Зашто Скупштина није распуштена?!

Скоро пет мјесеци је прошло од подношења иницијативе начелника Милана Миличевића за распуштање Скупштине општине Теслић, а још није дошло до изјашњавања Народне скупштине Републике Српске о овом питању. Начелник Теслића каже да се ради о намјерним опструкцијама, јер резултати референдума не одговарају актуелној власти у Републици Српској, а најављује и пријаве истражним органима. С друге стране, ресорног министарства тврде да се још нису стекли услови да процедура распуштања теслићке скупштине буде покренута.

Република Српска 25.07.2019 | 20:24
Зашто Скупштина није распуштена?!
Скоро пет мјесеци након неуспјелог покушаја опозива Милана Миличевића, већина која је покренула пропали референдум, и даље је на истим позицијама у Скупштини општине Теслић. Миличевић је до сада ресорном министарству упутио три ургенције да се изјасни о статусу иницијативе за распуштање Скупштине општине Теслић, међутим, одговора нема.

У ресорном министарству одговарају да начелник не може да покреће процедуру распуштања општинског парламента. Негирају да постоји свјесно непровођење закона. Кажу да Закон јасно предвиђа да након неуспјелог опозива Скупштина општине прво мора да усвоји Извјештај комисије о спроведном поступку, а да би Министарство реаговало, потребан је и став Републичке изборне комисије.

Миличевић тврди да није покретао никакве процедуре, него иницијативу и да се игнорисањем исте крше и Закон и воља грађана Теслића исказани на референдуму одржаном 3. марта, а на којем је добио повјерење.

Конфузна ситуација већ мјесецима се догађа и у општини Рудо, гдје је такође пропао покушај опозива начелника Рате Рајака крајем 2018. године. Међутим, распуштање општинског парламента још није дошло у Парламент Републике Српске. Све и да дође, каже начелник, тренутна пат позиција у општини, вјероватно, неће бити превазиђена.

Сама могућност да о распуштању скупштинске већине у некој општини на челу са једном политичком партјом гласају народни посланици републичког парламента гдје већину чини иста та странка, каже Рајак, потврђује да овај закон има озбиљне недостатке.



БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јами

25.07.2019 18:28

Није распустена зато сто је овај доктор Додиков цовјек зиви били па видили, кад сам писао овде за Обрена, Цицка , Мицу и Цавица сви сте ме пљували

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

25.07.2019 18:52

Соња итд.Ма ја ти вјерујем па и да није истина имас право на своје мисљење.

Name

Ре ЈАМИ

25.07.2019 19:03

Немој јести оно сто се неједе. Др Милицевиц је цаст и постење СДС.

Name

Теслић

25.07.2019 19:05

Немаш појма лупеташ, човјек је истински противник Додиковог режима.

Name

Ре теслиц

25.07.2019 22:07

Као сто рекох зиви били па видили све ово сам писао за садасње најновије пребјеге а ви и вама слицни сте ме исто овако нападали , “ видимо се за годину дана “

Name

Милован с Оцауса

25.07.2019 18:28

Да му је се само доцепати 6 милиона, брига њега за све остало. Треба се отварат ординација, а у задње вријеме пара слабо капље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслић

25.07.2019 19:08

Миличевић се бори са нормалним људима против личних интереса купљене скупштинске већине од стране Богданића.

Name

Ђердап Дубина 17м.

25.07.2019 20:55

Миловане,шта кажеж за предходне Начелнике,колико се напљачкаше,и Наживише се??, Туђе ти је ЈАД и ЧЕМЕР. Разумном доста јел тако Миловане.

Name

САЗИВ

25.07.2019 21:47

ЛЕЈЛА РЕШИЋ ЈЕ УНОВЧИЛА БРАТОВ РАД ШТА ЈЕ БРИГА ЗА ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ. И ТЕСЛИЋ ТРЕБА ПРЕИМЕНОВАТИ У СРБИЈУ.

Name

ВАЈАТ ЕРП

25.07.2019 21:37

Једини реалан закон у случају опозива би био да уколико начелника опозову да одступи и одрже се нови избори а исто тако у случају неуспјелог опозива парламент папака се по аутоматизму распушта и расписују се избори за нови парламент.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.07.2019 04:48

Код нас свако тумаци закон како коме одговара.Е ту нема закона и тацка ово је дзунгла.

Name

Доброслав

28.07.2019 11:04

Побједа доктора Миличевића на референдуму је доказ да народ не жели диктатуру и да предност даје нормалним људима у СДС-у као што су Миличевић и Шаровић.Онај ко не жели распустити Скупштину у Теслићу и потврдити вољу народа противник је демократије.Сви социјалистички режими теже стварању култа вође и једноумљу ..примјер Теслићчког референдума то најбоље потврђује..не поштује се воља народа од стране Милорада Додика и његовог СНСД-а...Жалосно..

ОДГОВОРИТЕ