Kriminal u UKC - MUP vodi istragu

Prilikom gradnje i rekonstrukcije Univerzitetsko kliničkog centra RS vršene su razne malverzacije, najviše sa “naduvavanjem” cijena građevinskog materijala, ali i naplaćivanjem neizgrađenih pomoćnih objekata, za šta se sumnjiči veći broj radnika banjalučkog Zavoda za izgradnju (ZIBL), saznaje portal eTrafika. net.

Republika Srpska 26.07.2019 | 07:39
Kriminal u UKC - MUP vodi istragu
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske istražuje brojne propuste koji su se desili prilikom ranijih radova na izgradnji na pomenutom centru a kako saznaje naš portal, istraga bi trebala ići u dva smjera, jer postoje sumnje da je bilo više malverzacija. Takođe, saznaće se i da li se pričinjena šteta po budžet Srpske mjeri u desetinama ili stotinama hiljada maraka.

Portparol MUP RS Mirna Miljanović potvrdila je za portal eTrafika.net. da oni rade na ovom predmetu.

“MUP RS radi na pomenutom predmetu po uputama Republičkog tužilaštva”, kratko je potvrdila za eTrafiku Miljanovićeva.

Međutim, interesantno je to što su na isti upit našeg portala u Republičkom tužilaštvu istakli da “kod njih ne postoji istraga vezana za propuste prilikom izvođenja radova na Kliničkom centru”.

Novinari eTrafike su provjerili iz više izvora te, bez obzira na odgovor iz tužilaštva, dobili potvrdu da se istraga vodi i da su policijski inspektori do sada saslušali veći broj osoba. Zanimljivo, čitava istraga se nastojala držati daleko od “očiju javnosti”.“Do sada je na razgovor u policiju pozvan veći broj radnika Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL), a koji su učestvovali u izgradnji. Trenutno ne postoje osumnjičeni u ovom predmetu, nego je još uvijek u toku istraga, kako bi se prvo utvrdilo šta se tu tačno dešavalo”, pojasnio je naš sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

Da su informacije do kojih je došao portal e.Trafik pouzdane dobili smo potvrdu i u samom ZIBL-u.

„Detaljno smo upoznati sa činjenicom da su radnici Zavoda pozivani da daju određene informacije u vezi relizacije projekta Univerzitetsko kliničkog centra Banjaluka“, kratko su za eTrafiku poručili iz Zavoda.

Iz UKC RS nisu odgovorili na upit oko pomenutih malverzacija.

Kako ističe naš sagovornik uključen u istragu, u planu je saslušanje svih osoba koje su na bilo koji način bile uključene u radove koji su ranije izvođeni na Kliničkom centru RS.

“Prema analizima utrošenog materijala utvrđeno je da je potrošeno mnogo više materija nego što je realno. Upravo zbog toga se sumnja da je neko preprodao taj material, ili ga nije ni kupio nego samo zadržao novac. Ove sumnje je neko prijavio policiji ili tužilaštvu, pa su se oni uključili”, istakao je naš izvor.

On je dodao da to nije sve što inspektori istražuju u ovom slučaju. Posebnu pažnju posvetili su tome što se prema projektima i ugovorima navodi da je napravljen jedan dio objekta koji nikada nije ni izgrađen. Naravno, novac namijenjen za te radove više ne postoji.

“Prema ugovorima i projektu navedeno je da je na objektu Univerzitetsko-kliničkog centra izgrađena tenda ili pomoćni objekat. Međutim, ta tenda nikada nije izgrađena”, pojasnio je naš sagovornik koji je uključen u ovu istragu.

Dodaje da će sve ovo biti teško dokazati, jer mjesto gde je trebala biti napravljena sporna tenda više ne postoji. Prema njegovim riječima to će se moći dokazivati samo uz pomoć foto-dokumentacije ili izjava ljudi koji su radili na rekonstrukciji UKC, ili na osnovu izjava bivšeg rukovodstva ove ustanove.

“Dio na kojem je prikazana tenda više ne postoji, jer je on uklopljen u Sjeverno krilo koje je u septembru prošle godine svečano otvoreno u Banjaluci. Sada treba dokazati da ona uopšte nije ni postojala”, istakao je pomenuti izvor.

Kako saznajemo, za sada ne postoje indicije da je neko od novog rukovodstva UKC RS umiješan u ovoj slučaj.

Kada je u pitanju Klinički centar, kako saznaje eTrafika, biće provjeravano još nekoliko stvari. Naime, postoji sumnja da su prilikom izgradnje pojedinih objekata mnogo ranije počeli vraćati kredit nego što je bilo po ugovorima.

“Oni su imali bankovnu garanciju i grejs period u kojem nisu trebali vraćati kredit. Međutim dok je još trajao taj grejs period, oni su počeli vraćati rate kredita”, pojasnio je naš sagovornik.

Ivana Korajlić iz Transparency international ističe za naš portal da ovakvi slučajevi nisu nikakva novina i da je to jedna od stvari sa kojima imaju problema kada su javna ugovaranja u pitanju.“Mi na to stalno ukazujemo kroz monitoringe javnih nabavki. Dio koji se odnosi na samu realizaciju, tu je kontrola jako slaba, pogotovo kada se to odnosi na izvođenje radova. Ostavlja se ogroman prostor za zloupotrebe, od početka raspisivanja tendera, ugovaranja, procesa žalbi, ko je dobio ugovor i slično. Nakon što budu sklopljeni ugovori kontrolni mehanizmi tu jednostavno ne funkcionišu na pravi način”, rekla je Korajlićeva.

Prema njenim riječima, zbog toga se ne može provjeriti da li su ugovori realizovani u skladu sa uslovima koji su na početku postavljeni.

“Tu možemo imati malverzacije kroz različite vrste aneksa. Čak imamo i situacije u kojima se dijelovi ugovora uopšte ne realiziju, a da se sredstva koja su namijenjena za to potroše u druge svrhe, ili završe ko zna gdje. To je ono što su revizori u brojnim slučajevima ukazivali. Međutim, to i ako se utvrdi bude uvijek jako kasno”, istakla je Korajlićeva za eTrafiku.

Ona je dodala i da je jako mali broj ovakvih slučajeva procesiuran na odgovarajući način i utvrđena odgovornost.

Bivši ministar zdravlja u Vladi RS Slobodan Stanić ističe za eTrafiku da je bilo puno radova na izgradnjama oko UKC Republike Srpske koji se mogu smatrati spornim.

“Kada je izrađen centralni ulaz oni su dobili negativnu revizorsku ocjenu. Kada nešto počne na lošem temelju, onda to sve prati dalje. U programu novog ministra zdravlja Alena Šeranića trebalo je da bude da se preisputaju sve gradnje od ranije. Kada dođe do promjene vlasti sve ono što se gradilo na Kliničkom centru biće preispitano”, rekao je Stanić.On je dodao da će se napraviti stručni tim, te angažovati stručni vještak i utvrditi izvedbeno stanje i provjereti šta je po tenderu trebalo biti napravljeno i šta je urađeno.

“Isto će se morati uraditi i sa opremom koja je kupovana posljednjih godina u Kliničkom centru”, poručio je Stanić.

Kada je riječ o opremi, zanimljivo bi bilo saznati da li su stativi koje je Klinički centar Banjaluka nabavio 2008. godine a koji su iskorišćeni i montirani u salama Sjevernog krila i centralnog medicinskog bloka Univerzitetsko-kliničkog centra RS 10 godina kasnije, plaćeni dva puta.

Pomenuti stativi, njih 26, plaćeni su 2008. godine 1,3 miliona maraka, a iz UKC RS nikada nisu odgovorili da li je cijena tendera za izgradnju Sjevernog krila i Centralnog medicinskog bloka bila umanjena za pomenutu cijenu stativa, koje su već imali u skaldištu.

eTrafika.net

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

26.07.2019 07:42

Da li su obuhvaceni i bivsi i sadasnji direktori UkC u istrazi

ODGOVORITE
Name

Zades, siva masa..

26.07.2019 12:46

Ministar Lukac vodi istragu, ha, ha.. Da nije u pitanju zades?

Name

Ispitati

26.07.2019 08:04

Ispitati sve u vezi bivšeg ministra Škrbića Tu sve počinje i završava.

ODGOVORITE
Name

Nije samo ZIBL

26.07.2019 08:09

Da su samo radnici ZIBL upetljani u malverzacije mozda nebi bilo tako ni strasno. Vjeruj da je lanac onih koji su omastili brkove u ovom projektu mnogo deblji i duzi. Pa zar se nesto u RS, kada su u pitanju javni projekti, moze uraditi bilo sta da se neko od odgovornih tu ne ugradi.

ODGOVORITE
Name

InterPro

26.07.2019 08:16

Kakvu to “istragu” vodi Lukačeva odmetnuta hunta? Pa oni vode istragu da bi sakrili tragove a ne da otkriju nešto? Koliko je u dosadasnjim “istragama” bilo procesuiranja. Kad je zadnji stranački Dodikov tajkun pao? Pa nece ni pasti. Jer je i Dodik i Lukač i sva ta mafijaška hobotnica u jednom kolu. Dodajte tome jos razne Baje i Bajice. Tegeltije i Vujnićke.. dobit cete sumornu sliku nase svakodnevice. Šef laktaškog rezima i njegova policijska hunta su načeti i zato onoliko žuči neki dan u skupštini. Da bi opoziciji onemogucio da govori, diktator iz Bakinaca ce uz pomoc stranacke masinerije promjeniti poslovnik nsrs i onemogucice bilo kakav verbalni napad na sebe. Zato sto su ga ona Trivic i Stanivukovic i Vukan satjerali u mišju rupu. Naprjed narode i dalje glasajte za izrode

ODGOVORITE
Name

BejHa

26.07.2019 12:43

Dosta precizan opis stanja. BiH je ogrezla u kriminalu, zbog toga joj nema napredka!

Name

Snsd

26.07.2019 08:20

Bivši ministar Bogdanić je čis tije ništa uzeo hahaha

ODGOVORITE
Name

Marija

26.07.2019 08:38

Samo jedan od hiljada primjera kako sredstva, koja pripadaju narodu, na razne načine odlaze u džepove pojedinaca.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

26.07.2019 08:43

Uzeti gradjevinske knjige svakog većeg projekta i pokazaće se gdje su pare da bi plate bile min 1.500 KM, penzije bar 1.000, i zašto je ovako loše.

ODGOVORITE
Name

Snsd

26.07.2019 08:54

Nemojte na Škrbića ipak je on Dodikov kum

ODGOVORITE
Name

bl

26.07.2019 09:58

Cuj desetine,stotine hiljada,na tim poslovima milionce se mune a i vise

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

26.07.2019 10:19

Dali je to moguće, nije to tačno? Hahahaha..... Pa to svi znaju osim onih koji bi trebalo da to znaju. Bolnica u Istočnom Sarajevu po kvadratu, koliko je koštala? U Nišu mnogo savremenija bolnica, ali mnogo jeftinija, neznam te omjere u našoj matematici. Nije to čudo, kad znamo da budžet predsednika RS-a je preko deset miliona km i imamo oko milion stanovnika, dok je budžet Srbije oko 3.20 miliona km, dok Srbija ima oko sedam miliona stanovnika (budžet predsjednika Srbije) i taj omjer je čudan (poguban po srbe u Republici Srpskoj). Srbi moji glasajte vi za postojeće političare, ja nemogu nisam u školi učio ovakvu matematiku.

ODGOVORITE
Name

Lana

26.07.2019 11:08

Ko da u ove istrage povjeruje,radi ko šta hoče i niko nizašta ne odgovara.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

26.07.2019 11:16

Ovo malo da zabace tragove,da ispadne da se milicija brine...šta milicija ima tu da traži,ko onako pametni eno ih sad po trojica idu u patrolu...tu se angazuju nezavisne inspekcije,ako ih ima...mada teško

ODGOVORITE
Name

@Роки

26.07.2019 11:51

Нема радова ни набавке да неко није уграђен и то дебело више особа. Узми Аго колико ти Драго. Па Ефендија Чавић није могао више да чека на те екстра приходе ИМТ од јавних набавки и радова.

ODGOVORITE
Name

Boki

26.07.2019 12:12

Sitna riba se lovi, a krupna i dalje pliva.

ODGOVORITE
Name

?!

26.07.2019 13:06

Novim vidom manipulacije, lazno istragama,pripremljenim tuzilastvom, zagubljenim dokazima itd.... Smjenom direktora da bi naplatili (ne)djela kao nagradu iz budjeta, rotacijama kriminalaca po funkcijama prilagodjavajuci im pozicije,itd.....Gradjani treba da vjeruju u djela,a ne laznu predstavu rezima. Koliko je iza resetaka, od tolikih silnih kriminalaca od vrha do lokalnog nivoa?

ODGOVORITE
Name

Nisu čista posla

27.07.2019 19:14

Ubacio se MUP da se ne bi ubacio neko drugi. Pa će oni da istraže i slučajeve zaključe. Da poravnaju što je za ravnanje.

ODGOVORITE