Oprez: Lažne nagradne igre

Policijska uprava Bijeljina upozorava građane da se na društvenim mrežama pojavljuju informacije o lažnim nagradnim igrama, među kojima je trenutno aktuelna ona u kojoj se koristi trgovačko ime i logo firme „Bingo“.

Republika Srpska 26.07.2019 | 13:16
Oprez: Lažne nagradne igre
Mnoštvo je i drugih lažnih nagradnih igara u kojima se koriste imena drugih privrednih društava i brendova kao npr. '' Tropik'', ''Malagić namještaj'', ''Unikredit banka'', ''Gazprom Bosne i Hercegovine'', ''Banja Vrućica'', ''Robot'' i sl. koje su aktuelne u prethodne dvije godine.

Policija upozorava građane da je cilj kreiranja ovakvih informacija da se na prevarni način pribave njihovi lični podaci, te da stoga ne šalju fotografije svojih ličnih dokumenata i druge lične podatke putem društvenih mreža ili elektronske pošte.

Nagradna igra sastoji se u tome da se kreira lažna '' Facebook'' stranica privrednih društava na kojoj se objavi nagradna igra u kojoj je za učestvovanje, potrebno lajkovati stranicu, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku najčešće sadržine „ja“ ili u komentaru upisati jedan broj do 100.

Učesnici lažne nagradne igre nakon toga zaprimaju poruku da su sretni dobitnici, te da radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i ličnog dokumenta. Pored ove fotografije od učesnika se traži i dostavljanje ostalih ličnih podataka, koji nisu navedeni u ličnim dokumentima (ime roditelja, adresa, kontakt telefon i dr.).

Policijska uprava Bijeljina apeluje na građane da informacije o opisanim lažnim nagradnim igrama prijavljuju policiji. Takođe, građani se upozoravaju da sve informacije i upozorenja iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta mogu pronaći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u rubrici ''Sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta''.

Policijska uprava Bijeljina upozorava građane da je tokom 2018. i 2019. godine, evidentiran porast prevara u vidu lažnih nagradnih igara organizovanih na društvenoj mreži na '' Facebook '' stranicama, navedeno je u saopštenju PU Bijeljina. 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Re

26.07.2019 16:23

Samo budala može dati svoje lične podatke

ODGOVORITE