Како је откривен Арканов убица

Добросав Гаврић, осуђен за убиство Жељка Ражнатовића Аркана пре 19 година, и даље се скрива у Јужноафричкој Републици и упорно оспорава српски захтев за изручење.

Србија 26.07.2019 | 18:02
Како је откривен Арканов убица
Његов адвокат Пит Михалик је убијен. Гаврић је иза решетака још од 2011. године када је откривено да се се скрива у тој афричкој држави.

Откривен је потпуно случајно, након што је тешко рањен у нападу на једног од највећих криминалаца тог дела света Сирила Бика. Гаврић је био возач окорелом криминалцу у тренутку убиства 2011. године, а носио је документе на име Саша Ковачевић.



Према писању јужноафричких медија, Гаврић је од 2007. године живео у луксузном стану на обали мора у Кејптауну. Наводно је са супругом и њиховим двема ћеркама живео код пристаништа за јахте у склопу пројекта В&А Wатерфронт.

 Све до септембра прошле године је Гаврић тражио азил због, према његовим речима, чињенице да је осуђен у политички мотивисаном процесу. Судија уставног суда ЈАР-а Леона Терон одбила је његов захтев за азилом и чини се да је само питање времена кад ће га напокон послати на одслужење 35-годишње затворске казне у Србији.



Јужноафрички Сандеј Тимес објавио је и како је Гаврић, користећи лажни идентитет, и босански пасош ушао у Еквадор 2006. године. Отамо је ушао у ЈАР преко туристичке визе, па је његова супруга добила пословну визу и отворили су ресторан у Јоханезбургу.

Исте године је покренуо компанију за увоз и извоз, а и склопио је пријатељство с раније споменутим Биком. Гаврићу је додатни проблем створила и чињеница да је својевремено радио за српску обавештајну службу.

"Бојим се за свој живот јер је Аркан био заповедник бившег председника Србије Слободана Милошевића и има јаку војску следбеника, који нису толерантни", изјавио је Гаврић једном приликом.



Пре него што је побегао из Србије, Гаврић је негирао своју уплетеност у Арканово убиство. Арканова удовица, Светлана Ражнатовић Цеца, обратила се Гаврићу теком једног сведочења: "Седео си погнуте главе, окренут лицем ка излазу, лепо сам те видела преко Жељковог рамена. Поновићу то сто пута! Апсолутно сам сигурна. Издајниче, знаш ли кога си ти издао, кога си убио? Смраду, ђубре!", викала је певачица и пљунула на Гаврића.

Српско правосуђе закључило је да су наручиоци одабрали Гаврића за убиство Аркана јер је био изузетно спретан, вешт у баратању оружјем, а био је и у доброј физичкој кондицији. Првобитни план убиства био је да Аркану понуде да купи ауди А8 и то испод тржишне цене.



Након тога су је требало да га намаме да испроба аутомобил, а потом га у том истом аутомобилу убију. Посао је био готово пред склапањем, Аркан је дошао до врата хотела где је требало договорити с 'продавцима', али му је нешто било сумњиво па је одустао од аудија.

Онда се прешло на "план Б". Гаврић је 15. јануара 2000. године нешто иза 17 сати за свега десетак секунди успео Аркану да испали три метка у потиљак из пиштоља "ЦЗ 99", а онда са четири метка у главу и груди ликвидира Мандића и Гарића са два метка у леђа.

Он је након троструког убиства потрчао према излазу хотела, али га је надомак врата, неочекивано, дочекао метак Звонка Матеовића, који је обезбеђивао Цецу. Полицајац из Трбушнице је у општем метежу пузао на лактовима и успео да се извуче из хотела, одакле је њега, Гагија и Микија голфом до базена "11. април" у Новом Београду одвезао Зоран Николић Пегла.

Гаврић је, погођен у бок између две плоче панцирке коју је носио, исте вечери збринут у приватној клиници у Лозници. Процес за убиство Ражнатовића поновљен је неколико пута пред Вишим судом у Београду, а Гаврић, касније осуђен на 35 година затвора, пуштен је из притвора 2006. године и од тада је недоступан српском правосуђу.

(Курир.рс)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Легија

26.07.2019 16:27

Обицни криминалац, како сијес тако зењес .Митоманија на дјелу , за 100 година це се писати о њему као о Његосу ,а уствари обицни кримос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА ДА

27.07.2019 11:25

Да и један и други.Онај се крије на једном дијелу свијета а други на другом и то у луксузним становима а ми нагадјамо и писемо коментаре о њима.

Name

Суд Добио Лову,

27.07.2019 13:35

и пустити га дали су му још лажне документе, Ето вам , то је српску правни ред! и они пусте цетвероструког убицу " код амера би добио 5 дозивотних, јебала вас србија и њихови закони! они су криви за све ове погибије.

Name

Е...

26.07.2019 18:43

Он закопчан до грла, а она у завјеси. Колико младих цура је повела својим блентавим примјером у свему. И на нашу жалост све представљена као дама, српска мајка кажу.. Невјероватно шта смо пратили толико дуго. Нека је и то доба иза нас, барем нас неке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еборат

27.07.2019 10:14

А ко их је пратио.Бас се несто несјецам.Ко се угледао на њу.Младе цуре.Ста су радиле сминкале се и пјевале њене пјесме.Па то је страсно примитивизам.Поред тако лијепих севдалинки.А ста је са еманципациом зена и изравнавањем са мускарцима.Да нису слусале Цецу насле би неког другог идола сигурно.Зато ти је коментар глуп.

Name

Јоја

26.07.2019 20:59

мозете коментарисати ста хоцете ... ало му ни мртвом не мозете ни цупела брисати јер ви сте једноставно гола беда , зивите бедно тако це те и сконцати не битни , пуни комплекса, пуни мрзње према успеснима, љубоморе према ликовима какви ви никада не мозете бити који водају зене лепотице , по 3-4 лепотице водају , вероватно вам се и зена или девојка кресе са неким слицним њему ... пих који лузери паметњаковици...паметују мисле све знају јој јој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаггер

27.07.2019 07:41

Ех, да ми је вас такве одвојити у једну државу, а нас не такве у другу. Да сви уживамо једни без других.