Вожња која кошта као нове ципеле

Скидање регистарских таблица у грчким љетовалиштима постало је свакодневна пракса током посљедњих година, а најновији примјер овог драстичног кажњавања непорписног паркирања забиљежен је на Афитосу на Касандри гдје су читавом реду паркираних аутомобила скинуте регистарске таблице.

Путовања 26.07.2019 | 12:13
Вожња која кошта као нове ципеле
Скидање таблица са непрописно паркираних аутомобила није новост у Грчкој јер годинама уназад многи наши, али и други страни туристи, имају овакво непријатно искуство. Ипак и даље има неупућених, или оних који пак сматрају да се то њима неће десити, па и даље остављају своје аутомобила тамо гдје не би смјели.

Ово је једна од казни за непрописно паркирање, те полиција врло често и Грцима узима таблице у периоду од три мјесеца тражећи да плате новчану казну, док са друге стране, странцима таблице буду враћене одмах након плаћања казне.

Иако се скидање таблица за непросино паркирање догађа на територији цијеле земље најкритичније је на Тасосоу, Халкидикију и у Солуну, те се савјетује да туристи буду опрезни, будући да пут до преузимања скинутих таблица може да се закомпликује, а самим тим и повећа трошкове љетовања.

Казна за непрописно паркирање у Грчкој износи од 40 до 80 евра, а више не постоји могућност плаћања умањене казне уколико се она плати на лицу мјеста.

Најгоре вријеме да вам се тако нешто догоди јесу дани викенда, јер ћете морати да сачекате до понедјељка да то ријешите, када полицијске станице раде. То нарочито може да буде проблем ако сте баш за викенд планирали повратак кући. У том случају, мораћете да, осим за казну, платите и додатна ноћења док ствар не ријешите.

Према новом ригорозном закону који у Грчкој важи од прошле године, таблице се не враћају по уплати казне за непрописно паркирање, јер возач добија и забрану управљања возилом на одређено вријеме. Страним држављанима забрана управљања возилом требало би да престане оног дана кад напуштају територију Грчке и тада им се враћају таблице.

Последњи дан марта прошле године донео је нове саобраћајне прописе у једној од Србима омиљених земаља за љетовање, а казне су од зависности од тежине прекишаја подијељене у три категорије - до 100, 300 и 600 евра.

Поред непрописног паркирања законом је забиљежен низ прекршаја за које је предвиђено одузимање поменутих таблица и исправа:

- коришћење мобилног телефона у вожњи без бежичних слушалица, односно уређаја за телефонирање у аутомобилу

- невезивање сигурносног појаса

- вожња мотоцикла без кациге

- бацање опушака и сличних предмета којима се може изазвати пожар или удес, или се загађује околина

- паркирање на местима где се онемогућава прилаз рампама за инвалиде или на местима предвиђеним за паркирање инвалида

- вожња (чак и на краће) у зауставној траци на аутопуту

- кршење прописа којима се регулише превоз дјеце

- За неке прекршаје, као што је кретање теретних возила и аутобуса дуже време претицајном траком на аутопуту, одузима се само возачка дозвола на 60 дана - додаје се.

Ауто-мото савез Србије наводи чак и актуелни цјеновник прекршаја, који изгледа овако:

- недозвољено паркирање - од 40 до 80 евра

- прекорачење брзине - од 40 до 750 евра

- невезивање појасева - 350 евра

- непоштовање пјешака - 200 евра

- вожња у алкохолисаном стању - од 0,5 до 0,8 промила - 78 евра, од 0,8 до 1,1 промила - 156 евра, преко 1,1 промила - 625 евра

- опасна вожња - 700 евра

- коришћење мобилног телефона током вожње - 100 евра

Треба додати да широк распон новчане своте који се уочава код висине казне за прекорачења брзине зависи од тога за колико је прекорачена дозвољена брзина и где је прекршај забиљежен (у насељеном мјесту или ван њега).

Многи на мору имају једну навику, а то је да возе у папучама. То прво није безбједно и нигдје у таквој обући не би ни требало управљати аутомобилом, али некако најчешће то људи раде на мору.

Ако то урадите у Грчкој, према законским прописима, спремите се да платите казну од 50 евра, али горе од тога је што полиција и због овог прекршаја може да вам одузме возачку дозволу на мјесец дана.

Из АМСС-а наглашавају и да је у Грчкој обавезно везивање свих појасева, обавезан је и троугао, прва помоћ, па и противпожарни апарат, који, зачудо, не представља обавезу у већем броју европских земаља.

 (Телеграф.рс/Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кум

31.07.2019 16:35

За 700 евра (опасна возња ) ја себи направим базен прави и узивам је...ес море.

ОДГОВОРИТЕ