Криминал у УКЦ - МУП води истрагу

Приликом градње и реконструкције Универзитетско клиничког центра РС вршене су разне малверзације, највише са “надувавањем” цијена грађевинског материјала, али и наплаћивањем неизграђених помоћних објеката, за шта се сумњичи већи број радника бањалучког Завода за изградњу (ЗИБЛ), сазнаје портал еТрафика. нет.

Република Српска 26.07.2019 | 07:39
Криминал у УКЦ - МУП води истрагу
Министарство унутрашњих послова Републике Српске истражује бројне пропусте који су се десили приликом ранијих радова на изградњи на поменутом центру а како сазнаје наш портал, истрага би требала ићи у два смјера, јер постоје сумње да је било више малверзација. Такође, сазнаће се и да ли се причињена штета по буџет Српске мјери у десетинама или стотинама хиљада марака.

Портпарол МУП РС Мирна Миљановић потврдила је за портал еТрафика.нет. да они раде на овом предмету.

“МУП РС ради на поменутом предмету по упутама Републичког тужилаштва”, кратко је потврдила за еТрафику Миљановићева.

Међутим, интересантно је то што су на исти упит нашег портала у Републичком тужилаштву истакли да “код њих не постоји истрага везана за пропусте приликом извођења радова на Клиничком центру”.

Новинари еТрафике су провјерили из више извора те, без обзира на одговор из тужилаштва, добили потврду да се истрага води и да су полицијски инспектори до сада саслушали већи број особа. Занимљиво, читава истрага се настојала држати далеко од “очију јавности”.



“До сада је на разговор у полицију позван већи број радника Завода за изградњу Бањалука (ЗИБЛ), а који су учествовали у изградњи. Тренутно не постоје осумњичени у овом предмету, него је још увијек у току истрага, како би се прво утврдило шта се ту тачно дешавало”, појаснио је наш саговорник који је инсистирао на анонимности.

Да су информације до којих је дошао портал е.Трафик поуздане добили смо потврду и у самом ЗИБЛ-у.

„Детаљно смо упознати са чињеницом да су радници Завода позивани да дају одређене информације у вези релизације пројекта Универзитетско клиничког центра Бањалука“, кратко су за еТрафику поручили из Завода.

Из УКЦ РС нису одговорили на упит око поменутих малверзација.

Како истиче наш саговорник укључен у истрагу, у плану је саслушање свих особа које су на било који начин биле укључене у радове који су раније извођени на Клиничком центру РС.

“Према анализима утрошеног материјала утврђено је да је потрошено много више материја него што је реално. Управо због тога се сумња да је неко препродао тај материал, или га није ни купио него само задржао новац. Ове сумње је неко пријавио полицији или тужилаштву, па су се они укључили”, истакао је наш извор.

Он је додао да то није све што инспектори истражују у овом случају. Посебну пажњу посветили су томе што се према пројектима и уговорима наводи да је направљен један дио објекта који никада није ни изграђен. Наравно, новац намијењен за те радове више не постоји.

“Према уговорима и пројекту наведено је да је на објекту Универзитетско-клиничког центра изграђена тенда или помоћни објекат. Међутим, та тенда никада није изграђена”, појаснио је наш саговорник који је укључен у ову истрагу.

Додаје да ће све ово бити тешко доказати, јер мјесто где је требала бити направљена спорна тенда више не постоји. Према његовим ријечима то ће се моћи доказивати само уз помоћ фото-документације или изјава људи који су радили на реконструкцији УКЦ, или на основу изјава бившег руководства ове установе.

“Дио на којем је приказана тенда више не постоји, јер је он уклопљен у Сјеверно крило које је у септембру прошле године свечано отворено у Бањалуци. Сада треба доказати да она уопште није ни постојала”, истакао је поменути извор.

Како сазнајемо, за сада не постоје индиције да је неко од новог руководства УКЦ РС умијешан у овој случај.

Када је у питању Клинички центар, како сазнаје еТрафика, биће провјеравано још неколико ствари. Наиме, постоји сумња да су приликом изградње појединих објеката много раније почели враћати кредит него што је било по уговорима.

“Они су имали банковну гаранцију и грејс период у којем нису требали враћати кредит. Међутим док је још трајао тај грејс период, они су почели враћати рате кредита”, појаснио је наш саговорник.

Ивана Корајлић из Транспаренцy интернатионал истиче за наш портал да овакви случајеви нису никаква новина и да је то једна од ствари са којима имају проблема када су јавна уговарања у питању.



“Ми на то стално указујемо кроз мониторинге јавних набавки. Дио који се односи на саму реализацију, ту је контрола јако слаба, поготово када се то односи на извођење радова. Оставља се огроман простор за злоупотребе, од почетка расписивања тендера, уговарања, процеса жалби, ко је добио уговор и слично. Након што буду склопљени уговори контролни механизми ту једноставно не функционишу на прави начин”, рекла је Корајлићева.

Према њеним ријечима, због тога се не може провјерити да ли су уговори реализовани у складу са условима који су на почетку постављени.

“Ту можемо имати малверзације кроз различите врсте анекса. Чак имамо и ситуације у којима се дијелови уговора уопште не реализију, а да се средства која су намијењена за то потроше у друге сврхе, или заврше ко зна гдје. То је оно што су ревизори у бројним случајевима указивали. Међутим, то и ако се утврди буде увијек јако касно”, истакла је Корајлићева за еТрафику.

Она је додала и да је јако мали број оваквих случајева процесиуран на одговарајући начин и утврђена одговорност.

Бивши министар здравља у Влади РС Слободан Станић истиче за еТрафику да је било пуно радова на изградњама око УКЦ Републике Српске који се могу сматрати спорним.

“Када је израђен централни улаз они су добили негативну ревизорску оцјену. Када нешто почне на лошем темељу, онда то све прати даље. У програму новог министра здравља Алена Шеранића требало је да буде да се преиспутају све градње од раније. Када дође до промјене власти све оно што се градило на Клиничком центру биће преиспитано”, рекао је Станић.



Он је додао да ће се направити стручни тим, те ангажовати стручни вјештак и утврдити изведбено стање и провјерети шта је по тендеру требало бити направљено и шта је урађено.

“Исто ће се морати урадити и са опремом која је купована посљедњих година у Клиничком центру”, поручио је Станић.

Када је ријеч о опреми, занимљиво би било сазнати да ли су стативи које је Клинички центар Бањалука набавио 2008. године а који су искоришћени и монтирани у салама Сјеверног крила и централног медицинског блока Универзитетско-клиничког центра РС 10 година касније, плаћени два пута.

Поменути стативи, њих 26, плаћени су 2008. године 1,3 милиона марака, а из УКЦ РС никада нису одговорили да ли је цијена тендера за изградњу Сјеверног крила и Централног медицинског блока била умањена за поменуту цијену статива, које су већ имали у скалдишту.

еТрафика.нет

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Нострадамус

26.07.2019 05:42

Да ли су обухвацени и бивси и садасњи директори УкЦ у истрази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Задес, сива маса..

26.07.2019 10:46

Министар Лукац води истрагу, ха, ха.. Да није у питању задес?

Name

Испитати

26.07.2019 06:04

Испитати све у вези бившег министра Шкрбића Ту све почиње и завршава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није само ЗИБЛ

26.07.2019 06:09

Да су само радници ЗИБЛ упетљани у малверзације мозда неби било тако ни страсно. Вјеруј да је ланац оних који су омастили бркове у овом пројекту много дебљи и дузи. Па зар се несто у РС, када су у питању јавни пројекти, мозе урадити било ста да се неко од одговорних ту не угради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИнтерПро

26.07.2019 06:16

Какву то “истрагу” води Лукачева одметнута хунта? Па они воде истрагу да би сакрили трагове а не да открију нешто? Колико је у досадасњим “истрагама” било процесуирања. Кад је задњи страначки Додиков тајкун пао? Па неце ни пасти. Јер је и Додик и Лукач и сва та мафијашка хоботница у једном колу. Додајте томе јос разне Баје и Бајице. Тегелтије и Вујнићке.. добит цете суморну слику насе свакодневице. Шеф лакташког резима и његова полицијска хунта су начети и зато онолико жучи неки дан у скупштини. Да би опозицији онемогуцио да говори, диктатор из Бакинаца це уз помоц странацке масинерије промјенити пословник нсрс и онемогуцице било какав вербални напад на себе. Зато сто су га она Тривиц и Станивуковиц и Вукан сатјерали у мишју рупу. Напрјед народе и даље гласајте за изроде

ОДГОВОРИТЕ
Name

БејХа

26.07.2019 10:43

Доста прецизан опис стања. БиХ је огрезла у криминалу, због тога јој нема напредка!

Name

Снсд

26.07.2019 06:20

Бивши министар Богданић је чис тије ништа узео хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

26.07.2019 06:38

Само један од хиљада примјера како средства, која припадају народу, на разне начине одлазе у џепове појединаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

26.07.2019 06:43

Узети градјевинске књиге сваког већег пројекта и показаће се гдје су паре да би плате биле мин 1.500 КМ, пензије бар 1.000, и зашто је овако лоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

26.07.2019 06:54

Немојте на Шкрбића ипак је он Додиков кум

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

26.07.2019 07:58

Цуј десетине,стотине хиљада,на тим пословима милионце се муне а и висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

26.07.2019 08:19

Дали је то могуће, није то тачно? Хахахаха..... Па то сви знају осим оних који би требало да то знају. Болница у Источном Сарајеву по квадрату, колико је коштала? У Нишу много савременија болница, али много јефтинија, незнам те омјере у нашој математици. Није то чудо, кад знамо да буџет председника РС-а је преко десет милиона км и имамо око милион становника, док је буџет Србије око 3.20 милиона км, док Србија има око седам милиона становника (буџет предсједника Србије) и тај омјер је чудан (погубан по србе у Републици Српској). Срби моји гласајте ви за постојеће политичаре, ја немогу нисам у школи учио овакву математику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

26.07.2019 09:08

Ко да у ове истраге повјерује,ради ко шта хоче и нико низашта не одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

26.07.2019 09:16

Ово мало да забаце трагове,да испадне да се милиција брине...шта милиција има ту да тражи,ко онако паметни ено их сад по тројица иду у патролу...ту се ангазују независне инспекције,ако их има...мада тешко

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

26.07.2019 09:51

Нема радова ни набавке да неко није уграђен и то дебело више особа. Узми Аго колико ти Драго. Па Ефендија Чавић није могао више да чека на те екстра приходе ИМТ од јавних набавки и радова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.07.2019 10:12

Ситна риба се лови, а крупна и даље плива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?!

26.07.2019 11:06

Новим видом манипулације, лазно истрагама,припремљеним тузилаством, загубљеним доказима итд.... Смјеном директора да би наплатили (не)дјела као награду из будјета, ротацијама криминалаца по функцијама прилагодјавајуци им позиције,итд.....Градјани треба да вјерују у дјела,а не лазну представу резима. Колико је иза ресетака, од толиких силних криминалаца од врха до локалног нивоа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису чиста посла

27.07.2019 17:14

Убацио се МУП да се не би убацио неко други. Па ће они да истраже и случајеве закључе. Да поравнају што је за равнање.

ОДГОВОРИТЕ