Доручак обавезан

Вишак килограма може озбиљно да угрози здравље, а стручњаци истичу да тинејџери који прескачу доручак имају веће шансе да постану гојазни.

Здравље 26.07.2019 | 14:27
Доручак обавезан
Прескакање првог оброка у току дана води до нездравих навика и нагомилавања килограма код млађе популације. Уместо да за доручак поједу здрав оброк, тинејџери посежу за нездравом храном и соковима пуних шећера.

Гојазност у млађим годинама може да створи проблеме као што су дијабетес типа 2 и срчана обољења. Истраживачи са Универзитета Сао Паоло из Бразила анализирали су податке великог истраживања спроведеног у Европи и Бразилу. У оба случаја посматрано је каква је веза између навика у исхрани и индикатора промене тежине.

Посматране су масти које се налазе на стомаку, обим струка и Индекс телесне тежине. Учествовало је 3.528 адолесцената старости од 12 до 18 година из 10 главних градова Европе и 991 адолесцент из Бразила старости од 14 до 18 година. Испитаници су одговарали на питања везана за њихову физичку активност, навике везане за спавање и колико сати проводе испред телевизора и рачунара. Изјашњавали су се на скали од 1 до 7 у којој мери прескачу доручак.

Најзанимљивије откриће било је то да су они који су прескакали доручак имали највећи Индекс телесне тежине. Код дечака је обим струка био већи за 2,61цм у Европи и 2,13цм у Бразилу него ли код дечака који су доручковали. Девојчице које су прескакале доручак имале су 1,79цм шири струк.

Прескакање доручка може да води до дисбаланса у исхрани и других нездравих навика што адолсецента чини подложном гојењу, пише Даилy маил. Они замењују кувани оброк припремљен код куће за неку нездраву грицкалицу. Људи који доручкују су мршавији јер имају навику да током дана једу више пута по мало и избегавају нездраве грицкалице. По броју гојазних тинејџера, Америка се налази на првом месту, а иза ње су одмах Нови Зеланд, Канада, Аустралија, Велика Британија, Финска, Данска, Аустрија, Немачка и Ирска.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар