U BiH više škola nego učenika

U školskim klupama u BiH đaka je sve manje, a škole – uglavnom one područne – zatvaraju se, dok učitelji i nastavnici ostaju bez posla.

Bosna i Hercegovina 26.07.2019 | 09:32
U BiH više škola nego učenika
Ove godine u čak 92 područna odjeljenja osnovnih škola u Republici Srpskoj nijedan prvačić neće sjesti u đačke klupe. Broj đaka se smanjuje i u centralnim školama, pogotovo u manjim mjestima. Primjera radi, 1.300 prvačića je manje nego prije samo devet godina.

Osnovna škola “Rade Marijanac” u Strojicama kod Šipova, na primjer, prije desetak godina brojala je više od 110 učenika. Danas u tu školu ide duplo manje đaka. Upisana su svega tri učenika u novu školsku godinu, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirko Piljić, direktor O.Š. “Rade Marijanac”.

– Seoska područja su bila uvijek područja raseljavanja. Međutim, sada je to malo i aktivnije zato što omladina kada ode u srednju školu, a potom i na fakultet, malo se ko gore vraća. Ja nemam, hvala Bogu, migracija tog poslovnog tipa da ispisuju djecu iz škole, jer su dobili negdje papire u drugim zemljama. Ali, opšteg je tipa. Omladina ne zasniva porodicu gore i odlazi u veće gradove i onda je to problem. Osnovni problem je neformiranje porodice i nerađanje djece -mišljenje je direktora osnove škole u Strojicama kod Šipova.

U novu školsku godinu koja je pred nama samo u Unsko-sanskom kantonu biće zatvoreno 39 osnovnih škola, najviše područnih. Bez posla će ostati 229 učitelja i nastavnika. Tako je pokazala analiza primjenjivosti pedagoško-normativnih akata s prijedlozima reformi, a utvrdila ju je Komisija pri Ministarstvu obrazovanja Vlade USK. 

Zatvaranje škola i smanjenje broja zaposlenih u prosvjeti, direktna je posljedica manjeg broja djece u školama. Prethodnih godina u velikom broju odjeljenja bilo i mnogo manje učenika od zakonskog minimuma, koji podrazumijeva najmanje 18 učenika.

Vlasti Unsko-sanskog kantona najavile su bolne rezove, zbog čega su, kao i zbog kršenja kolektivnog ugovora, prije mjesec dana protestovali prosvjetni radnici ovog kantona. Za septembar su najavili generalni štrajk.

Zehra Hodžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK smatra da će bolnim rezovima vlasti doprinijeti još nižim pedagoškim standardima i novim razlozima za iseljavanje porodica iz Krajine.

– Uzmite budžete Unsko-sanskog kantona od 2014. godine pa sve do danas vidjećete da je 400 radnika manje u obrazovanju u odnosu na 2014. To znači da se smanjuje broj zaposlenih u obrazovanju, što je neminovno i mi smo svjesni toga. Ali, da li treba sada puniti učionice do maksimuma, koji iznosi 32, a recimo u Kantonu Sarajevo je 28 učenika – rekla je Hodžić.

Trend smanjenja broja učenika prisutan je godinama i postao je hroničan i ozbiljan problem bosanskohercegovačkog društva.

U prve razrede osnovnih škola u Republici Srpskoj ove godine će krenuti oko 9.300 prvačića, podaci su Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, piše Radio Slobodna Evropa.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

21-vek-vaskrsenje

26.07.2019 07:41

Posljedice poražavjuće politike , Bakira, Čovića i Dodika. Ako još budu vladali 5 godina, djeca će biti muzejski eksponati. Izgleda njihova deviza je ; Boli me , uvo za sve i sve vas, osim nas odabranih sa partijskim knjižicama. Boja i dezen , nisu relevantni, jer imaju isto pogubno dejstvo na građanstvo/pučanstvo/raju u BIH.

ODGOVORITE
Name

Pa sve drugo posle toga

26.07.2019 09:26

Pravi patriota, pravi politicar, zna da je ljudski resurs najvazniji i najbitniji za jednu drustvenu zajednicu!

Name

Re

26.07.2019 18:47

Svaka normalna zemlja sa normalnim stanovnicima na izbore izlazi da bira ljude koji se bave ekonomijom, pravom, zdravstvom, školstvom, društvenim i naprednim sistemom ukidanjem izmišljenih nivoa vlasti i radnih mjesta. Samo kod nas je to nebitno ali je bitno biti srbenda, rvatina, bošnjacina. Nebitno je to sto imamo izmišljene tri EP , tri Telekoma, tri Željeznice, tri šumarstva, tri Pija, tri autoceste, tri škole, petnaest pravosuđa, petnaest Policija, petnaest Zdravstvenih, stotine agencija koje neznaju ni za što su nadležne itd. To je produktivnost pljačke a ne nove vrednosti. E to smo mi zato bježimo a kao neznamo od čega.

Name

ween

26.07.2019 08:02

Unsko Sanski kanton u Sloveniji,Austriji,Italiji

ODGOVORITE
Name

Gigi

26.07.2019 08:37

Ugasicete I postojece skole. Parlamentarci ne idu na posao a naplacuju odvojeni zivot I prevoz, a za prosvjetne radnike se natezete da platite. Isti primaju I topli obrok I regres, a drugi ne. Mislite da ce neko gubiti zivce sa djecom koja na casove dolaze iz kafica I kladionica, a kao takvi su zasticeni od drustva I roditelja? Ako je obrazovanje na marginama drustva, onda cete dobiti I adekvatnu uslugu u skolama.

ODGOVORITE
Name

Stampa stamparija

26.07.2019 08:42

Eto moji Srbi , kada se se oduzme i sabere, sve je ovo normalni slijed dogadjaja

ODGOVORITE
Name

Da,da

26.07.2019 08:48

Buce ,bice vise kuca nego gradjana ,bice staraca nego omladine ostace samo politicari olosi i starci

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

26.07.2019 17:45

Imamo i vise vjerskih objekata nego vjernika.To je sve vitalni nacionalni interes.

ODGOVORITE
Name

Herc

26.07.2019 19:17

E to si u pravu slažem se...svako selo svoju crkvu a sve manje naroda u selu i vjernika.. Bože mi oprosti niko da se sjeti kakvu malu fabriku da otvori....A pred izbore kad Crkve slave u prvom redu su političari. da ih narod primijeti ...cim prodju izbori ne dolaze u crkveno dvoriste