Трансфер године!

Гладијатор је послушао срце!

Фудбал 26.07.2019 | 15:36
Трансфер године!
Можда ће Нејмар опет постати најскупљи фудбалер света, можда ће то бити и Мбапе, можда је Жоао Феликс најневероватнији трансфер лета, а Де Лихт и Гризман трансфери који су уздрмали европску фудбалску пијацу.

Али трансфер године у светском фудбалу се вечерас десио на другом крају планете. Најлепши трансфер. 

На култном стадиону Бомбоњера је вечерас као ново појачање Боке Јуниорс промовисан италијански везиста Данијеле Де Роси. Нису ДДР и Бока најбољи играч и најбољи клуб на свету, али су у данашњем свету фудбала најлепши могући спој. У временима када навијачи Јувентуса дозволе себи такву срамоту да скандирају неком опскурном типу попут Мина Рајоле одушевљени што им је довео играча и када то делује као потпуни пораз институције навијача, појави се неки Данијеле Де Роси и сваког истинског навијача баци на дупе.

Ако је неки трансфер одлучен чистом емоцијом и са љубави према фудбалу, онда је то овај. Жива легенда Роме је решила да оствари сан на крају каријере и да заигра за аргентинског великана. Данијеле Де Роси је потписао на осам месеци и зарадиће “симболичних”  500.000 евра. Кажемо симболичних јер на неком другом месту је могао да узме два, три или пет пута више.

Када је на крају сезоне постало јасно да је Рома свом верном сину и капитену забила нож у леђа и да мора да оде из клуба, настала је узбуна на фудбалској пијаци. Није Де Роси више класа као некад када су га тражили Реал Мадрид, Манчестер Сити, Челси и остали богаташи. Кумили и молили да оде из Роме, узме паре и бори се за трофеје.

Али није Де Роси ни испушена муштикла. Имао је понуде Милана, Фиорентине, Сампдорије, могао је чак и у Премијер лигу, звали су га и Кинези, Американци, Јапанци, Арапи… Могао је на неким егзотичним дестинацијама да узме и 5.000.000 евра за сезону. Али није…

Пустио је срце да га води и оно га је одвело на место за којим је највише жудело. Као непогрешиви компас је усмеравало ка Данијелеа ка Боки. 

Одавно је Данијеле Де Роси обећао себи да ће у каријери играти само за Рому и ниједан други клуб у Европи. Али ван Европе је то могла да буде само Бока Јуниорс која је својом магичном привлачношћу освојила његово срце.

Деловало је нереално да ће се тај сан испунити јер је ДДР већ прегазио најбоље године каријере. Али некадашњи саиграч из Роме, а данас спортски директор Боке, Николас Бурдизо није одустајао и спојио је два фудбалска великана. Хавала му!

Бурдизо је убедио Данијелеа да још није касно, да га Бока истински жели и да ће цео живот жалити ако не искористи ову, последњу прилику. Недељама је ДДР размишљао да ли је спреман за то. Да ли може да остави добар утисак на Бомбоњери. Није желео да се обрука пред навијачима које после Роминих воли највише на свету. И прихватио је. Бацио је коцку и прешао Рубикон.

“Данијеле је загрижени фан Боке. Често га ухавтим како гледа видео снимке са Бокиних мечева и пева песме Бокиних навијача. Он је истински навијаче Боке”, рекао је пре неколико година Де Росијев саиграч из Роме, Аргентинац Дијего Пероти.

Иако је фудбал данас постао бизнис, а Рома је један од најружнијих примера шта се деси када неки алави Амеирканац преузме клуб и заборави на све принципе и емоције, Данијеле Де Роси је и даље пример да је остало оних правих легенди старог кова.

“Рекао ми је да једва чека да заигра и да хоће да игра већ у недељу. Потпуно је луд за Боком. Не шалим се када то кажем. Верујте ми, када буде дебитовао, више него било шта бих волео да будем на трибинама и да гледам. Када сам дошао у Рому, он ме је стално запиткивао и информисао се о Боки и навијачима.  Заљубљен је у клуб. Када год смо имали прилику, гледали смо Бокине мечеве заједно”, рекао је ЛеандроПаредес, аргентински везиста који је био саиграч са Де Росијем у Роми.

Рођени Римљанин је напустио свој град после 36 година. Напустио је свој клуб после 19 година. Замислите каква је промена у животу човека када напусти све што је до тада познавао и што је било његов живот. Није размишљао какве су финансије Боке Јуниорс. Није га колебало ко је председник, а ко тренер у клубу. Није се правдао патетичним изговорима да неће да заузима место млађима. Није га занимао какав је квалитет тима и какве саиграче има. Ни што ће у једној од најгрубљих лига бити мета много латино касапина. Није га плашило што Бокини хулигани често умеју да построје играче и буду у најмењу руку непријатни. Није дозволио да му жена наређује и да се жали како неће на други крај света из једног од најлепших градова света. Није се бојео што иде у један од најопаснијих градова света где у по бела дана могу да му ставе нож под грло.

Све те опције у глави су биле искључене и слушао је само срце која је вукло као Аргетнини, Буенос Ајресу, Ла Боки, Бомбоњери!

Супруга Сара Фелпербраум је одушевљено подржала мужа, без много компликовања изабрала кућу у Буенос Ајресу, деца су експресно уписана у италијанску школу и породица Де Роси се отиснула пут Аргентине.

Де Роси је допутовао у Буенос Ајрес, а одушевљени навијачи су му приредили диван дочек. Данима унапред, транспаренти и графити по аргентинској престоници су најављивали добродишлицу фудбалском гладијатору из Рима.

Да бајка буде лепша, Де Роси је уговор са Боком потписао на 36. рођендан. Иако је његова жеља огромна да што пре дебитује, највероватније ће први меч одиграти 18. августа на Бомбоњери против Алдосивија. До тада ће сањати отворених очију. Велики шампион од 36. година ће опет проживљавати дечачке снове како када је улазио у свлачионицу Роме и дивио се идолу, а касније великом пријатељу, Франческу Тотију. Има ли шта лепше од живљења дечачког сна? Па још два пута! 

Јер, сви путеви воде у…. У овом случају, из Рима на Бомбоњеру.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар