Doručak obavezan

Višak kilograma može ozbiljno da ugrozi zdravlje, a stručnjaci ističu da tinejdžeri koji preskaču doručak imaju veće šanse da postanu gojazni.

Zdravlje 26.07.2019 | 14:27
Doručak obavezan
Preskakanje prvog obroka u toku dana vodi do nezdravih navika i nagomilavanja kilograma kod mlađe populacije. Umesto da za doručak pojedu zdrav obrok, tinejdžeri posežu za nezdravom hranom i sokovima punih šećera.

Gojaznost u mlađim godinama može da stvori probleme kao što su dijabetes tipa 2 i srčana oboljenja. Istraživači sa Univerziteta Sao Paolo iz Brazila analizirali su podatke velikog istraživanja sprovedenog u Evropi i Brazilu. U oba slučaja posmatrano je kakva je veza između navika u ishrani i indikatora promene težine.

Posmatrane su masti koje se nalaze na stomaku, obim struka i Indeks telesne težine. Učestvovalo je 3.528 adolescenata starosti od 12 do 18 godina iz 10 glavnih gradova Evrope i 991 adolescent iz Brazila starosti od 14 do 18 godina. Ispitanici su odgovarali na pitanja vezana za njihovu fizičku aktivnost, navike vezane za spavanje i koliko sati provode ispred televizora i računara. Izjašnjavali su se na skali od 1 do 7 u kojoj meri preskaču doručak.

Najzanimljivije otkriće bilo je to da su oni koji su preskakali doručak imali najveći Indeks telesne težine. Kod dečaka je obim struka bio veći za 2,61cm u Evropi i 2,13cm u Brazilu nego li kod dečaka koji su doručkovali. Devojčice koje su preskakale doručak imale su 1,79cm širi struk.

Preskakanje doručka može da vodi do disbalansa u ishrani i drugih nezdravih navika što adolsecenta čini podložnom gojenju, piše Daily mail. Oni zamenjuju kuvani obrok pripremljen kod kuće za neku nezdravu grickalicu. Ljudi koji doručkuju su mršaviji jer imaju naviku da tokom dana jedu više puta po malo i izbegavaju nezdrave grickalice. Po broju gojaznih tinejdžera, Amerika se nalazi na prvom mestu, a iza nje su odmah Novi Zeland, Kanada, Australija, Velika Britanija, Finska, Danska, Austrija, Nemačka i Irska.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar