Još jedna zemlja povukla priznanje

Centralnoafrička Republika je 14 zemlja koja je ili povukla ili suspendovala ili precizirala svog stav da ne priznaje Kosovo, izjavio je jutros ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Srbija 27.07.2019 | 09:12
Još jedna zemlja povukla priznanje
Gostujući na RTS, Dačić je pokazao zvaničnu notu koju je sinoć dobio od te zemlje, a koju je posjetio prošle godine gdje je razgovarao sa tamošnjim predsjednikom.

Dačić je ukazao da Priština tvrdi da je Centralnoafrička Republika priznala Kosovo, a da je tokom njegove posjete toj zemlji prošle godine njen predsjednik izrazio čuđenje zbog toga.

– Poslije mog zahtjeva oni su napravili malu istragu da li postoji odluka ili ne u Centralnoafričkoj Republici i kažu da ne postoji nikakav stav kojim Centralnoafrička Republika priznaje Kosovo. Da oni ne mogu da zastupaju različitu poziciju od međunrodnog prava da se zalažu za dijalog i da podržavaju osnovne vrijednosti i suverenitet za sve zemlje a za republiku Srbiju posebno – rekao je Dačić. 

– Centralnoafrička Republika je 14 zemlja koja se na takav način izjasnila. Kosovo je tvrdilo da ima 116 zemalja koje priznaju, sad mogu da kažem da je taj broj pao ispod 100. Cilj nam je da to bude ispod polovine članica UN – rekao je ministar.

Ovo je 14. zemlja koja je povukla svoj stav o priznavanju Kosova, odnosno precizirala ga, rekao je Dačić.

To su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Dačić je najavio da postoji još jedna zemlja koja je donijela odluku o povlačenju priznanja, ali već mjesec-dva ne želi to da objavi da ne bi iritirao međunarodnu zajednicu.

RTS

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bravo Dačiću

27.07.2019 09:30

Ti si pokazao da si pravi diplomata!

ODGOVORITE
Name

Niha

27.07.2019 09:33

İma li ijedna normalna zemlja,koja je povukla priznanje.Ove do sada koje su to "uradile"90% ljudi nikad nije cuo za njih. Kada bude to uradila neka normalna zemja onda se mozete pohvaliti.

ODGOVORITE
Name

@Роки

27.07.2019 12:29

Исто се броји свака држава, број је битан .

Name

Dzoo

27.07.2019 09:56

Kada budete objavili skenirani akt onda cemo verovati. Postoji prekid diplomatskih odnosa. Povlacenje priznanja ne postoji kao diplomatski i pravni akt ni u medjunarodnom pravu ni u UN ni u diplomatiji. To je izum trenutne politicke vrhuske Srbije.

ODGOVORITE
Name

Svedska

27.07.2019 11:29

Kad povuce USA najmocnija drzava svijeta priznanje onda se moze nesto govoriti.

ODGOVORITE
Name

Предраг

27.07.2019 12:15

За нас Србе најмоћнија држава на свијету је мајчица Русија. Ако си Србин то никада не доводи у питање.

Name

Sah

27.07.2019 15:54

Ti Predraze,kad tako mislis i ubjedjujes i druge da tako misle kao ti,nemoj se iznbnaditi ako nam bude jos gore... Misli glavom a ne glupim ubjedjenjem...