За мјесец дана уловите 32 плате

На плантажама у Грчкој плата 2. 000 евра. Интересантан је и посао риболовца на острву Свалбард на Арктику, гдје се годишње може зарадити више од 220. 000 КМ.

Босна и Херцеговина 26.07.2019 | 11:24
За мјесец дана уловите 32 плате
Годинама уназад тешка ситуација у Босани и Херцеговини натјерала је велики број грађана да, у потрази за егзистенцијом и било каквом зарадом, одлази у иностранство. Званичних података о егзодусу нема, већ на масовни одлазак углавном људи у пуној радној снази указују истраживања невладиног сектора. Према подацима Уније за одрживи повратак само од почетка године Босну и Херцеговину напустило је више од 30.000 људи. 

Много је и оних који у потрази за зарадом одлазе како би радили сезонске послове.

На интернету се могу наћи различите понуде за посао, од берача јагода у Финској, фотографа на крузерима, ловаца на крабе, риболоваца на Сјеверном мору, до грађевинских радника у Азербејџану, пише Аваз.

Радници из БиХ се у великој мјери одлучују и за сезонски рад на мору, у Хрватској и Црној Гори, али у Агенцији за рад и запошљавање БиХ, али не располажу подацима о тачном броју радника јер немају споразуме о сезонском запошљавању. Најтраженији послови међу грађанима су у туристичкој, угоститељској и грађевинској дјелатности. Но, послодавци широм свијета нуде много више за оне који су за добре плате спремни на ризик.

Лов на ракове у Беринговом мору код Аљаске представља један од најопаснијих, али и најисплативијих послова који подразумијева 24-сатно радно вријеме у тешким временским условима.

Ловци на ракове, осим с опасним уловом, морају се борити и са 15 метара високим хладним валовима, вјетром који достиже 130 километара на сат, мећавама. У седам дана страда најмање један рибар.

Плате за овај опасни посао зависе од дневног приноса и тржишних цијена. Према подацима Завода за статистику рада средња сатна надница радника у рибарству износила је 13,72 долара по сату (24 КМ). Капетани бродова за ракове могу зарадити више од 200.000 долара годишње (350.902 КМ), а чланови посаде могу зарадити чак 50.000 долара (87.725 КМ) током тромјесечног радног периода. Често се трошкови живота плаћају током риболовне сезоне.  За само мјесец хватања „морских чудовишта“ може се зарадити приближно 32 просјечних мјесечних платс у БиХ. 

На плантажама у Грчкој плата 2.000 евра. Интересантан је и посао риболовца на острву Свалбард на Арктику, гдје се годишње може зарадити више од 220.000 КМ.

Ако сте у могућности да неколико мјесеци проведете у иностранству, размислите о брању јагода у Финској.

Оно што би у том случају требало да имате на уму, јесте да сезона траје од јуна до септембра. Финци брање јагода плаћају по килограму, а током једног дана у просјеку радник може да убере око 60 килограма, што газда просјечно плати између 5 до 6 КМ по килограму.

Иако је Танзанија сиромашна, у посљедње вријеме водеће свјетске компаније одлучиле су да баш у овој земљи отворе своје представништво за Африку, а најтраженији радници су Европљани. Тако за рад у Гранд казину у Танзанији можете бити плаћени између 2.000 и 3.000 долара (3.513 – 5.270 КМ).

(Аваз)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Претјерасте,ал бас

26.07.2019 09:43

Брање нарандзи у Грцкој и градјевина у Азербејдзану су муљазе за наивне вец 20 година.Ринта се од јутра до сутра,пасос одузму у старту,а на крају плате мизерију.Сто се тице Аљаске и риболова,просјецна сатница у фабрици у централном дјелу УСА је око 15$.Посао и лакси и безбједнији.Риболовом се баве необразовани који у неразвијеној Аљасци немају избора. Боље савјетујте народ какве послове да тразе по З.Европи и зиве ко људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поз Са Аљаске

27.07.2019 06:33

Сто се тице сатница крецу се око 12$. Ради се доста прековремено и плацају 50 посто висе. Ниси у праву ни за рибаре, велика је то индустрија. Нису то бас необразовани људи са бродовима од висе стотина хиљада долара. Вецина њихи не зиви на Аљасци, пецају само сезонски а остатак времена раде несто друго или путују по свјету...

Name

Јоја

26.07.2019 10:23

Ето новаца ааа ста је сада.нема коментара , боље у бих лезати у хладу и танку ракију пити какав артик и клинац ваља теглити по мецави ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

26.07.2019 10:52

А што бих ја ишао на Сјеверни Пол да радим кад сам рођен у Босни... какав је то аргумент да има посла у Њемачкој... ја сам Босанац хоћу да живим и радим у Босни... какав.. Арктик...

Name

ре аа

26.07.2019 11:33

Нема од тога ниста правац Њемацка или Русија...

Name

Трбухом за крухом

27.07.2019 07:14

Увек је било економских миграција. Није то ниста ново.Ста је ново на балкану или тацније, на територији бивсе Југославије? Ново је то да се простор празни. Одлазе млади ,,трбухом за крухом", и то масовно. А политицарцици упорно врте неке своје прице.Заболе њих уво за наталитет.Искрено рецено. Не знам ко је веци херој. Млади који напустају та подруцја (неки цак заувек) или они који остају.Било како било и једнима и другима зелим много среце.

ОДГОВОРИТЕ