ЛЕ: Партизан једва сломио упорне Велшане!

Волеј Шћекића пробио "бункер" за мирнији реванш Партизана! Фудбалери Партизана савладали су Конахс Ки Номадсе 1:0 (0:0) на гостовању у Велсу у првом мечу ИИ кола квалификација за Лигу Европе.  Партизану "само" 1:0! Да ли је реванш формалност? "Парни ваљак" победио Конахс Ки у Рилу. Реванш у Београду би требало да буде формалност за српског освајача Купа.  Партизан не зна рагби, али фудбал игра много боље од неуких Велшана! Шћекић донео заслужену победу.  Црно-бели добро одиграли, али су су мучили да начну недораслог ривала.

Фудбал 25.07.2019 | 21:42
ЛЕ: Партизан једва сломио упорне Велшане!
Црно-бели су до минималне победе на свом европском дебију ове сезоне стигли голом Александара Шћекића из волеј ударца у 62. минуту.

Партизан је доминирао у Рилу, али је тешко долазио до гола Номада који све време играли класични "бункер" са осморицом играча око казненог простора.

Тим Сава Милошевића је носио расположени тандем Тошић-Сума, који је међусобном комбинацијом први запретио домаћину.

Добро су их пратили бекови Урошевић и Милетић, те задњи везни Шћекић и Здјелар, али су најистуренији Садик и касније његова замена Ожеговић били потпуно одсечени од игре међу многобројним дефанзивцима Номада.

"Тукли" су црно-бели са свих страна, шутирали са дистанце, центрирали са обе стране, имали десетак корнера, али су Велшани одолевали.

С друге стране, домаћин је повремено претио из контранапада, али није било већих опасноси по гол Владимира Стојковића, који је ипак успео да добије жути картон због бурне реакције након контакта са капитеном Конахс Кија.

Коначно, пола сата пре краја Партизан коначно пробија "бункер" домаћина. Урошевић се изборио за центаршут са леве стране, тражио је Ожеговића који је добро скочио али није успео да шутира главом поред свог чувара.

Лопта ипак пада на савршено место, испред Александра Шћекића на ивици казненог простора, а црногорски репрезентативац сјајним волеј ударцем тресе мрежу Велшана.

Црно-бели су контролисали ритам до краја меча, чекали да им се укаже нова прилика за гол, али је остало 1:0 што ће вероватно бити довољно за миран реванш у Београду.

Играчи Конахс Кија су показали сјајну жељу, страст и пожртвовање, али очигледно је да немају квалитет да конкретно запрете Партизану.

Ипак, њихова победа у Шкотској пре недељу дана је довољно упозорење за опрез црно-белих. Реванш меча између Партизана и Конахс Ки Номадса је на програму следећег четвртка у Хумској 1.

Бољи тим из овог двомеча ће у ИИИ колу да игра са победником окршаја између Мататијеспор и Олимпије, који су ремизирали 2:2 у првом сусрету у Турској.

У међувремену, други српски представник Чукарички је изборио одличних 0:0 против Молдеа на г остовању у Норвешкој, па има велику прилику да на Бановом брду избори ИИИ коло квалификација.



Конахс Ки – Партизан 0:1 (0:0)!

То је резултат који црно-белима поприлично дозвољава мирних седам дана за додатне припреме и готово гарантује пролаз у треће коло квалификација за Лигу Европе.

Фудбалери Партизана су у Рилу потврдили далеко већи квалитет у односу на прегрубе играче Конахс Кија, који су због непажње и оштрине могли да доведу до повреда, непотребних инцидената, али и искључења на обе стране. На срећу, ништа од тога се није догодило.

За убедљивију победу"парном ваљку" је недостајала концентрација у завршници акција. Бројне прилике остале су неискоришћење, а врло добар био је и голмана "Номада" Луис Брас.

Занимљиво да домаћин за 90 минута није упутио ниједан шут ка голу Партизана, али је у последњим тренуцима меча показао да зна да буде опасан, чак му је и мало фалило да лопта уз доста среће заврши у мрежи српског тима.

Тренутак одлуке одиграо се у 62. минуту. Стрелац је био Александар Шћекић! 

Већи део посла на левој страни завршио је Слободан Урошевић, после центаршута бека црно-белих, лопта се од Огњена Ожеговића одбила на ивицу казеног простора, где ју је Шћекић покупио и из прве сместио у мрежу Конахс Кија.

Добре прилике пре поготка пропустили су Зоран Тошић, Умар Садик, Страхиња Павловић, Ђорђе Ивановић…

Београђани у сваком случају морају да буду опрезни, јер је и Килмарнок победио у Рилу 2:1, а онда после седам дана завршио такмичење, након проворазредне сензације Велшана.

Реванш меч игра се 1. августа од 21 сат на стадиону Партизана.

Није ни чудо што је Велшанима рагби најпопуларнији спорт. Чак и фудбал играју са примесама овог грубог спорта.

Партизан није умео да игра рагби, али јесте фудбал и на махове је показивао велшком Конахсу како се игра ова игра. Црно-бели су на европској премијери стартовали победом од 1:0 у Рилу над недораслим Конахсом и практично обезбедили пласман у треће коло квалификација за Лигу Европе. Реванш у Хумској би требало да буде формалност, али и прилика да се неуким Велшанима неком голеадом наплате сви вечерашњи прљави потези због којих нормалан фудбал у већем делу меча није могао да се игра.

А хтео је Партизан да га игра. И покушавао. Често и успевао упркос грубој игри и прљавим триковима ратоборних домаћих фудбалера. Од почетка меча је овде било јасно ко су аматери, а ко професионалци.

Партизан је  од првог минута кренуо ка голу и победи. Желели су црно-бели да што ранијим голом преузму контролу над утакмицом и уведу је у ток какав њима одговара. Што им је успело само на почетку када су набили Велшане пред њихов гол. Пас игром и добрим протоком лопте, Партизан је имао игру за вођство. Успевао је  да изгради неке акције, али су домаћи секли агресвиним приступом и грубим фауловима.

Тошић је први запретио. Потом је домаћи голман слабо испуцао лопту и частио Садика који је ушао у сјајну шансу, али је траљавим шутем показао да му реализација није јача ствар у игри. Све остало је Садик добро радио. Као када је у 19. минуту сјајано сам прошао, асистирао Страхињи Павловићу, а овај из сјајне шансе искоса погодио голмана Браса у ногу.

Управо је Страхиња Павловић био највеће изненађење у тиму Партизана. Не због присуства у првој постави, већ због улоге на терену. Често је Партизанов млади штопер „висио“ у нападу и пред голом домаћих. Очигледна је била намера Сава Милошевића да са Павловићем као „икс“ фактором у нападу, поремети концепцију Велшана. Као оно када Барса јури резултат па Пике оде напред... Тако је и Павловић у неколико наврата изазивао панику пред голом Конахса. Тако је и дошао у ту поменуту шансу која је била најбља за Партизан у првом полувремену. И једини шут који је ишао уоквир гола. А много опасних покушаја је зујало око оквира гола домаћина.

Партизан је надиграо Конахс у првом полувремену, али је на велики одмор отишао фрустриран промашајима и батинама које је добио од агресивних Велшана. Додуше, и сам је крив што је дозволио противнику да га увуче у такав стил игре и самим тим га деконцентрише и унервози у завршници.

Наставио је Партизан да напада и у другом полувремену. Ређале су се шансе пред голом Велшана. Ивановић је пропустио добру, па Ожеговић који је замернио Садика, па Здјелар који је тукао директно у голмана... И коначно, у 62. минуту, онај од којег се најмање очекивало је послао лопту у мрежу Велшана. Александар Шћекић је ухватио волеј на ивици казненог простора после центаршута Тошића и играња главом Ожеговића. Питање је да ли је Ожегович хтео баш тако да асистира, али Шћекић је све то позлатио. 

Наставио је Партизан и после вођства да игра боље. Тошић и Ожеговић су претили, али није виђен и други гол у мрежи Конахса. На крају су Велшани кренули стихијски напред у надокнади времена и надали се да из прекида могу до изједначења. Била је једна незгодна ситуација пред голом Стојковића, али је Партизан без много панике задржао предност и обезбедио миран реванш у Хумској.

Конахс је у првом колу успеао да у Килмарноку надоканди пораз из првог меча на свом терену, али против Партизана то неће бити могуће. Макар са оваквом игром. Разлика у класи је очигледна и Партизан на свом терену треба само да потврди пролаз и да евентуалном ефикаснијом партијм напумпа самопоуздање за озбиљније утакмице. 

КОНАХС КИ - ПАРТИЗАН 0:1 (0:0)
/Шћекић 62/

Стадион: Бел Ву (Рил). Гледалаца: 1.000. Судија: Михал Оченаш (Словачка)

Конахс (4-5-1): Брас - Дизни, Хоран, Холмс, Робертс - Пул, Овен, Вајлд, Морис, Вулфи - Инсал (од 73. Фаркухарсон)

Партизан (4-2-3-1): Стојковић - Н. Р. Милетић, Остојић, Павловић, Урошевић - Здјелар, Шћекић - Тошић, Сума, Ивановић (од 73. Стевановић) - Садик (од 46. Ожеговић)

Резултати 2. кола:

/главна стаза/

Габала (Азербејџан) - Динамо Тбилиси (Грузија) 0:2
Пјуник (Јерменија) - Јаблонец (Чешка) 2:1
Вентспилс (Летонија) - Гзира (Малта) 4:0
АЕК Ларнака (Кипар) - Левски Софија (Бугарска) 3:0
Утрехт (Холандија) - Зрињски (БиХ) 1:1
Чикура (Грузија) - Абердин (Шкотска) 1:1
Хонвед (Мађарска) - Универзитатеа (Румунија) 0:0
Хагесунд (Норвешка) - Штурм Грац (Аустрија) 2:0
Лехија (Пољска) - Брондби (Данска) 2:1
Молде (Норвешка) - Чукарички (Србија) 0:0
Арсенал Тула (Русија) - Нефчи Баку (Азербејџан) 0:1
Малатијаспор (Турска) - Олимпија Љубљана (Словенија) 2:2
Млада Болеслав (Чешка) - Ордабаси (Казахстан) 1:1
Флора (Естонија) - Ајнтрахт Франкфурт (Немачка) 1:2
Алашкерт (Јерменија) - ФЦСБ (Румунија) 0:3
Шахтјор Солигорск (Белорусија) - Есбјерг (Данска) 2:0
ЦСКА Софија (Бугарска) - Осијек (Хрватска) 1:0
Хапоел Бер Шева (Израел) - Каират (Казахстан) 2:0
Локомотива Пловдив (Бугарска) - Спартак Трнава (Словачка) 2:0
Конас Ки (Велс) - Партизан (Србија) 0:1
Норчепинг (Шведска) - Лепаја (Летонија) 20.00
Фехервар (Мађарска) - Вадуз (Лихтенштајн) 20.00
Луцерн (Швајцарска) - Ки Клаксвик (Фарска Острва) 20.15
Гент (Белгија) - Виторул (Румунија) 20.30
Дунајска Стреда (Словачка) - Атромитос (Грчка) 20.30
Арис (Грчка) - АЕЛ Лимасол (Кипар) 20.30
Женес Еш (Луксембург) - Виторија Гимараеш (Португал) 20.30
АЗ Алкмар (Холандија) - Хакен (Шведска) 20.30
Домжале (Словенија) - Малме (Шведска) 20.45
Ренџерс (Шкотска) - Прогрес (Луксембург) 20.45
Будућност (Црна Гора) - Зорја (Украјина) 20.45
Стразбур (Француска) - Макаби Хаифа (Израел) 20.45
Вулверхемптон (Енглеска) - Крусејдерс (С. Ирска) 20.45
Торино (Италија) - Дебрецин (Мађарска) 21.00
Легија Варшава (Пољска) - КуПС (Финска) 21.00
Еспањол (Шпанија) - Стјарнан (Исланд) 21.00
Шамрок Роверс (Реп. Ирска) - Аполон (Кипар) 21.00

/стаза шампиона/

Партизани (Албанија) - Шериф (Молдавија) 0:1

Пјаст (Пољска) - Рига (Летонија) 20.00
Валур (Исланд) - Лудогорец (Бугарска) 21.00

Одиграно у среду

Слован Братислава (Словачка) - Фероникел ("Косово") 2:1
БАТЕ Борисов - Розенборг 2:1

Одиграно у уторак

Арарат (Јерменија) - Линколн (Гибралтар) 2:0
Торшавн (Фарска Острва) - Линфилд (Сев. Ирска) 2:2
Шкендија (С. Македонија) - Диделанж (Луксембург) 1:2
Санта Колома (Антора) - Астана (Казасхтан) 0:0
Тре Пене (Сан Марино) - Судува (Литванија) 0:5

Сарајаво (БиХ) иде директно у 3. коло.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар