Сликање пијеском

Сликање песком. Уметност која не подсећа ни на једну другу. Некада се песак користио у ритуалима, а данас има нову улогу.

Занимљивости 26.07.2019 | 14:49
Сликање пијеском
Како изгледа када сликате, а ниједну слику не можете да задржите дуже од неколико секунди.

„Видите, то у једном тренуку нестаје , не можете задржати ништа буквално, морате да прихватите да је то све тренутно, просто пролази“, рекла је Ана Кононенко, арт терапеут.

Када се то схвати и све остало у животу постаје лакше. Арт терапеут, Ана Кононенко већ седам година у својој пешчаној радионици на забаван и едукативан начин учи децу и одрасле овој техници.

„Управо сликање у песку учи децу да свака грешка може да се трансформише у нешто друго и не постоје грешке, постоји наш однос како ми то схватамо, да ли је то трагедија или је то изазов са којим ми можемо да се поиграмо и да направимо потпуно несто ново“, истакла је Ана.

Ксенија Симонова показала нам је свој пешчани студио. Неколико месеци га је осликавала фрагментима из руских бајки и направила себи други дом - оазу мира.  У Србији је 2017. године имала изложбу, а свој таленат доживљава као „Божји дар“.

„Ово је моја уметничка лабораторија, место где стварам своје филмове, слике, цртам свим могућим техникама. Бог ми је дао мисију да говорим људима кроз песак. Свако има свој дар, неко да учи људе, мој је да мењам људе уз помоћ ове уметности“, рекла је уметница Ксенија Симонова.

Ана Кононенко додала је да песак доприноси да боље осетите себе, своје тело, да будете у контакту са својим шакама, јер песак је земља, то је енергија.

Ксенија живи у Украјини. Ана је Рускиња, и пре 10 година се преселила у Србију. Заједничко им је то што сликање песком не започињу без музике.

„Пустим лепу музику и дозволим својим рукама да се крећу по песку и песку да пролази кроз моје прсте и мислим о нечему добром, тако настају моји радови. Песак ме води“, рекла је Ксенија Симонова.

Ана додаје да музика може да вас подстакне да испробате нешто што можда у реалном животу не можете, а ту имате неки свој сигуран простор и можете да будете и љути, можете да будете и мирни и нежни, можетете да будете и оштри, то музика подржава, музика је другар човека који слика у песку.

За оне који желе код куће да пробају ову технику, Ана предлаже црни плех из рерне и гриз. Контраст је другачији, али ефекат исти.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар