Dani dijaspore u opštini Lopare

Izložbom slika sa Likovnog sabora "Majevica 2019" i predstavom "Namćor" u izvođenju pozorišta "Duga", u Centru za kulturu u Loparama večeras su svečano otvoreni "Dani dijaspore". Trodnevna manifestacija "Dani dijaspore", koja se obilježava osmi put zaredom, ima cilj da ojača veze podmajevičke opštine i investitora iz inostranstva.

Republika Srpska 26.07.2019 | 22:35
Dani dijaspore u opštini Lopare
Dijaspora je glavni oslonac za opstanak nerazvijene opštine Lopare, a sve više je i onih koji kapital stečen u inostranstvu ulažu u zavičaj. Rezultati dobre saradnje sa podmajevičkom opštinom sve su vidljiviji. Načelnik opštine Rado Savić kao primjer je naveo da su ove godine otvoreni bazeni, čiji je investitor Majevičanin iz dijaspore.

"Svake godine se neki projekat realizuje. Važno je da smo prešli u fazu kada razgovaramo sa našim zemljacima i njihovim ulaganjima u opštinu Lopare", kaže Savić.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika iz Švajcarske Stojan Stevanović, koji je rodom iz Lopara, ističe da nije dovoljno slati novac rodbini, već da im treba imogućiti da rade i žive od svog rada.

„Oko 3.000 Majevičana živi u dijaspori, a najviše ih je u Švajcarskoj. Cilj umreževanja matice i dijaspore je ulaganje u Lopare", rekao je Stevanović i naglasio da se procjenjuje da je u proteklih nekoliko godina u Lopare uloženo oko 30 miliona KM.



Rukovodstvo ove podmajevičke opštine osvrnulo se na dobra iskustva devetogodišnje saradnje sa dijasporom.

"Važno je posvetiti pažnju dijaspori, jer je upravo ona spremna da ulaže u svoj rodni kraj. Opština Lopare je to prepoznala i zato imamo brojne projekte koje zajednički realizujemo", rekao je načelnik Savić.

U okviru "Dana dijaspore" biće održan i Poslovni forum, koji organizuje Privredni savjet opštine Lopare, "Sajam domaćih radinosti", kao i Dječiji turnir.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Loparac

26.07.2019 21:14

Na žalost svih nas u Loparama, priča o ulaganju dijaspore je prazna. Zašto. Zato što oni nemaju biznis navika. Oni su samo dobri radnici u zemljama u kojima rade. U Loparama, najveće ulaganje ostvarila firma iz Kalesije i najviše radnika zaposlila. Dijaspora je prazna priča.

ODGOVORITE
Name

Galeb

26.07.2019 23:33

Ojacana je veza sa diasporom ,vlast u Dodikovini otima sve sta joj dodje pod ruke Terororise ,progoni ,okrivljuje ,lazne dozvole daje ,gura kriminalnu policiju da napada narod po cesti I kaznjava ,prijeti ,izdajuse krivotvorene dozvole za upotrebu objekata Gruntovnica I katastar su kriminalni ,prodaju se stanovi I poslovni prostoru sa kriminal I’m papirima ,naplacujuse kriminalni porezi sve pliva u kriminalu kompletno Dodikovina pa I Bijeljina i lopare .svako ko nije kriminalac treba obilaziti Bijeljinu ,I cijelu RS u sirokom luku neinvestiraj ni jednu mraku ako si normalan bjezi glavom bez obzira iz Dodikovine kriminalne dok Ta vlast nebude Pohapsena i smijenjena kriminalci i zive Od diaspore sto ulazi novac a kriminalci otimaju u Dodikovini bjezi narode nedaj kriminalcima ni jednu mraku sami cese Unistili I poceti medjusobno obracunavati Ulagati u RS je pomaganje kriminalaca i produzetak patnje narodu

ODGOVORITE