Политичке партије центри корупције?

Грађани у Босни и Херцеговини сматрају да најмање корупције има у војсци и невладиним организацијама, док најкорумпиранијима сматрају политичке партије. Показали су ово резултати истраживања „Балкански барометар“ које спроводи Савјет за регионалну сарадњу (РЦЦ).

Регион 26.07.2019 | 08:41
Политичке партије центри корупције?
Према мишљењу грађана, Босна и Херцеговина и даље заузима сам врх листе корумпираних земаља, а ово истраживање позабавило се и питањем које су области најкорумпираније.

Као и посљедњих година, на првом мјесту су политичке партије. Чак 85 одсто испитаних грађана БиХ сматра да су политичке партије корумпиране, што је више од грађана у Србији, Сјеверној Македонији и Црној Гори. Лошији разултат дали су само грађани Албаније, док Хрватска више не учествује у овом истраживању од када се прикључила ЕУ.

Друго мјесто по корумпираности дијеле јавни сектор, медицина и правосуђе, а затим полиција, за коју 80 одсто грађана сматра да је корумпирана.

На врху ове неславне листе, по мишљењу грађана, нашли су се образовање, парламент и приватни сектор.

Иако су политичке партије лоше оцијењене у свим државама региона, што им је свима заједничко, разлика се види по томе што грађани БиХ јавни сектор и образовање сматрају много корумпиранијим од осталих. Грађани БиХ чак сматрају да је приватни сектор корумпиран, што је у другим нешто мање. 

Иако је и овај постотак забрињавајући, према анкети, најмање корупције има у војсци (53 одсто) и невладином сектору (58 одсто).

Ако упоредимо разултат, политичке партије су свима заједничке јер сви грађани за лоше стање криве управо њих, сматра в.д. извшног директора организације „Транспаренцy Интернатионал“ у БиХ Ивана Корајлић.

– Партије се увијек издвајају у тим истраживанима као накорумпираније. Тако је јер је политичка корупција узрок корупције у свим областима, и то је тако годинама. Резултати не изнанађују – рекла је Корајлићева.

Балкански барометар је годишње истраживање јавног мњења које спроводи РЦЦ, сакупљајући и анализирајући податке од грађана и компанија Западног Балкана, о тематским областима као што су запосленост, трговина, инвестиције, корупција и друге.

Занимљиво је да грађани у БиХ сматрају да су медији корумпирани мање него у осталим замљама. Грађани Сјеверне Македоније и Србије више од грађана БиХ сматрају да су им медији корумпирани.

Чак 75 испитаних Македонаца мисли тако, а да су медији корумпирани мисли и 72 одсто грађанина Србије. У медије сумња 69 одсто грађана БиХ, и то је уједно једина област у којој БиХ има „бољи“ резултат од осталих земаља из табеле.

(Српскаинфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јаффа

26.07.2019 06:53

Одакле су сви функционери дошли на функције него их странке постављају?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

26.07.2019 08:16

Да су странке корумпиране није никаква вијест. Оно сто је занимљиво да су "невладине" организације постене тј нису корумпиране(као да је истразивање правила нека невладина организација). Јос занимљивија вијест је да се у хрватској такво истразивање не спроводи од како је усла у еу. То мозе да знаци да уласком у еу корупција потпуно нестаје(сто је глупост) или да ономе ко финансира ова истразивања није у интересу да дизе фрку у земљама еу. Власт је катастрофа али оваква истразивања имају циљ, углавном циљ који није добар по народ.

Name

Мими

26.07.2019 07:19

Па они постављају све руководиоца и стога је све јасно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

26.07.2019 07:20

Није могуце, то су све добри, фини људи. €€€€€€€€€€€€€€€€€€€ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

26.07.2019 07:29

Највише корупције је тамо гдје су сељаци на државним јаслама преко ноћи постали милионери...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

26.07.2019 08:34

То је било, јесте и ко зна како ће изгледати у будућности? На политичкој сцени у РС врло мало има патриота и добрих домаћина у правом смислу те ријечи, а тек колико је похлепних то је камен око врата РС-у. У свијету има довољно за свачије потребе, али не и за похлепне. Наше потребе за њихове похлепе није могуће. Похлепним је мало кад би дали цио свијет. Нарое на изборима оловке у руке и бирајмо добре домаћине, а похлепне на сметљисте историје РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озренка

26.07.2019 09:10

Не постоје ЦЕНТРИ корупције. Корупција је свуда око нас, корупција је несто сто се подразумијева. Ако нам неко укине корупцију, како да наставимо зивјети. Не моземо без корупције као ни без испирања мозга са резимских медија. И зато, дајте нам корупције, дуплу порцију, док гледамо други дневник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без морала нема ни праве дрзаве

26.07.2019 10:15

Криминал, корупција, непотитам, неструцност и неодговорност,резултат дјеловања висе него одлицан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненародна власт

26.07.2019 11:41

Презадовољни су! Али могли би јос.....

ОДГОВОРИТЕ