Кафа и трудноћа?

Уколико труднице пију две или више кафа у трудноћи ризикују да оштете и онемогуће развој бебине јетре док је она још у стомаку.

Здравље 26.07.2019 | 14:25
Кафа и трудноћа?
Превише кофеина може да успори развој овог органа и да повећа ризик од тога да дете добије масну јетру или дијабетес касније у животу. Истраживање спроведено на пацовима показало је да 120мг кофеина дневно доста смањује хормон виталан за развој јетре. Сличан ефекат може да има и на људе, када трудница уноси много кофеина.

Испијање кафе, чаја и сокова је навика која је изузетно популарна међу трудницама. Један од истраживача ипак тврди да истраживање није довољно јако како би трудницама у потпуности лекари забранили да пију кафу.

Истраживачи са Вуан Универзитета у Кини тестирали су њихову теорију тако што су давали кофеин трудним пацовима и тестирали њихове бебе. Открили су да су они којима су давали кофеин у дози од 120мг дневно имали потомство са здравственим проблемима. У истраживању пацовима су давали кофеин који се налази у девет обичних шољица кафе.

Лекари препоручују трудницама да не пију више од две шољице кафе дневно. Превише кафе може да доведе до мале тежине бебе на порођају и да повећа шансе за побачај. Кофеин повећава хормон стреса код мајке и самим тим утиче и на дете.

Неалкохоличарска масна јетра је стање које се јавља када се у јетри гомилају масти, а здрава јетра не би требала да садржи масти или их има мало. Ово стање се јавља код људи који су гојазни, пише Даилy маил. Смањује се функција јетре и повећава ризик од дијабетеса типа 2.

Стручњаци се слажу да је неопходно обавити додатна истраживања како би се утврдило како кофеин делује на организам мајке и бебе док је у стомаку.

Б 92
фото:интернет
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар