Političke partije centri korupcije?

Građani u Bosni i Hercegovini smatraju da najmanje korupcije ima u vojsci i nevladinim organizacijama, dok najkorumpiranijima smatraju političke partije. Pokazali su ovo rezultati istraživanja „Balkanski barometar“ koje sprovodi Savjet za regionalnu saradnju (RCC).

Region 26.07.2019 | 08:41
Političke partije centri korupcije?
Prema mišljenju građana, Bosna i Hercegovina i dalje zauzima sam vrh liste korumpiranih zemalja, a ovo istraživanje pozabavilo se i pitanjem koje su oblasti najkorumpiranije.

Kao i posljednjih godina, na prvom mjestu su političke partije. Čak 85 odsto ispitanih građana BiH smatra da su političke partije korumpirane, što je više od građana u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. Lošiji razultat dali su samo građani Albanije, dok Hrvatska više ne učestvuje u ovom istraživanju od kada se priključila EU.

Drugo mjesto po korumpiranosti dijele javni sektor, medicina i pravosuđe, a zatim policija, za koju 80 odsto građana smatra da je korumpirana.

Na vrhu ove neslavne liste, po mišljenju građana, našli su se obrazovanje, parlament i privatni sektor.

Iako su političke partije loše ocijenjene u svim državama regiona, što im je svima zajedničko, razlika se vidi po tome što građani BiH javni sektor i obrazovanje smatraju mnogo korumpiranijim od ostalih. Građani BiH čak smatraju da je privatni sektor korumpiran, što je u drugim nešto manje. 

Iako je i ovaj postotak zabrinjavajući, prema anketi, najmanje korupcije ima u vojsci (53 odsto) i nevladinom sektoru (58 odsto).

Ako uporedimo razultat, političke partije su svima zajedničke jer svi građani za loše stanje krive upravo njih, smatra v.d. izvšnog direktora organizacije „Transparency International“ u BiH Ivana Korajlić.

– Partije se uvijek izdvajaju u tim istraživanima kao nakorumpiranije. Tako je jer je politička korupcija uzrok korupcije u svim oblastima, i to je tako godinama. Rezultati ne iznanađuju – rekla je Korajlićeva.

Balkanski barometar je godišnje istraživanje javnog mnjenja koje sprovodi RCC, sakupljajući i analizirajući podatke od građana i kompanija Zapadnog Balkana, o tematskim oblastima kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija i druge.

Zanimljivo je da građani u BiH smatraju da su mediji korumpirani manje nego u ostalim zamljama. Građani Sjeverne Makedonije i Srbije više od građana BiH smatraju da su im mediji korumpirani.

Čak 75 ispitanih Makedonaca misli tako, a da su mediji korumpirani misli i 72 odsto građanina Srbije. U medije sumnja 69 odsto građana BiH, i to je ujedno jedina oblast u kojoj BiH ima „bolji“ rezultat od ostalih zemalja iz tabele.

(Srpskainfo)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Jaffa

26.07.2019 06:53

Odakle su svi funkcioneri došli na funkcije nego ih stranke postavljaju?!

ODGOVORITE
Name

Ministar

26.07.2019 08:16

Da su stranke korumpirane nije nikakva vijest. Ono sto je zanimljivo da su "nevladine" organizacije postene tj nisu korumpirane(kao da je istrazivanje pravila neka nevladina organizacija). Jos zanimljivija vijest je da se u hrvatskoj takvo istrazivanje ne sprovodi od kako je usla u eu. To moze da znaci da ulaskom u eu korupcija potpuno nestaje(sto je glupost) ili da onome ko finansira ova istrazivanja nije u interesu da dize frku u zemljama eu. Vlast je katastrofa ali ovakva istrazivanja imaju cilj, uglavnom cilj koji nije dobar po narod.

Name

Mimi

26.07.2019 07:19

Pa oni postavljaju sve rukovodioca i stoga je sve jasno...

ODGOVORITE
Name

Ma

26.07.2019 07:20

Nije moguce, to su sve dobri, fini ljudi. €€€€€€€€€€€€€€€€€€€ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$

ODGOVORITE
Name

Komentar

26.07.2019 07:29

Najviše korupcije je tamo gdje su seljaci na državnim jaslama preko noći postali milioneri...

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

26.07.2019 08:34

To je bilo, jeste i ko zna kako će izgledati u budućnosti? Na političkoj sceni u RS vrlo malo ima patriota i dobrih domaćina u pravom smislu te riječi, a tek koliko je pohlepnih to je kamen oko vrata RS-u. U svijetu ima dovoljno za svačije potrebe, ali ne i za pohlepne. Naše potrebe za njihove pohlepe nije moguće. Pohlepnim je malo kad bi dali cio svijet. Naroe na izborima olovke u ruke i birajmo dobre domaćine, a pohlepne na smetljiste istorije RS-a.

ODGOVORITE
Name

Ozrenka

26.07.2019 09:10

Ne postoje CENTRI korupcije. Korupcija je svuda oko nas, korupcija je nesto sto se podrazumijeva. Ako nam neko ukine korupciju, kako da nastavimo zivjeti. Ne mozemo bez korupcije kao ni bez ispiranja mozga sa rezimskih medija. I zato, dajte nam korupcije, duplu porciju, dok gledamo drugi dnevnik.

ODGOVORITE
Name

Bez morala nema ni prave drzave

26.07.2019 10:15

Kriminal, korupcija, nepotitam, nestrucnost i neodgovornost,rezultat djelovanja vise nego odlican.

ODGOVORITE
Name

Nenarodna vlast

26.07.2019 11:41

Prezadovoljni su! Ali mogli bi jos.....

ODGOVORITE