Још само Словенац и Македонац нису водили Црну Гору!

Фарук Хаџибегић представљен је данас као пети селектор фудбалске репрезентације Црне Горе, жели да уједини репрезентативце, али не обећава револуцију. Савићевић: "Од њега тражим само - што више бодова".

Фудбал 27.07.2019 | 11:10
Још само Словенац и Македонац нису водили Црну Гору!
Дошао сам у Црну Гору, али се осјећам као код куће!

То су ријечи 61-годишњег тренера Фарука Хаџибегића које је изговорио након што је представљен медијима као пети селектор репрезентације Црне Горе. Селектори црногорске репрезентације били су: Зоран Филиповић, Златко Крањчар, Бранко Брновић, ЉубишаТумбаковић и сада Хаџибегић.

И легендарни Сарајлија се стварно тако осјећа, није то рекао да би се некоме додворио, јер је освједочени југоносталгичар.

Некадашњи репрезентативац СФРЈ је срећан што је преузео Црну Гору, након што је Љубиша Тумбаковић одбио да сједи на клупи прије 49 дана против селекције тзв. Косова потписавши себи отказ.

"Рекао сам већ: 'Ако и кад буде, био бих почаствован да будем селектор Црне Горе'. Велико ми је задовољство што сам добио повјерење”, рекао је Хаџибегић након што је потписао уговор до краја 2020. године.

Клупа Црне Горе је дефинитивно изазов за бившег дефанзивца Сарајева, Бетиса, Сошоа и Тулуза.

"Имамо једну спортску и моралну обавезу. Спортску, јер се бавимо послом у којем треба да се побиједи противник. Не треба да се скривамо иза тренутне ситуације и резултата. Треба да тражимо резултат од првог до посљедњег меча”.

Бивши тренер Сошоа, Босне и Херцеговине, Бетиса, Трое, Газијантепспора, Дијарбакирспора, Денизслиспора, Шамоја, Дижона, Бастије, Авињона, Валенсијена и Ред Стара ће дебитовати 5. септембра под Горицом против Мађарске у пријатељском мечу, а пет дана касније га чека премијерни обрачун у квалификацијама за ЕУРО 2020 - у Подгорицу стиже Чешка, биће то 100. јубиларни окршај црногорске селекције.

"Треба да направимо све што може да се направи да наша публика и ми можемо да се погледамо у очи. Да се поштено погледамо у очи, да кажемо побиједили смо или изгубили”, поручио је Хаџибегић, који је упознат са манама и квалитетима "сокола".

"Мислим да имамо доста солидну репрезентацију која није дала све од себе због стицаја разних околности на старту квалификација. На нама је да нађемо најбоље рјешење. Нисам неко ко ће донијети револуцију, али је потребно надоградити добре ствари".

Хаџибегић ће морати да врати пољуљано самопоуздање и вјеру, јер су квалификације за Европско првенство 2020. практично већ изгубљене. Ситуација у групи А је сљедећа: Енглеска шест бодова (двије утакмице), Чешка шест бодова (три утакмице), ''Косово'' пет бодова (три утакмице), Бугарска два бода (четири утакмице), Црна Гора два бода (четири утакмице).

"Један од мојих приоритета је да имамо захтјевност. Волио бих да грб и репрезентација буду приоритет нашим играчима. Дуго живим у професионалном фудбалу, знам све притиске европских клубова и да траже од играча да ставе клуб испред репрезентације. Учинићу све да буде контра", јасан је Хаџибегић, који је додао.

"Неприхватљиво је да будемо пети са само два бода и негативном гол разликом. Имамо одговорност и то морамо да исправимо. Имамо добре услове за рад, добру подршку, на нама је да нађемо рјешење”.

Црна Гора никада није играла неко велико такмичење, а управо је то - поред пријатељских односа са Дејаном Савићевићем - привукло легендарног Сарајлију.

"Уз сво поштовање за остале селекције из региона, али није Црна Гора толико слабија да до сада није играла на европском или свјетском првенству”, подвукао је Хаџибегић.

Предсједник ФС Црне Горе Дејан Савићевић рекао је да је разговарао и о другим кандидатима, али да се о Хаџибегићу није много распитивао.

"Знамо се дуго - највише из репрезентације Југославије упркос томе што се нисмо дружили превише. Око неких ранијих кандидата у претходном периоду сам се распитивао много, па сам знао да добијем и неке погрешне информације о тим људима. Међутим, не бих се враћао на ствари које су се десиле", рекао је Савићевић. 

Савићевић је игром случаја присуствовао дипломском испиту Фарука Хаџибегића у Београду код Вељка Алексића, када је нови селектор црногорске репрезентације полагао за тренера.

"Сматрам да је Фарук у овом тренутку најбоље рјешење за нашу репрезентацију", рекао је први човјек црногорског фудбала и наставио:

"Имаће времена да се упозна са екипом, а и ми ћемо имати времена да се упознамо са њим. Надам се да ћемо да направимо што бољи резултат".

Шансе Црне Горе да оде на Европско првенство су у теоретске (послије четири кола има само два бода и на посљедњем је мјесту групе А). Савићевић има захтјев од новог селектора:

"Имали смо пех на тој првој утакмици против Бугарске, гдје смо закинути. Да сада имамо четири бода, били бисмо у равноправној позицији са свим осталим противницима у групи за то друго мјесто. Али, сада нисмо у ситуацији да гарантујемо високу позицију и друго мјесто. Међутим, једно је сигурно: од селектора ћу да тражим да одиграмо квалификације што боље и да узмемо што више бодова. Циљ је и да поправимо своју ситуацију на ФИФА ранг листи (сада смо 55.) због сљедећих квалификација које нас очекују".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар