Kako je otkriven Arkanov ubica

Dobrosav Gavrić, osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana pre 19 godina, i dalje se skriva u Južnoafričkoj Republici i uporno osporava srpski zahtev za izručenje.

Srbija 26.07.2019 | 18:02
Kako je otkriven Arkanov ubica
Njegov advokat Pit Mihalik je ubijen. Gavrić je iza rešetaka još od 2011. godine kada je otkriveno da se se skriva u toj afričkoj državi.

Otkriven je potpuno slučajno, nakon što je teško ranjen u napadu na jednog od najvećih kriminalaca tog dela sveta Sirila Bika. Gavrić je bio vozač okorelom kriminalcu u trenutku ubistva 2011. godine, a nosio je dokumente na ime Saša Kovačević.Prema pisanju južnoafričkih medija, Gavrić je od 2007. godine živeo u luksuznom stanu na obali mora u Kejptaunu. Navodno je sa suprugom i njihovim dvema ćerkama živeo kod pristaništa za jahte u sklopu projekta V&A Waterfront.

 Sve do septembra prošle godine je Gavrić tražio azil zbog, prema njegovim rečima, činjenice da je osuđen u politički motivisanom procesu. Sudija ustavnog suda JAR-a Leona Teron odbila je njegov zahtev za azilom i čini se da je samo pitanje vremena kad će ga napokon poslati na odsluženje 35-godišnje zatvorske kazne u Srbiji.Južnoafrički Sandej Times objavio je i kako je Gavrić, koristeći lažni identitet, i bosanski pasoš ušao u Ekvador 2006. godine. Otamo je ušao u JAR preko turističke vize, pa je njegova supruga dobila poslovnu vizu i otvorili su restoran u Johanezburgu.

Iste godine je pokrenuo kompaniju za uvoz i izvoz, a i sklopio je prijateljstvo s ranije spomenutim Bikom. Gavriću je dodatni problem stvorila i činjenica da je svojevremeno radio za srpsku obaveštajnu službu.

"Bojim se za svoj život jer je Arkan bio zapovednik bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i ima jaku vojsku sledbenika, koji nisu tolerantni", izjavio je Gavrić jednom prilikom.Pre nego što je pobegao iz Srbije, Gavrić je negirao svoju upletenost u Arkanovo ubistvo. Arkanova udovica, Svetlana Ražnatović Ceca, obratila se Gavriću tekom jednog svedočenja: "Sedeo si pognute glave, okrenut licem ka izlazu, lepo sam te videla preko Željkovog ramena. Ponoviću to sto puta! Apsolutno sam sigurna. Izdajniče, znaš li koga si ti izdao, koga si ubio? Smradu, đubre!", vikala je pevačica i pljunula na Gavrića.

Srpsko pravosuđe zaključilo je da su naručioci odabrali Gavrića za ubistvo Arkana jer je bio izuzetno spretan, vešt u baratanju oružjem, a bio je i u dobroj fizičkoj kondiciji. Prvobitni plan ubistva bio je da Arkanu ponude da kupi audi A8 i to ispod tržišne cene.Nakon toga su je trebalo da ga namame da isproba automobil, a potom ga u tom istom automobilu ubiju. Posao je bio gotovo pred sklapanjem, Arkan je došao do vrata hotela gde je trebalo dogovoriti s 'prodavcima', ali mu je nešto bilo sumnjivo pa je odustao od audija.

Onda se prešlo na "plan B". Gavrić je 15. januara 2000. godine nešto iza 17 sati za svega desetak sekundi uspeo Arkanu da ispali tri metka u potiljak iz pištolja "CZ 99", a onda sa četiri metka u glavu i grudi likvidira Mandića i Garića sa dva metka u leđa.

On je nakon trostrukog ubistva potrčao prema izlazu hotela, ali ga je nadomak vrata, neočekivano, dočekao metak Zvonka Mateovića, koji je obezbeđivao Cecu. Policajac iz Trbušnice je u opštem metežu puzao na laktovima i uspeo da se izvuče iz hotela, odakle je njega, Gagija i Mikija golfom do bazena "11. april" u Novom Beogradu odvezao Zoran Nikolić Pegla.

Gavrić je, pogođen u bok između dve ploče pancirke koju je nosio, iste večeri zbrinut u privatnoj klinici u Loznici. Proces za ubistvo Ražnatovića ponovljen je nekoliko puta pred Višim sudom u Beogradu, a Gavrić, kasnije osuđen na 35 godina zatvora, pušten je iz pritvora 2006. godine i od tada je nedostupan srpskom pravosuđu.

(Kurir.rs)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Legija

26.07.2019 18:27

Obicni kriminalac, kako sijes tako zenjes .Mitomanija na djelu , za 100 godina ce se pisati o njemu kao o Njegosu ,a ustvari obicni krimos.

ODGOVORITE
Name

DA DA

27.07.2019 13:25

Da i jedan i drugi.Onaj se krije na jednom dijelu svijeta a drugi na drugom i to u luksuznim stanovima a mi nagadjamo i pisemo komentare o njima.

Name

Sud Dobio Lovu,

27.07.2019 15:35

i pustiti ga dali su mu još lažne dokumente, Eto vam , to je srpsku pravni red! i oni puste cetverostrukog ubicu " kod amera bi dobio 5 dozivotnih, jebala vas srbija i njihovi zakoni! oni su krivi za sve ove pogibije.

Name

E...

26.07.2019 20:43

On zakopčan do grla, a ona u zavjesi. Koliko mladih cura je povela svojim blentavim primjerom u svemu. I na našu žalost sve predstavljena kao dama, srpska majka kažu.. Nevjerovatno šta smo pratili toliko dugo. Neka je i to doba iza nas, barem nas neke.

ODGOVORITE
Name

Eborat

27.07.2019 12:14

A ko ih je pratio.Bas se nesto nesjecam.Ko se ugledao na nju.Mlade cure.Sta su radile sminkale se i pjevale njene pjesme.Pa to je strasno primitivizam.Pored tako lijepih sevdalinki.A sta je sa emancipaciom zena i izravnavanjem sa muskarcima.Da nisu slusale Cecu nasle bi nekog drugog idola sigurno.Zato ti je komentar glup.

Name

Joja

26.07.2019 22:59

mozete komentarisati sta hocete ... alo mu ni mrtvom ne mozete ni cupela brisati jer vi ste jednostavno gola beda , zivite bedno tako ce te i skoncati ne bitni , puni kompleksa, puni mrznje prema uspesnima, ljubomore prema likovima kakvi vi nikada ne mozete biti koji vodaju zene lepotice , po 3-4 lepotice vodaju , verovatno vam se i zena ili devojka krese sa nekim slicnim njemu ... pih koji luzeri pametnjakovici...pametuju misle sve znaju joj joj

ODGOVORITE
Name

Jagger

27.07.2019 09:41

Eh, da mi je vas takve odvojiti u jednu državu, a nas ne takve u drugu. Da svi uživamo jedni bez drugih.