ЛЕ: Љупко Петровић и Марко Николић побиједили, али...

Хоће ли "минималци" бити довољни екипама наших тренера за реванше? Љупко има мајстора из Бразила, српски Фехервар се мучио, Пјаст се извукао! Првак Пољске преокренуо против Риге – 3:2.

Фудбал 25.07.2019 | 23:20
ЛЕ: Љупко Петровић и Марко Николић побиједили, али...
Србија у 2. колу квалификација за Лигу Европе има два клуба - Партизан и Чукарички, али и двојицу тренера на клупама иностраних екипа - Љупка Петровића у ЦСКА из Софије и Марка Николића у Фехервару.

И један и други остварили су позитивне резултате за реванше 1. августа, међутим, велико је питање хоће ли им ти "минималци" бити довољни за пролаз.

Петровићев ЦСКА је као домаћин био бољи од Осијека 1:0 захваљујући сјајном ударцу Евандра са дистанце у 53. минуту, док је Николићев Фехервар истим резултатом савладао Вадуз из Лихтенштајна. Тренутак одлуке догодио се већ у 5. минуту, када је Стопира био прецизан, али очекивала се убедљивија победа мађарског тима.

Свакако ће у слућају пролаза Николић морати да размрда своје играче за бољу партију, јер их у 3. колу чека победник двомеча Ајнтрахт Франкфурт - Флора, а готово је извесно да ће то бити Немци који су у Естонији славили 2:1 захваљујући дебитантском голу Дејана Јовељића (ВИДЕО).

Бугарски представник који са клупе води некадашњи тренер Црвене звезде за потенцијалног ривала има подгоричку Будућност или украјинску Зорју. Чини се ове друге, пошто су победили у Подгорици 3:1.

Љупко има мајстора из Бразила, српски Фехервар се мучио, Пјаст се извукао! Првак Пољске преокренуо против Риге – 3:2.

Тежак меч одиграо је некадашњи тренер Црвене звезде Љупко Петровић. Бар у емотивном смислу. Као шеф стручног штаба ЦСКА из Софије морао је на почетку мандата да удари на Осијек. За оне млађе чисто да знају: човек који је подигао пехар намењен најбољем тиму у Европи је једна од највећих легенди хрватског клуба. За Осијек је одиграо више од 500 званичних мечева, постигао више од 100 голова.

Али данас није имао милости. Значајан тријумф остварили су Армејци у Софији, пошто су савладали Осијек са 1:0. Дакле, Љупко је успео да сачува мрежу, што је био његов специјалитет у најбољим тренерским данима. А за коначан тријумф побринуо се мајстор из Бразила – Евандро. Какав је то само тренутак инспирације био. Играо се 53. минут када је Евандро примило лопту окренут леђима голу. Преварио је једног играча и потом параболом погодио супротан угао.

Српски Фехервар на чијој клупи седи некадашњи тренер Партизана Марко Николић је преживео сусрет са Вадуцом. Стекли су Мађари гол предности (1:0), али се очекивало да избомбардују гол тима из Лихтенштајна. Посебно што је домаћи тим повео голом левог бека Стопире већ у петом минуту.

Међутим, Вадуц се показао као врло незгодан тим. Чак су у појединим тренуцима билибољи од тима чији напад је предводио Марко Шћеповић. Званична статистика каже да Вадуц имао 12 шутева ка голу представника Мађарске. Неће се тај податак свидети Марку Николићу.

После елиминације од БАТЕ Борисова из квалификација за Лигу шампиона, првак Пољске Пјаст Гљивице прошао је девет кругова пакла у судару са летонском Ригом. Били су Пољаци нокаутирани у једном моменту. Поготком Дебелка Рига је водила од 22. минута. И добро су се држали Летонци.

За њих је све почело по злу после једног лоше одбрањеног прекида. Изједначио је Черивнски, затим је Феликс донео два гола предности Пјасту. Али није ту био крај узбуђењима. Рига је стигла до дозвољеног минуса аутоголом Коруна.

Хаџи "изударан" у дому Бафалоса, Џерард није дозволио бруку, Будућност пред испадањем! Вулвси у лаганом ритму, Стразбур окренуо! Занимљиви сусрети у оквиру 2. кола квалификација за Лигу Европе...

Голеада у Генту, мирне мреже на северу Холандије, умало изненађење у граду на познатом швајцарском језеру, реми у Солуну, славље Зарје у Подгорици...

Празник, ватромет, спектакл. Девет голова у дому Бафалоса. Гент је испрашио Виторул и једном ногом је већ изборио 3. коло квалификација за Лигу Европе, но сачекајмо и тај реванш, јер не би било чудо да и у Констанци буде бушних мрежа. Чак шест голова виђено је у првих 45 минута на Геламко арени, а њих пет отишло је иза леђа Тордаија. Румун готово да није могао да састави десет минута, а да не прими гол. Асаре је начео госте у 4. минуту, надовезао се Деђаегере, а онда су Кубо и Јаремчук са два поготка, овај други додао је један на стаерту другог дела, потписали капитулацију Румуна. Младен је само ублажио бруку у уводном делу, да би Богдан Тиру средином другог полувремена дао наду саставу који предводи Георге Хаџи (6:3).

Холандија је одвајкада, у фудбалском смислу, синоним за голове, али они су вечерас изостали. АЗ Алкмар и Хекен одиграли су меч без погодака и већих прилика. Домаћи су били опаснији, док се гост из Шведске својски трудио да кроз бедем у дефанзиви запуца у контру и са осмехом на лицу крене кући. Ипак, и реми му је набацио смешак, без дилеме (0:0).

Кувало је крај Луцернског језера, где је клуб из истоименог града мучио муку са "рибарима". Ки Клаксвик са Фарских Острва решио је да се испрси и настави са позитивним резултатима у Европи ове сезоне. Ипак, није Луцерн литвански Ритераи - доскорашњи Тракаи - нити Тре Пене из Сан Марина. Играо је тим у чијим редовима играју момци са српским држављанством Семир Хаџибулић и Дени Павловић отресито у првом делу, да би се у другом у потпуности ставио у милост божију. Клаксвик није прешао центар у наставку, а за то време Луцерн је кидисао. Дефанзивни део швајцарског тима, и у њему Лазар Ћирковић, није имао посла, а награда за труд дошла је чак у трећем минуту судијске надокнаде, када је искусни Кристијан Шнеули после карамбола у казненом простору био најприсебнији (1:0).

Арис и АЕЛ из Лимасола, потенцијални ривал Чукаричком у наредној фази квалификација, баш као и Брђани у Молдеу, одиграли су меч без голова у Солуну (0:0). Статистика каже да је грчки састав био бољи, али нико из табора Ариса није успео да буде продуктиван и иницијативу претвори у погодак. Тренер АЕЛ-а Душан Керкез има разлога за славље и ињекцију самопуздања пред реванш у Лимасолу.

Зарја комотно може да размишља о 3. колу, пошто је вечерас у главном граду Црне Горе практично отклонила све дилеме око проласка даље (1:3). Очајан резултат има Будућност. Украјинци су брзо стигли до предности и онда се повукли, Будућност је покушавала, али без велике шансе. Пред крај је могла и до часнијег пораза, међутим испречила се пречка, па је једини погодак за Ђетиће постигао Михаило Перовић у 60. минуту.

Ренџерс није дозволио да му се понови брука од пре две године. Или боље речено, то није дозволио Стивен Џерард. Прогрес из Нидеркорна задао је пре две сезоне један од најсрамнијих неуспеха у историји великана из Глазгова, избацивши га из Европе у првом колу квалификација. Сада следи другачији сценарио, а наговестили су га Арибо у 20. и Оџо у 54. минуту. Могло је и убедљивије, али је Таверније у 70. промашио једанаестерац.

Домжале је два пута имало предност против Малмеа, али су се Швеђани оба пута враћали и на крају изборили реми пред реванш (2:2). Стразбур је обрадовао навијаче, који се сигурно смркло пред очима када је Плакушченко у 39. минуту довео Макаби из Хаифе у вођство. Радост гостију није дуго трајала, пошто је Хабаши зарадио директан црвени картон и скривио пенал, из којег је Ажорке пред одлазак на одмор поравнао резултат. У наставку, на терену је постојао само Стразбур, у чијим редовима није било Стефана Митровића. Томасон у 47. и Мартин у 62. ставили су тачку на сусрет (3:1).

Вулверхемптон је играо таман онолико, колико му је било довољно да мирне главе оде на реванш. На крају само 2:0 за Вукове, који су до славља на дд Крусејдерсом дошли захваљујући погоцима Жоте у 37. и Винагра у трећем минуту судијске надокнаде.

Лудо, лудо, лудо: Победили Шамрок Роверси! Лудогорец патио на Исланду! Торино сигуран против Дебрецина – 3:0.

Нису могли први мечеви другог кола квалификација за Лигу Европе без истинских сензација. Можда и највећа стиже нам из Ирске. Некадашњи џелати Партизана Шамрок Роверси остварили су једну од најважнијих победа у клупској историји. На њиховом терену је пао кипарски Аполон – 2:1.

И даље тим са рајског острва има велике изгледе да прође даље, али то не мења чињеницу да су играчи Шамрока јунаци дана. Посебно што је Аполон повео већ у петом минуту поготком Папулиса.

Међутим, Шамрок је играо на ивици максимума и постизао голове како једино можда и може. После прекида. На класичан острвски начин. Већ у 14. минуту је одличан центаршут из корнера Грејс закуцао у мрежу. Ништа ту није могао голман Аполона Мали...

И наставио је да игра по сличном принципу Шамрок. Били би задовољни Ирци и ремијем, али су на крају погодили премију. И опет је одбрана Аполона заспала после прекида. Овог пута био је скраћени корнер, а Лопез је очешао лопту главом и погодио даљи угао.

Поштено се намучио шампион Бугарске Лудогорец на гостовању Валуру. Мало је недостајало да у Разграду имају ноћне море до реванпша. Дуго је Валур имао капитал. За то су „кривци“ везиста домаћих Петри, али и бугарски голман Иванов који је лоше провенио лет лопте.

Био је то сгинал за Лудогорец да свим силама крене напред. Имали су Бугари велику иницијативу, чак 19 пута су шутирали ка голу ривала. Једноставно није им ишло. Све до другог минута судијске надокнаде када је Анисет погодио на асистенцију Вандерсона.

Торино је завршио сав посао против Дебрецина (3:0). Није много коминовао Валтер Мацари. Послао је на терен јак тим предвођен Белотиијем, док је репрезентативац Србије Саша Лукић шансу добио у наставку.

После првог полувремена било је 2:0 головима Белотија и Ансалдија. Тријумф Бикова појачао је Симоне Заза.

Сви резултати 2. кола:

/главна стаза/

Габала (Азербејџан) - Динамо Тбилиси (Грузија) 0:2
Пјуник (Јерменија) - Јаблонец (Чешка) 2:1
Вентспилс (Летонија) - Гзира (Малта) 4:0
АЕК Ларнака (Кипар) - Левски Софија (Бугарска) 3:0
Утрехт (Холандија) - Зрињски (БиХ) 1:1
Чикура (Грузија) - Абердин (Шкотска) 1:1
Хонвед (Мађарска) - Универзитатеа (Румунија) 0:0
Хагесунд (Норвешка) - Штурм Грац (Аустрија) 2:0
Лехија (Пољска) - Брондби (Данска) 2:1
Молде (Норвешка) - Чукарички (Србија) 0:0
Арсенал Тула (Русија) - Нефчи Баку (Азербејџан) 0:1
Малатијаспор (Турска) - Олимпија Љубљана (Словенија) 2:2
Млада Болеслав (Чешка) - Ордабаси (Казахстан) 1:1
Флора (Естонија) - Ајнтрахт Франкфурт (Немачка) 1:2
Алашкерт (Јерменија) - ФЦСБ (Румунија) 0:3
Шахтјор Солигорск (Белорусија) - Есбјерг (Данска) 2:0
ЦСКА Софија (Бугарска) - Осијек (Хрватска) 1:0
Хапоел Бер Шева (Израел) - Каират (Казахстан) 2:0
Локомотива Пловдив (Бугарска) - Спартак Трнава (Словачка) 2:0
Конас Ки (Велс) - Партизан (Србија) 0:1
Норчепинг (Шведска) - Лепаја (Летонија) 2:0
Фехервар (Мађарска) - Вадуз (Лихтенштајн) 1:0
Луцерн (Швајцарска) - Ки Клаксвик (Фарска Острва) 1:0
АЗ Алкмар (Холандија) - Хакен (Шведска) 0:0
Гент (Белгија) - Виторул (Румунија) 6:3
Дунајска Стреда (Словачка) - Атромитос (Грчка) 1:2
Арис (Грчка) - АЕЛ Лимасол (Кипар) 0:0
Женес Еш (Луксембург) - Виторија Гимараеш (Португал) 0:1
Вулверхемптон (Енглеска) - Крусејдерс (С. Ирска) 2:0
Ренџерс (Шкотска) - Прогрес (Луксембург) 2:0
Домжале (Словенија) - Малме (Шведска) 2:2
Будућност (Црна Гора) - Зорја (Украјина) 1:3
Стразбур (Француска) - Макаби Хаифа (Израел) 3:1
Торино (Италија) - Дебрецин (Мађарска) 3:0
Легија Варшава (Пољска) - КуПС (Финска) 1:0
Еспањол (Шпанија) - Стјарнан (Исланд) 4:0
Шамрок Роверс (Реп. Ирска) - Аполон (Кипар) 2:1

/стаза шампиона/

Партизани (Албанија) - Шериф (Молдавија) 0:1
Пјаст (Пољска) - Рига (Летонија) 3:2
Валур (Исланд) - Лудогорец (Бугарска) 1:1

Одиграно у среду

Слован Братислава (Словачка) - Фероникел ("Косово") 2:1
БАТЕ Борисов - Розенборг 2:1

Одиграно у уторак

Арарат (Јерменија) - Линколн (Гибралтар) 2:0
Торшавн (Фарска Острва) - Линфилд (Сев. Ирска) 2:2
Шкендија (С. Македонија) - Диделанж (Луксембург) 1:2
Санта Колома (Антора) - Астана (Казасхтан) 0:0
Тре Пене (Сан Марино) - Судува (Литванија) 0:5

Сарајево (БиХ) иде директно у 3. коло.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар