LE: Ljupko Petrović i Marko Nikolić pobijedili, ali...

Hoće li "minimalci" biti dovoljni ekipama naših trenera za revanše? Ljupko ima majstora iz Brazila, srpski Fehervar se mučio, Pjast se izvukao! Prvak Poljske preokrenuo protiv Rige – 3:2.

Fudbal 25.07.2019 | 23:20
LE: Ljupko Petrović i Marko Nikolić pobijedili, ali...
Srbija u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope ima dva kluba - Partizan i Čukarički, ali i dvojicu trenera na klupama inostranih ekipa - Ljupka Petrovića u CSKA iz Sofije i Marka Nikolića u Fehervaru.

I jedan i drugi ostvarili su pozitivne rezultate za revanše 1. avgusta, međutim, veliko je pitanje hoće li im ti "minimalci" biti dovoljni za prolaz.

Petrovićev CSKA je kao domaćin bio bolji od Osijeka 1:0 zahvaljujući sjajnom udarcu Evandra sa distance u 53. minutu, dok je Nikolićev Fehervar istim rezultatom savladao Vaduz iz Lihtenštajna. Trenutak odluke dogodio se već u 5. minutu, kada je Stopira bio precizan, ali očekivala se ubedljivija pobeda mađarskog tima.

Svakako će u slućaju prolaza Nikolić morati da razmrda svoje igrače za bolju partiju, jer ih u 3. kolu čeka pobednik dvomeča Ajntraht Frankfurt - Flora, a gotovo je izvesno da će to biti Nemci koji su u Estoniji slavili 2:1 zahvaljujući debitantskom golu Dejana Joveljića (VIDEO).

Bugarski predstavnik koji sa klupe vodi nekadašnji trener Crvene zvezde za potencijalnog rivala ima podgoričku Budućnost ili ukrajinsku Zorju. Čini se ove druge, pošto su pobedili u Podgorici 3:1.

Ljupko ima majstora iz Brazila, srpski Fehervar se mučio, Pjast se izvukao! Prvak Poljske preokrenuo protiv Rige – 3:2.

Težak meč odigrao je nekadašnji trener Crvene zvezde Ljupko Petrović. Bar u emotivnom smislu. Kao šef stručnog štaba CSKA iz Sofije morao je na početku mandata da udari na Osijek. Za one mlađe čisto da znaju: čovek koji je podigao pehar namenjen najboljem timu u Evropi je jedna od najvećih legendi hrvatskog kluba. Za Osijek je odigrao više od 500 zvaničnih mečeva, postigao više od 100 golova.

Ali danas nije imao milosti. Značajan trijumf ostvarili su Armejci u Sofiji, pošto su savladali Osijek sa 1:0. Dakle, Ljupko je uspeo da sačuva mrežu, što je bio njegov specijalitet u najboljim trenerskim danima. A za konačan trijumf pobrinuo se majstor iz Brazila – Evandro. Kakav je to samo trenutak inspiracije bio. Igrao se 53. minut kada je Evandro primilo loptu okrenut leđima golu. Prevario je jednog igrača i potom parabolom pogodio suprotan ugao.

Srpski Fehervar na čijoj klupi sedi nekadašnji trener Partizana Marko Nikolić je preživeo susret sa Vaducom. Stekli su Mađari gol prednosti (1:0), ali se očekivalo da izbombarduju gol tima iz Lihtenštajna. Posebno što je domaći tim poveo golom levog beka Stopire već u petom minutu.

Međutim, Vaduc se pokazao kao vrlo nezgodan tim. Čak su u pojedinim trenucima bilibolji od tima čiji napad je predvodio Marko Šćepović. Zvanična statistika kaže da Vaduc imao 12 šuteva ka golu predstavnika Mađarske. Neće se taj podatak svideti Marku Nikoliću.

Posle eliminacije od BATE Borisova iz kvalifikacija za Ligu šampiona, prvak Poljske Pjast Gljivice prošao je devet krugova pakla u sudaru sa letonskom Rigom. Bili su Poljaci nokautirani u jednom momentu. Pogotkom Debelka Riga je vodila od 22. minuta. I dobro su se držali Letonci.

Za njih je sve počelo po zlu posle jednog loše odbranjenog prekida. Izjednačio je Čerivnski, zatim je Feliks doneo dva gola prednosti Pjastu. Ali nije tu bio kraj uzbuđenjima. Riga je stigla do dozvoljenog minusa autogolom Koruna.

Hadži "izudaran" u domu Bafalosa, Džerard nije dozvolio bruku, Budućnost pred ispadanjem! Vulvsi u laganom ritmu, Strazbur okrenuo! Zanimljivi susreti u okviru 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope...

Goleada u Gentu, mirne mreže na severu Holandije, umalo iznenađenje u gradu na poznatom švajcarskom jezeru, remi u Solunu, slavlje Zarje u Podgorici...

Praznik, vatromet, spektakl. Devet golova u domu Bafalosa. Gent je isprašio Vitorul i jednom nogom je već izborio 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, no sačekajmo i taj revanš, jer ne bi bilo čudo da i u Konstanci bude bušnih mreža. Čak šest golova viđeno je u prvih 45 minuta na Gelamko areni, a njih pet otišlo je iza leđa Tordaija. Rumun gotovo da nije mogao da sastavi deset minuta, a da ne primi gol. Asare je načeo goste u 4. minutu, nadovezao se Deđaegere, a onda su Kubo i Jaremčuk sa dva pogotka, ovaj drugi dodao je jedan na staertu drugog dela, potpisali kapitulaciju Rumuna. Mladen je samo ublažio bruku u uvodnom delu, da bi Bogdan Tiru sredinom drugog poluvremena dao nadu sastavu koji predvodi George Hadži (6:3).

Holandija je odvajkada, u fudbalskom smislu, sinonim za golove, ali oni su večeras izostali. AZ Alkmar i Heken odigrali su meč bez pogodaka i većih prilika. Domaći su bili opasniji, dok se gost iz Švedske svojski trudio da kroz bedem u defanzivi zapuca u kontru i sa osmehom na licu krene kući. Ipak, i remi mu je nabacio smešak, bez dileme (0:0).

Kuvalo je kraj Lucernskog jezera, gde je klub iz istoimenog grada mučio muku sa "ribarima". Ki Klaksvik sa Farskih Ostrva rešio je da se isprsi i nastavi sa pozitivnim rezultatima u Evropi ove sezone. Ipak, nije Lucern litvanski Riterai - doskorašnji Trakai - niti Tre Pene iz San Marina. Igrao je tim u čijim redovima igraju momci sa srpskim državljanstvom Semir Hadžibulić i Deni Pavlović otresito u prvom delu, da bi se u drugom u potpunosti stavio u milost božiju. Klaksvik nije prešao centar u nastavku, a za to vreme Lucern je kidisao. Defanzivni deo švajcarskog tima, i u njemu Lazar Ćirković, nije imao posla, a nagrada za trud došla je čak u trećem minutu sudijske nadoknade, kada je iskusni Kristijan Šneuli posle karambola u kaznenom prostoru bio najprisebniji (1:0).

Aris i AEL iz Limasola, potencijalni rival Čukaričkom u narednoj fazi kvalifikacija, baš kao i Brđani u Moldeu, odigrali su meč bez golova u Solunu (0:0). Statistika kaže da je grčki sastav bio bolji, ali niko iz tabora Arisa nije uspeo da bude produktivan i inicijativu pretvori u pogodak. Trener AEL-a Dušan Kerkez ima razloga za slavlje i injekciju samopuzdanja pred revanš u Limasolu.

Zarja komotno može da razmišlja o 3. kolu, pošto je večeras u glavnom gradu Crne Gore praktično otklonila sve dileme oko prolaska dalje (1:3). Očajan rezultat ima Budućnost. Ukrajinci su brzo stigli do prednosti i onda se povukli, Budućnost je pokušavala, ali bez velike šanse. Pred kraj je mogla i do časnijeg poraza, međutim isprečila se prečka, pa je jedini pogodak za Đetiće postigao Mihailo Perović u 60. minutu.

Rendžers nije dozvolio da mu se ponovi bruka od pre dve godine. Ili bolje rečeno, to nije dozvolio Stiven Džerard. Progres iz Niderkorna zadao je pre dve sezone jedan od najsramnijih neuspeha u istoriji velikana iz Glazgova, izbacivši ga iz Evrope u prvom kolu kvalifikacija. Sada sledi drugačiji scenario, a nagovestili su ga Aribo u 20. i Odžo u 54. minutu. Moglo je i ubedljivije, ali je Tavernije u 70. promašio jedanaesterac.

Domžale je dva puta imalo prednost protiv Malmea, ali su se Šveđani oba puta vraćali i na kraju izborili remi pred revanš (2:2). Strazbur je obradovao navijače, koji se sigurno smrklo pred očima kada je Plakuščenko u 39. minutu doveo Makabi iz Haife u vođstvo. Radost gostiju nije dugo trajala, pošto je Habaši zaradio direktan crveni karton i skrivio penal, iz kojeg je Ažorke pred odlazak na odmor poravnao rezultat. U nastavku, na terenu je postojao samo Strazbur, u čijim redovima nije bilo Stefana Mitrovića. Tomason u 47. i Martin u 62. stavili su tačku na susret (3:1).

Vulverhempton je igrao taman onoliko, koliko mu je bilo dovoljno da mirne glave ode na revanš. Na kraju samo 2:0 za Vukove, koji su do slavlja na dd Krusejdersom došli zahvaljujući pogocima Žote u 37. i Vinagra u trećem minutu sudijske nadoknade.

Ludo, ludo, ludo: Pobedili Šamrok Roversi! Ludogorec patio na Islandu! Torino siguran protiv Debrecina – 3:0.

Nisu mogli prvi mečevi drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope bez istinskih senzacija. Možda i najveća stiže nam iz Irske. Nekadašnji dželati Partizana Šamrok Roversi ostvarili su jednu od najvažnijih pobeda u klupskoj istoriji. Na njihovom terenu je pao kiparski Apolon – 2:1.

I dalje tim sa rajskog ostrva ima velike izglede da prođe dalje, ali to ne menja činjenicu da su igrači Šamroka junaci dana. Posebno što je Apolon poveo već u petom minutu pogotkom Papulisa.

Međutim, Šamrok je igrao na ivici maksimuma i postizao golove kako jedino možda i može. Posle prekida. Na klasičan ostrvski način. Već u 14. minutu je odličan centaršut iz kornera Grejs zakucao u mrežu. Ništa tu nije mogao golman Apolona Mali...

I nastavio je da igra po sličnom principu Šamrok. Bili bi zadovoljni Irci i remijem, ali su na kraju pogodili premiju. I opet je odbrana Apolona zaspala posle prekida. Ovog puta bio je skraćeni korner, a Lopez je očešao loptu glavom i pogodio dalji ugao.

Pošteno se namučio šampion Bugarske Ludogorec na gostovanju Valuru. Malo je nedostajalo da u Razgradu imaju noćne more do revanpša. Dugo je Valur imao kapital. Za to su „krivci“ vezista domaćih Petri, ali i bugarski golman Ivanov koji je loše provenio let lopte.

Bio je to sginal za Ludogorec da svim silama krene napred. Imali su Bugari veliku inicijativu, čak 19 puta su šutirali ka golu rivala. Jednostavno nije im išlo. Sve do drugog minuta sudijske nadoknade kada je Aniset pogodio na asistenciju Vandersona.

Torino je završio sav posao protiv Debrecina (3:0). Nije mnogo kominovao Valter Macari. Poslao je na teren jak tim predvođen Belotiijem, dok je reprezentativac Srbije Saša Lukić šansu dobio u nastavku.

Posle prvog poluvremena bilo je 2:0 golovima Belotija i Ansaldija. Trijumf Bikova pojačao je Simone Zaza.

Svi rezultati 2. kola:

/glavna staza/

Gabala (Azerbejdžan) - Dinamo Tbilisi (Gruzija) 0:2
Pjunik (Jermenija) - Jablonec (Češka) 2:1
Ventspils (Letonija) - Gzira (Malta) 4:0
AEK Larnaka (Kipar) - Levski Sofija (Bugarska) 3:0
Utreht (Holandija) - Zrinjski (BiH) 1:1
Čikura (Gruzija) - Aberdin (Škotska) 1:1
Honved (Mađarska) - Univerzitatea (Rumunija) 0:0
Hagesund (Norveška) - Šturm Grac (Austrija) 2:0
Lehija (Poljska) - Brondbi (Danska) 2:1
Molde (Norveška) - Čukarički (Srbija) 0:0
Arsenal Tula (Rusija) - Nefči Baku (Azerbejdžan) 0:1
Malatijaspor (Turska) - Olimpija Ljubljana (Slovenija) 2:2
Mlada Boleslav (Češka) - Ordabasi (Kazahstan) 1:1
Flora (Estonija) - Ajntraht Frankfurt (Nemačka) 1:2
Alaškert (Jermenija) - FCSB (Rumunija) 0:3
Šahtjor Soligorsk (Belorusija) - Esbjerg (Danska) 2:0
CSKA Sofija (Bugarska) - Osijek (Hrvatska) 1:0
Hapoel Ber Ševa (Izrael) - Kairat (Kazahstan) 2:0
Lokomotiva Plovdiv (Bugarska) - Spartak Trnava (Slovačka) 2:0
Konas Ki (Vels) - Partizan (Srbija) 0:1
Norčeping (Švedska) - Lepaja (Letonija) 2:0
Fehervar (Mađarska) - Vaduz (Lihtenštajn) 1:0
Lucern (Švajcarska) - Ki Klaksvik (Farska Ostrva) 1:0
AZ Alkmar (Holandija) - Haken (Švedska) 0:0
Gent (Belgija) - Vitorul (Rumunija) 6:3
Dunajska Streda (Slovačka) - Atromitos (Grčka) 1:2
Aris (Grčka) - AEL Limasol (Kipar) 0:0
Ženes Eš (Luksemburg) - Vitorija Gimaraeš (Portugal) 0:1
Vulverhempton (Engleska) - Krusejders (S. Irska) 2:0
Rendžers (Škotska) - Progres (Luksemburg) 2:0
Domžale (Slovenija) - Malme (Švedska) 2:2
Budućnost (Crna Gora) - Zorja (Ukrajina) 1:3
Strazbur (Francuska) - Makabi Haifa (Izrael) 3:1
Torino (Italija) - Debrecin (Mađarska) 3:0
Legija Varšava (Poljska) - KuPS (Finska) 1:0
Espanjol (Španija) - Stjarnan (Island) 4:0
Šamrok Rovers (Rep. Irska) - Apolon (Kipar) 2:1

/staza šampiona/

Partizani (Albanija) - Šerif (Moldavija) 0:1
Pjast (Poljska) - Riga (Letonija) 3:2
Valur (Island) - Ludogorec (Bugarska) 1:1

Odigrano u sredu

Slovan Bratislava (Slovačka) - Feronikel ("Kosovo") 2:1
BATE Borisov - Rozenborg 2:1

Odigrano u utorak

Ararat (Jermenija) - Linkoln (Gibraltar) 2:0
Toršavn (Farska Ostrva) - Linfild (Sev. Irska) 2:2
Škendija (S. Makedonija) - Didelanž (Luksemburg) 1:2
Santa Koloma (Antora) - Astana (Kazashtan) 0:0
Tre Pene (San Marino) - Suduva (Litvanija) 0:5

Sarajevo (BiH) ide direktno u 3. kolo.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar