У БиХ више школа него ученика

У школским клупама у БиХ ђака је све мање, а школе – углавном оне подручне – затварају се, док учитељи и наставници остају без посла.

Босна и Херцеговина 26.07.2019 | 09:32
У БиХ више школа него ученика
Ове године у чак 92 подручна одјељења основних школа у Републици Српској ниједан првачић неће сјести у ђачке клупе. Број ђака се смањује и у централним школама, поготово у мањим мјестима. Примјера ради, 1.300 првачића је мање него прије само девет година.

Основна школа “Раде Маријанац” у Стројицама код Шипова, на примјер, прије десетак година бројала је више од 110 ученика. Данас у ту школу иде дупло мање ђака. Уписана су свега три ученика у нову школску годину, рекао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) Мирко Пиљић, директор О.Ш. “Раде Маријанац”.

– Сеоска подручја су била увијек подручја расељавања. Међутим, сада је то мало и активније зато што омладина када оде у средњу школу, а потом и на факултет, мало се ко горе враћа. Ја немам, хвала Богу, миграција тог пословног типа да исписују дјецу из школе, јер су добили негдје папире у другим земљама. Али, општег је типа. Омладина не заснива породицу горе и одлази у веће градове и онда је то проблем. Основни проблем је неформирање породице и нерађање дјеце -мишљење је директора основе школе у Стројицама код Шипова.

У нову школску годину која је пред нама само у Унско-санском кантону биће затворено 39 основних школа, највише подручних. Без посла ће остати 229 учитеља и наставника. Тако је показала анализа примјењивости педагошко-нормативних аката с приједлозима реформи, а утврдила ју је Комисија при Министарству образовања Владе УСК. 

Затварање школа и смањење броја запослених у просвјети, директна је посљедица мањег броја дјеце у школама. Претходних година у великом броју одјељења било и много мање ученика од законског минимума, који подразумијева најмање 18 ученика.

Власти Унско-санског кантона најавиле су болне резове, због чега су, као и због кршења колективног уговора, прије мјесец дана протестовали просвјетни радници овог кантона. За септембар су најавили генерални штрајк.

Зехра Хоџић, предсједница Синдиката основног образовања УСК сматра да ће болним резовима власти допринијети још нижим педагошким стандардима и новим разлозима за исељавање породица из Крајине.

– Узмите буџете Унско-санског кантона од 2014. године па све до данас видјећете да је 400 радника мање у образовању у односу на 2014. То значи да се смањује број запослених у образовању, што је неминовно и ми смо свјесни тога. Али, да ли треба сада пунити учионице до максимума, који износи 32, а рецимо у Кантону Сарајево је 28 ученика – рекла је Хоџић.

Тренд смањења броја ученика присутан је годинама и постао је хроничан и озбиљан проблем босанскохерцеговачког друштва.

У прве разреде основних школа у Републици Српској ове године ће кренути око 9.300 првачића, подаци су Министарства просвјете и културе Републике Српске, пише Радио Слободна Европа.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

21-век-васкрсење

26.07.2019 07:41

Посљедице поражавјуће политике , Бакира, Човића и Додика. Ако још буду владали 5 година, дјеца ће бити музејски експонати. Изгледа њихова девиза је ; Боли ме , уво за све и све вас, осим нас одабраних са партијским књижицама. Боја и дезен , нису релевантни, јер имају исто погубно дејство на грађанство/пучанство/рају у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па све друго после тога

26.07.2019 09:26

Прави патриота, прави политицар, зна да је људски ресурс највазнији и најбитнији за једну друствену заједницу!

Name

Ре

26.07.2019 18:47

Свака нормална земља са нормалним становницима на изборе излази да бира људе који се баве економијом, правом, здравством, школством, друштвеним и напредним системом укидањем измишљених нивоа власти и радних мјеста. Само код нас је то небитно али је битно бити србенда, рватина, бошњацина. Небитно је то сто имамо измишљене три ЕП , три Телекома, три Жељезнице, три шумарства, три Пија, три аутоцесте, три школе, петнаест правосуђа, петнаест Полиција, петнаест Здравствених, стотине агенција које незнају ни за што су надлежне итд. То је продуктивност пљачке а не нове вредности. Е то смо ми зато бјежимо а као незнамо од чега.

Name

wеен

26.07.2019 08:02

Унско Сански кантон у Словенији,Аустрији,Италији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиги

26.07.2019 08:37

Угасицете И постојеце сколе. Парламентарци не иду на посао а наплацују одвојени зивот И превоз, а за просвјетне раднике се натезете да платите. Исти примају И топли оброк И регрес, а други не. Мислите да це неко губити зивце са дјецом која на цасове долазе из кафица И кладионица, а као такви су застицени од друства И родитеља? Ако је образовање на маргинама друства, онда цете добити И адекватну услугу у сколама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стампа стампарија

26.07.2019 08:42

Ето моји Срби , када се се одузме и сабере, све је ово нормални слијед догадјаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да,да

26.07.2019 08:48

Буце ,бице висе куца него градјана ,бице стараца него омладине остаце само политицари олоси и старци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.07.2019 17:45

Имамо и висе вјерских објеката него вјерника.То је све витални национални интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

26.07.2019 19:17

Е то си у праву слажем се...свако село своју цркву а све мање народа у селу и вјерника.. Боже ми опрости нико да се сјети какву малу фабрику да отвори....А пред изборе кад Цркве славе у првом реду су политичари. да их народ примијети ...цим продју избори не долазе у црквено двористе