Дани дијаспоре у општини Лопаре

Изложбом слика са Ликовног сабора "Мајевица 2019" и представом "Намћор" у извођењу позоришта "Дуга", у Центру за културу у Лопарама вечерас су свечано отворени "Дани дијаспоре". Тродневна манифестација "Дани дијаспоре", која се обиљежава осми пут заредом, има циљ да ојача везе подмајевичке општине и инвеститора из иностранства.

Република Српска 26.07.2019 | 22:35
Дани дијаспоре у општини Лопаре
Дијаспора је главни ослонац за опстанак неразвијене општине Лопаре, а све више је и оних који капитал стечен у иностранству улажу у завичај. Резултати добре сарадње са подмајевичком општином све су видљивији. Начелник општине Радо Савић као примјер је навео да су ове године отворени базени, чији је инвеститор Мајевичанин из дијаспоре.

"Сваке године се неки пројекат реализује. Важно је да смо прешли у фазу када разговарамо са нашим земљацима и њиховим улагањима у општину Лопаре", каже Савић.

Предсједник Удружења српских привредника из Швајцарске Стојан Стевановић, који је родом из Лопара, истиче да није довољно слати новац родбини, већ да им треба имогућити да раде и живе од свог рада.

„Око 3.000 Мајевичана живи у дијаспори, а највише их је у Швајцарској. Циљ умрежевања матице и дијаспоре је улагање у Лопаре", рекао је Стевановић и нагласио да се процјењује да је у протеклих неколико година у Лопаре уложено око 30 милиона КМ.



Руководство ове подмајевичке општине осврнуло се на добра искуства деветогодишње сарадње са дијаспором.

"Важно је посветити пажњу дијаспори, јер је управо она спремна да улаже у свој родни крај. Општина Лопаре је то препознала и зато имамо бројне пројекте које заједнички реализујемо", рекао је начелник Савић.

У оквиру "Дана дијаспоре" биће одржан и Пословни форум, који организује Привредни савјет општине Лопаре, "Сајам домаћих радиности", као и Дјечији турнир.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лопарац

26.07.2019 21:14

На жалост свих нас у Лопарама, прича о улагању дијаспоре је празна. Зашто. Зато што они немају бизнис навика. Они су само добри радници у земљама у којима раде. У Лопарама, највеће улагање остварила фирма из Калесије и највише радника запослила. Дијаспора је празна прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

26.07.2019 23:33

Ојацана је веза са диаспором ,власт у Додиковини отима све ста јој додје под руке Теророрисе ,прогони ,окривљује ,лазне дозволе даје ,гура криминалну полицију да напада народ по цести И казњава ,пријети ,издајусе кривотворене дозволе за употребу објеката Грунтовница И катастар су криминални ,продају се станови И пословни простору са криминал И’м папирима ,наплацујусе криминални порези све плива у криминалу комплетно Додиковина па И Бијељина и лопаре .свако ко није криминалац треба обилазити Бијељину ,И цијелу РС у сироком луку неинвестирај ни једну мраку ако си нормалан бјези главом без обзира из Додиковине криминалне док Та власт небуде Похапсена и смијењена криминалци и зиве Од диаспоре сто улази новац а криминалци отимају у Додиковини бјези народе недај криминалцима ни једну мраку сами цесе Унистили И поцети медјусобно обрацунавати Улагати у РС је помагање криминалаца и продузетак патње народу

ОДГОВОРИТЕ