Slikanje pijeskom

Slikanje peskom. Umetnost koja ne podseća ni na jednu drugu. Nekada se pesak koristio u ritualima, a danas ima novu ulogu.

Zanimljivosti 26.07.2019 | 14:49
Slikanje pijeskom
Kako izgleda kada slikate, a nijednu sliku ne možete da zadržite duže od nekoliko sekundi.

„Vidite, to u jednom trenuku nestaje , ne možete zadržati ništa bukvalno, morate da prihvatite da je to sve trenutno, prosto prolazi“, rekla je Ana Kononenko, art terapeut.

Kada se to shvati i sve ostalo u životu postaje lakše. Art terapeut, Ana Kononenko već sedam godina u svojoj peščanoj radionici na zabavan i edukativan način uči decu i odrasle ovoj tehnici.

„Upravo slikanje u pesku uči decu da svaka greška može da se transformiše u nešto drugo i ne postoje greške, postoji naš odnos kako mi to shvatamo, da li je to tragedija ili je to izazov sa kojim mi možemo da se poigramo i da napravimo potpuno nesto novo“, istakla je Ana.

Ksenija Simonova pokazala nam je svoj peščani studio. Nekoliko meseci ga je oslikavala fragmentima iz ruskih bajki i napravila sebi drugi dom - oazu mira.  U Srbiji je 2017. godine imala izložbu, a svoj talenat doživljava kao „Božji dar“.

„Ovo je moja umetnička laboratorija, mesto gde stvaram svoje filmove, slike, crtam svim mogućim tehnikama. Bog mi je dao misiju da govorim ljudima kroz pesak. Svako ima svoj dar, neko da uči ljude, moj je da menjam ljude uz pomoć ove umetnosti“, rekla je umetnica Ksenija Simonova.

Ana Kononenko dodala je da pesak doprinosi da bolje osetite sebe, svoje telo, da budete u kontaktu sa svojim šakama, jer pesak je zemlja, to je energija.

Ksenija živi u Ukrajini. Ana je Ruskinja, i pre 10 godina se preselila u Srbiju. Zajedničko im je to što slikanje peskom ne započinju bez muzike.

„Pustim lepu muziku i dozvolim svojim rukama da se kreću po pesku i pesku da prolazi kroz moje prste i mislim o nečemu dobrom, tako nastaju moji radovi. Pesak me vodi“, rekla je Ksenija Simonova.

Ana dodaje da muzika može da vas podstakne da isprobate nešto što možda u realnom životu ne možete, a tu imate neki svoj siguran prostor i možete da budete i ljuti, možete da budete i mirni i nežni, možetete da budete i oštri, to muzika podržava, muzika je drugar čoveka koji slika u pesku.

Za one koji žele kod kuće da probaju ovu tehniku, Ana predlaže crni pleh iz rerne i griz. Kontrast je drugačiji, ali efekat isti.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar