић је најавио да постоји још једна земља која је донијела одлуку о повлачењу признања, али већ мјесец-два не жели то да објави да не би иритирао међународну заједницу.

РТС

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Браво Дачићу

27.07.2019 07:30

Ти си показао да си прави дипломата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниха

27.07.2019 07:33

İма ли иједна нормална земља,која је повукла признање.Ове до сада које су то "урадиле"90% људи никад није цуо за њих. Када буде то урадила нека нормална земја онда се мозете похвалити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

27.07.2019 10:29

Исто се броји свака држава, број је битан .

Name

Дзоо

27.07.2019 07:56

Када будете објавили скенирани акт онда цемо веровати. Постоји прекид дипломатских односа. Повлацење признања не постоји као дипломатски и правни акт ни у медјународном праву ни у УН ни у дипломатији. То је изум тренутне политицке врхуске Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

27.07.2019 09:29

Кад повуце УСА најмоцнија дрзава свијета признање онда се мозе несто говорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

27.07.2019 10:15

За нас Србе најмоћнија држава на свијету је мајчица Русија. Ако си Србин то никада не доводи у питање.

Name

Сах

27.07.2019 13:54

Ти Предразе,кад тако мислис и убједјујес и друге да тако мисле као ти,немој се изнбнадити ако нам буде јос горе... Мисли главом а не глупим убједјењем...