Još samo Slovenac i Makedonac nisu vodili Crnu Goru!

Faruk Hadžibegić predstavljen je danas kao peti selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore, želi da ujedini reprezentativce, ali ne obećava revoluciju. Savićević: "Od njega tražim samo - što više bodova".

Fudbal 27.07.2019 | 11:10
Još samo Slovenac i Makedonac nisu vodili Crnu Goru!
Došao sam u Crnu Goru, ali se osjećam kao kod kuće!

To su riječi 61-godišnjeg trenera Faruka Hadžibegića koje je izgovorio nakon što je predstavljen medijima kao peti selektor reprezentacije Crne Gore. Selektori crnogorske reprezentacije bili su: Zoran Filipović, Zlatko Kranjčar, Branko Brnović, LjubišaTumbaković i sada Hadžibegić.

I legendarni Sarajlija se stvarno tako osjeća, nije to rekao da bi se nekome dodvorio, jer je osvjedočeni jugonostalgičar.

Nekadašnji reprezentativac SFRJ je srećan što je preuzeo Crnu Goru, nakon što je Ljubiša Tumbaković odbio da sjedi na klupi prije 49 dana protiv selekcije tzv. Kosova potpisavši sebi otkaz.

"Rekao sam već: 'Ako i kad bude, bio bih počastvovan da budem selektor Crne Gore'. Veliko mi je zadovoljstvo što sam dobio povjerenje”, rekao je Hadžibegić nakon što je potpisao ugovor do kraja 2020. godine.

Klupa Crne Gore je definitivno izazov za bivšeg defanzivca Sarajeva, Betisa, Sošoa i Tuluza.

"Imamo jednu sportsku i moralnu obavezu. Sportsku, jer se bavimo poslom u kojem treba da se pobijedi protivnik. Ne treba da se skrivamo iza trenutne situacije i rezultata. Treba da tražimo rezultat od prvog do posljednjeg meča”.

Bivši trener Sošoa, Bosne i Hercegovine, Betisa, Troe, Gazijantepspora, Dijarbakirspora, Denizslispora, Šamoja, Dižona, Bastije, Avinjona, Valensijena i Red Stara će debitovati 5. septembra pod Goricom protiv Mađarske u prijateljskom meču, a pet dana kasnije ga čeka premijerni obračun u kvalifikacijama za EURO 2020 - u Podgoricu stiže Češka, biće to 100. jubilarni okršaj crnogorske selekcije.

"Treba da napravimo sve što može da se napravi da naša publika i mi možemo da se pogledamo u oči. Da se pošteno pogledamo u oči, da kažemo pobijedili smo ili izgubili”, poručio je Hadžibegić, koji je upoznat sa manama i kvalitetima "sokola".

"Mislim da imamo dosta solidnu reprezentaciju koja nije dala sve od sebe zbog sticaja raznih okolnosti na startu kvalifikacija. Na nama je da nađemo najbolje rješenje. Nisam neko ko će donijeti revoluciju, ali je potrebno nadograditi dobre stvari".

Hadžibegić će morati da vrati poljuljano samopouzdanje i vjeru, jer su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. praktično već izgubljene. Situacija u grupi A je sljedeća: Engleska šest bodova (dvije utakmice), Češka šest bodova (tri utakmice), ''Kosovo'' pet bodova (tri utakmice), Bugarska dva boda (četiri utakmice), Crna Gora dva boda (četiri utakmice).

"Jedan od mojih prioriteta je da imamo zahtjevnost. Volio bih da grb i reprezentacija budu prioritet našim igračima. Dugo živim u profesionalnom fudbalu, znam sve pritiske evropskih klubova i da traže od igrača da stave klub ispred reprezentacije. Učiniću sve da bude kontra", jasan je Hadžibegić, koji je dodao.

"Neprihvatljivo je da budemo peti sa samo dva boda i negativnom gol razlikom. Imamo odgovornost i to moramo da ispravimo. Imamo dobre uslove za rad, dobru podršku, na nama je da nađemo rješenje”.

Crna Gora nikada nije igrala neko veliko takmičenje, a upravo je to - pored prijateljskih odnosa sa Dejanom Savićevićem - privuklo legendarnog Sarajliju.

"Uz svo poštovanje za ostale selekcije iz regiona, ali nije Crna Gora toliko slabija da do sada nije igrala na evropskom ili svjetskom prvenstvu”, podvukao je Hadžibegić.

Predsjednik FS Crne Gore Dejan Savićević rekao je da je razgovarao i o drugim kandidatima, ali da se o Hadžibegiću nije mnogo raspitivao.

"Znamo se dugo - najviše iz reprezentacije Jugoslavije uprkos tome što se nismo družili previše. Oko nekih ranijih kandidata u prethodnom periodu sam se raspitivao mnogo, pa sam znao da dobijem i neke pogrešne informacije o tim ljudima. Međutim, ne bih se vraćao na stvari koje su se desile", rekao je Savićević. 

Savićević je igrom slučaja prisustvovao diplomskom ispitu Faruka Hadžibegića u Beogradu kod Veljka Aleksića, kada je novi selektor crnogorske reprezentacije polagao za trenera.

"Smatram da je Faruk u ovom trenutku najbolje rješenje za našu reprezentaciju", rekao je prvi čovjek crnogorskog fudbala i nastavio:

"Imaće vremena da se upozna sa ekipom, a i mi ćemo imati vremena da se upoznamo sa njim. Nadam se da ćemo da napravimo što bolji rezultat".

Šanse Crne Gore da ode na Evropsko prvenstvo su u teoretske (poslije četiri kola ima samo dva boda i na posljednjem je mjestu grupe A). Savićević ima zahtjev od novog selektora:

"Imali smo peh na toj prvoj utakmici protiv Bugarske, gdje smo zakinuti. Da sada imamo četiri boda, bili bismo u ravnopravnoj poziciji sa svim ostalim protivnicima u grupi za to drugo mjesto. Ali, sada nismo u situaciji da garantujemo visoku poziciju i drugo mjesto. Međutim, jedno je sigurno: od selektora ću da tražim da odigramo kvalifikacije što bolje i da uzmemo što više bodova. Cilj je i da popravimo svoju situaciju na FIFA rang listi (sada smo 55.) zbog sljedećih kvalifikacija koje nas očekuju".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar