Опрез: Лажне наградне игре

Полицијска управа Бијељина упозорава грађане да се на друштвеним мрежама појављују информације о лажним наградним играма, међу којима је тренутно актуелна она у којој се користи трговачко име и лого фирме „Бинго“.

Република Српска 26.07.2019 | 13:16
Опрез: Лажне наградне игре
Мноштво је и других лажних наградних игара у којима се користе имена других привредних друштава и брендова као нпр. '' Тропик'', ''Малагић намјештај'', ''Уникредит банка'', ''Газпром Босне и Херцеговине'', ''Бања Врућица'', ''Робот'' и сл. које су актуелне у претходне двије године.

Полиција упозорава грађане да је циљ креирања оваквих информација да се на преварни начин прибаве њихови лични подаци, те да стога не шаљу фотографије својих личних докумената и друге личне податке путем друштвених мрежа или електронске поште.

Наградна игра састоји се у томе да се креира лажна '' Фацебоок'' страница привредних друштава на којој се објави наградна игра у којој је за учествовање, потребно лајковати страницу, подијелити објаву на властитом профилу и послати приватну поруку најчешће садржине „ја“ или у коментару уписати један број до 100.

Учесници лажне наградне игре након тога запримају поруку да су сретни добитници, те да ради преузимања награде морају доставити фотографију свог лица и личног документа. Поред ове фотографије од учесника се тражи и достављање осталих личних података, који нису наведени у личним документима (име родитеља, адреса, контакт телефон и др.).

Полицијска управа Бијељина апелује на грађане да информације о описаним лажним наградним играма пријављују полицији. Такође, грађани се упозоравају да све информације и упозорења из области високотехнолошког криминалитета могу пронаћи на сајту Министарства унутрашњих послова Републике Српске у рубрици ''Спречавање високотехнолошког криминалитета''.

Полицијска управа Бијељина упозорава грађане да је током 2018. и 2019. године, евидентиран пораст превара у виду лажних наградних игара организованих на друштвеној мрежи на '' Фацебоок '' страницама, наведено је у саопштењу ПУ Бијељина. 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ре

26.07.2019 16:23

Само будала може дати своје личне податке

ОДГОВОРИТЕ